Dok uvežbavamo plesne korake za predstojeći koncert zagrebačkog benda Porto Morto, stigli su nam kratki odgovori na osam pitanja o istoriji benda, umreženosti portofona i estetici albuma. „Portofon“ je nedavno izašao i na vinilu, tako da će publika koja 14. marta dođe na koncert u beogradski Dom omladine imati priliku da se počasti i ovim kultnim izdanjem.

foto: Martina Petrić
Ko jebe koji ton u Porto Mortu i kako postižete da to radite i u drugim bendovima?

Sa obzirom na to da tu svatko jebe po svom, morali smo se ekstremno senzibilizirati jedni za druge ne bi li sedmoro tvrdih glava ušlo u neki suvisli kontrapunkt koji ne para uši... a trebalo je nešto godina. Prepoznali smo se oformivši 2010. tzv. „jeboTon kolektiv“ i tu nekako kreće priča današnjeg Porta. Perića (bubnjara) potpuno svojatamo unatoč tome da je u međuvremenu počeo svirati i s drugim bendovima poput Pseće plaže, Nemanje, Krv u stolici, Peglica i komandos, a isto je i s Rokom (basistom) koji svira u Rundekovoj ekipi ili Normana (master od perkusija aka Veliki Vođa), Antunom, Marinom ili Klemom – Porto nam je i dalje kućni bend; vrtlog iz kojeg krećemo kao zajednica i kuća u kojoj se svi nađemo kada svirka završi.

Ko će da se javi na Portofon ako pozvonimo?

Svi će da se jave.

Sa obzirom na broj članova u bendu i neizbežne komplikacije koje idu sa živim izvođenjem pesama, da li ste razmišljali da smanjite bend za nekoliko članova time što biste koristili matrice? Kakav vam je odnos prema veštačkoj inteligenciji i njenoj sve većoj prisutnosti u umetničkom izražavanju?

Broj članova je varirao tijekom godina, a s njime i zvučna slika benda. Estetika koju trenutno njegujemo je posljedica našeg međusobnog suživljenja i ukusa, a članovi benda su prije svega likovi, karakteri i prijatelji, a tek onda instrumentalisti. Generalno se tehnologije ne plašimo, štoviše, smatramo ju članom benda, tj instrumentom kojim upravlja čovjek, a ne obrnuto. Pa i algoritam je napisan od strane čovjeka i umjetnik mu daje funkciju, ulogu, sebi po volji. Na kraju krajeva, i sam klavir je tehnološka mašina (udaraljka), samo iz nekog drugog doba kojom upravlja ljudska ideja te ga se koristi kao proteza ruci.

Ako izgubiš ključ od kuće, što ne izađeš kroz prozor?

Izgradili smo sedmerokatnicu i zakaljučali se na zadnjem katu pa prozor nije bio opcija. Nešto o temi stanodavanja u Zagrebu: cijene renta rastu po gradu. Stanovi zagrebačkog centra postaju sve više orijentirani na turiste i jednodnevno rentanje, te postaju neizdrživo skupi za nekog tko bi tamo živio, a ne samo prolazio.

Naslovnica novog albuma podseća na moderne hijeroglife - da li je to znak da smo zatvorili pun krug i od slikovnog pisma se vratili na smajlije i slike, umesto na reči i govor?

Dok pjesme nastaju i dok ih gradimo, volimo razmišljati o njima kao da su samostojeći svjetovi koji bi imali svoj početak i kraj, glavu i rep, izgled, boju, miris, okus, atmosferu, vizual... Album je kontekst, format, a kaver albuma bi u tom smislu skicirao pojedine sličice, asocijacije iz pjesama sa albuma.

Koje je najzanimljivije mesto gde se čuo Porto Morto?

Zvali su nas da sviramo na Porinu, pa nas trenutno to jako zanima kako će ispasti obzirom da će to biti do sad najveća pozornica koju smo svirali, a mjesto za porto je kako za koju stvar, tj kako za koji album. Nadamo se da ćemo idućim albumom malo kročiti u klupski eter, na dancefloorove, ali i u aute koji piče autoputom.

Ako se ne varam, ovo vam je treća svirka u Beogradu. Jeste li navežbali da pokažete 3 prsta na svirci u Beogradu?

Pa ovo će nam biti i četvrti nastup u Beogradu, pa i peti ako računate Pančevo. Tako da ćemo davati ekipi high5-ove rađe.

Po vašem izboru: koji bend sa regionalne scene bi bio idealan da obradi vaše pesme?

Evo, upravo je u tijeku album obrada DJ Bz-a koji uskoro objavljuje Porto Morto DJ set.

Iza organizacije koncerta stoji „Glitch Records“, novopokrenuta izdavačka kuća koja će se pored objavljivanja i podrške izvođačima kao što su Organizam, Nataleé i Weird Fishes, ovog puta premijerno oprobati i u realizaciji ovog zvučnog spektakla.

Cena ulaznice je 700 dinara i može se kupiti na blagajni Doma omladine i na svim prodajnim mestima „Ticket Vision-a“, kao i putem linka: www.tickets.rs/program/porto-morto-1748.

Intervju pripremio Andrea Kane