Ni na kraj pameti mi nije bilo da će me jedan kraći razgovor sa suprugom, na kraju dana uz malo vina, dovesti do kopanja po prljavom vešu muzičke industrije. Ko je vlasnik autorskih prava pjesama Bitlsa? Logičan odgovor bi bio da su vlasnici oni koji su ih i pisali, u najvećem slučaju Pol Makartni i Džon Lenon, ali istina je često puta drastično drugačija, pa i ovoga puta.

Kontroverzije su krenule 1985 godine kada je Majkl Džekson otkupio veliki dio Bitls kataloga (ali i otprilike 4000 hitova napisanih od strane velikana kao što su Brus Springstin, Elvis Prisli, Roling Stouns i drugi) za 47.5 miliona dolara. Nije mala cifra. Ali, to je samo vrh ledenog brega cijele priče oko vlasništva nad Bitls pjesmama.

Bitlsi i Brajan Epštajn
Priča počinje 1963 godine, tri godine nakon formiranja The Beatles i godine kada je izdat njihov prvi album „Please please me“. Obratite pažnju da ne kažem da su oni izdali taj prvi album. Naime, Pol Makartni, Džon Lenon i izdavači Brajan Epštajn i Dik Džejms su 1963 godine oformili Northern Songs, firmu preko koje bi kontrolisali sve biznis aspekte Bitlsa. Pošto su Makartni i Lenon bili u svojim ranim dvadesetim godinama, zeleni i naivni po pitanju biznisa („… nismo znali ništa o autorskim pravima. Mislili smo da pjesme samo tako lebde u eteru“), bili su namamljeni da potpišu ugovor koji će najveći dio vlasničkog kolača osigurati u ruke Epštajna i Džejmsa. Tada je Makartni imao 20% učešća, Lenon 19 – 20% učešća, dok su Harison i Star kupili samo mali dio u vlasničkom udjelu (nakon što je Northern Songs postala javna firma 1965. godine) a odlučivanje je u velikoj mjeri u rukama Epštajna i Džejmsa.

Makartni, Dik Džejms, Lenon
Nakon Epštajnove smrti 1967. godine, i pošto su odnosi drastično pogoršani između Bitlsa i Dika Džejmsa, ovaj posljednji, najviše iz osvete, odlučuje da proda svoj udio Bitls kataloga firmi ATV bez da prvo obavijesti ostale članove benda. Svi pokušaji Makarnija i Lenona da povrate vlasništvo nad tim dijelom njihovih prava na pjesme su propali jer jednostavno tada nisu imali dovoljno sredstava da isplate cifru koja bi im osigurala povratak autorskih prava. Nažalost, u oktobru 1969, Makartni i Lenon prodaju svoj udio za 3,5 miliona funti i de facto gube kontrolu nad svim autorskim pravima za pjesme Bitlsa koje budu uradili do 1973. godine. Apsolutno nelogično, ali, vjerujem, jedan veliki udarac koji ih je mnogo naučio o biznisu. Te godine ATV postaje najveći vlasnik autorskog kataloga Bitlsa.

Početkom osamdesetih, Robert Holms otkupljuje dionice ACC, u čijem vlasništvu je bio ATV, i već 1984. postavlja ATV na prodaju. Tu se priča ponovo vraća do Pola Makartnija, mada ponovo na njegovu štetu. Tokom 1982. godine, tokom Makartni/Majkl Džekson muzičke i biznis kolaboracije, Makartni povjerava Džeksonu koliko je profitabilan posao sa autorskim pravima. Tada Džekson na prvi pogled u šali kaže Makartniju da će otkupiti njegova autorska prava. Makartni je to uzeo za šalu, ali je Majkl Džekson upravo to i uradio i 1985., za sumu od 47,5 miliona dolara, otkupljuje The Beatles autorska prava, kao i prava na još 4000 drugih hitova raznih izvođača. Par godina nakon ovog preuzimanja, Makartni ponovo pokušava da preuzme vlasništvo nad svojim i Lenonovim pjesmama, ali mu Džekson odgovara „To je samo biznis, Paul“ i autorska prava ostaju čvrsto u njegovom vlasništvu.

Makartni i Džekson
Nakon finansiskih poteškoća, Majkl Džekson odlučuje 1995. godine da pola prava na Bitls katalog proda SONY-ju za tričavih 100 miliona dolara, i taj potez polako otvara vrata ka potpunom gubitku istih. Nakon njegove smrti 2009. godine, tačnije 2016. godine, nasljednici Džeksona prodaju ostatak Bitls kataloga SONY-ju za sitnih 750 miliona dolara.

2017. godine je Makartni na sudu zatražio ponovno da preuzme kontrolu nad Bitls katalogom. “Pod zakonom SAD, za djela objavljena prije 1978. godine, autor može da zatraži povratak autorskih prava dodjeljenih izdavaču nakon 56 godina.” 2017. godine su Makartni i SONY potpisali povjerljivu nagodbu čiji detalji nisu objavljeni, a čim nisu javno dostupni i Makartni ćuti kao zaliven, vrlo vjerovano je ponovo dobio kontrolu nad svojim i Lenonovim pjesmama (barem nad većinom) nakon skoro šezdeset godina od osnivanja Bitlsa. Danas se Bitls autorska prava procjenjuju na preko milijardu dolara. Upornost se isplati, a nije zgorega imati debeli bankovni račun.

Nikola Franquelli
Izvor informacija: Billboard i Wikipedija