Guy Haley: The Emperor's Railroad (Dreaming Cities, #1)Sviđa ti se? Javi ostalima!

Ako ništa drugo, Amazonova Kindl platforma omogućila je renesansu novela. Pisci to za sada kolebljivo koriste, mahom vezujući novele za etablirane svetove svojih serijala, ali s vremena na vreme javljaju se i projekti kakav je The Emperor's Railroad.

Prva novela u svetu Dreaming Cities Gaja Hejlija smućkana je po obrobanom receptu daleke prošlosti u dalekoj budućnusti, uspešno kombinujući postapokaliptični mizanscen s motivima distopije, estetikom stimpanka, pripovedačkim stilom vesterna i na kraju formom pikardskog romana.

Nepretenciozno a opet jezgrovito napisana novela nagoveštava bogatu istoriju postapokaliptičnog sveta, sasvim dovoljno sumornog i religioznog da se oseti piščevo iskustvo u radu na Warhammer novelizacijama. Ipak, Hejli ovim uratkom dokazuje da je daleko od tek anonimnog proizvođača generičke robe. The Emperor's Railroad je napisana izuzetno dobro i u zanatskom i u pripovedačkom smislu i komotno može da stane rame uz rame s recimo Martinovim novelama iz sveta "Pesme leda i vatre".

5/5 

Ivan Jovanović Nightflier
Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva