Widows – četvrti film režisera Stevea McQueena – je njegov možda najkomercijalniji film, za razliku od prethodna tri. Prvenac Hunger (2008) se bavio štrajkom glađu u Irskoj 1981; drugi film Shame (2011) u kome je takođe igrao Michael Fassbender je priča o seksualnom zavisniku iz Njujorka; a treći 12 Years A Slave (2013) se bavi temom ropstva u Americi i baziran je po istoimenom memoaru. Upravo je taj film dobio Oskara za najbolji film, sporednu glumicu i adaptirani scenario. Sa Widows se McQueen oprobao u žanru krimi trilera, ali ovo nije tipični „film pljačke“.


Smešten u Čikago, radnja prati udovice pljačkaša koje preuzimaju kriminalne radnje svojih pokojnih muževa. Veronica Rawlings (Viola Davis) je žena kojoj je posao muža lopova Harrya (Liam Neeson) omogućio život na visokoj nozi, ali sada je izgubila sve. Veronica je odlučna osoba, predstavnica učiteljskog sindikata, i neko ko je rešio da zažmuri na muževu kriminalnu aktivnost koja joj omogućava lagodan i raskošan život. Nju ucenjuje krimi bos Jamal Manning (Brian Tyree Henry) od kog su Harry i njegovi partneri ukrali 2 miliona dolara. Jamalu novac treba da finansira političku kampanju protiv političara Jacka Mulligana (Colin Farell).

Veronica otkriva Harryevu beležnicu, u kojoj se nalazi detaljan plan o sledećoj pljački vrednoj 5 miliona dolara. Ona regrutuje udovice dva Harryeva pokojna partnera – Alice (Elizabeth Debicki) i Lindu (Michelle Rodriguez) – da joj pomognu, dok četvrta udovica Amanda (Carrie Coon) koja ima novorođenče ne želi da učestvuje. Alice je naizgled klasična sponzoruša, koju je majka Agnieszka (Jacki Weaver) naterala da prodaje svoje telo muškarcima za novac i luskuz; ali ona pokazuje da nije praznoglava lepotice već da je veoma sposobna da se nađe u svetu kriminala i iskoristi svoje atribute da dođe do cilja. Alice je neko ko je ceo život bio mistretiran od strane majke i zlostavljan od strane ljubavnika, i Elizabeth Debicki je odlična u toj ulozi i njen lik ima najzanimljiviji razvoj od sponzoruše do opasne devojke.

Michelle Rodriguez smo navikli da već gledamo kao opasnu devojku u akcijama, ali ovde ona igra malo nežniji lik Linde, majke koja zbog svoje dece odluči da se uključi u Veronicin plan. Kasnije će one regrutovati četvrtu ženu za pljačku da im bude vozač, a to je frizerka Belle (Cynthia Erivo), koja povremeno radi kao Lindina bebisiterka. Sve glumice su apsolutno sjajne u svojim ulogama, a o kvalitetu glume Viole Davis koja predvodi celokupni odličan glumački ansambl i prikazuje različite nijanske u liku Veronice ne treba ni pričati.

Sam grad Čikaga je veoma važan kao pozadina gde se priča odvija, i prikazuje veliku socijalno-ekonomsku razliku između bogatih i siromašnih stanovnika. Politički deo priče, koji se odnosi na lik Jamala i Jacka, je podjednako zanimljiv kao i krimi elementi. Jamal i njegov brat, psihopata Jatemme (Daniel Kaluuya), iako su kriminalci veruju da mogu da urade više za siromašne i needukovane stanovnike Južnog Čikaga, kraja ogrezlog u nasilje, kriminal i drogu nego Jack. Jack potiče iz familije koja ima dugu političku prošlost, ali je u sukobu sa svojim ocem Tomom (Robert Duvall). Kroz film se provlači i tema rase, jer je Jamal Afro-Amerikanac, dok je Jack bogati belac; a i zbog braka crnkinje Veronice i belca Harrya, čiji je sin crnac ubijen od strane belog policajca koji su mislili da ima pištolj kada su ga zaustavili iako nije bio naoružan.

Bazirana na Britanskoj seriji iz 1983, iza scenarija stoji spisateljica Gillian Flynn, poznata po romanima i njihovim adaptacijama Gone Girl, Dark Places i Sharp Objects. Ona je prepoznatljiva po brojnim preokretima u svojim delima i likovima koji nikad nisu onakvi kako na prvi pogled izgledaju, tako da to vidimo i u ovom filmu. Maestralna, a opet jednostavna režija Stevea McQueena čini neke scene poput pljački i jurnjava kolima veoma napetim, ali sa druge strane imamo i tihe emotivne momente u kojima otkrivamo više o likovima. Svaka scena je promišljena i nema praznog hoda, već sve služi da nam bolje predstavi odlične likove. U maniru najboljih krimi filmova, i ovde navijamo za likove za koje znamo da su loši i rade loša dela, ali zbog sjajne glume i njihove karakterizacije želimo da uspeju. Widows je definitivno jedan od najboljih filmova 2018. godine, koji je tipičan u žanru filma o pljačkašima, a opet specifična karakterna drama koja se bavi mnogim važnim temama.

Milan Đuričić