Javni servis uskoro će emitovati domaću seriju Švindleri, snimljenu po istoimenom stripu, koji je izdao System Comics. Radnja ovog stripa, odvija se u Palanci, jednom učmalom mestašcetu u Kraljevini Jugoslaviji između dva svetska rata.

Scenario za ovaj strip (a i za seriju, koja je nedavno emitovana na telekomovom Superstaru) potpisuje Đorđe Milosavljević, dok je njegovu priču slikama obogatio crtač Miroljub Milutinović Brada, javlja portal Kultura 381.

Strip je izlazio davno, u nastavcima (1993) ali se kompletan album pronašao na tržištu tek kada se pojavila i serija. U albumu su sve do sada objavljene avanture dva glavna junaka: Ike i Bože. Njih dvojica saznaju da je u njihovom rodnom mestu, Palanci, izvučen dobitnik Turističke lutrije Jadranske straže (koja je zaista postojala) pod pokroviteljstvom Kralja Petra Drugog. U nadi da će se ogrebati o milion dinara koji dobitniku pripadaju, uz pretpostavku da je dobitnik sigurno neki njihov prijatelj, Ika i Boža kreću u Palanku… Tamo će morati da se suoče sa nerazjašnjenim palanačkim skandalom koji je obojio njihovu mladost.

“Švindleri” su ironična, crnohumorna priča o odrastanju, sazrevanju i iskupljenju, koja se bavi i sudarom dvaju svetova učmale, zaboravljene Palanke, i prestoničkih, a i belosvetskih kriminalaca.

Reč je u stvari o adaptaciji stripa koji je pod imenom “Svindl” izlazio u za devetu umetnost specijalizovanom magazinu “Tron” tokom devedesetih godina prošlog veka.

– Strip je nastao daleke 1993. godine, i u nastavcima objavljivan u “Tronu” – rekao je Milosavljević, povodom pretakanja svog dela u seriju, Večernjim novostima.

– Nažalost, u požaru u kom je izgorelo Jugoslovensko dramsko, izgorela je i knjižara “Bata”, a u njoj i redakcija “Trona”, u kojoj je bilo poslednjih osam stranica našeg stripa, koje nikad nisu objavljene i tad su zauvek i izgubljene. Što se tiče serije njena priča počinje istom scenom kojom počinje i strip. Dva momka pokušavaju da uđu u Ulični sindikat koji u Beogradu obuhvata džeparoše, prosjake i secikese generalno. U tome ne uspevaju i Ulični sindikat ih proteruje iz Beograda.