Prošle godine u Ćupriji počela je jedna lepa priča u organizaciji "Udruženja mladih Ćuprije". Ove godine ona se razvila u pravi festival elektronske muzike kakav do sada nije postojao u našem gradu. "Tribe" nije zamišljen isključivo kao muzički festival već ima i angažovanu i društveno odgovornu ulogu što samo doprinosi njegovom značaju.
Slične manifestacije postoje i u drugim mestima Srbije a želja ćuprijske omladine je bila da svoj grad postavi na mapu regionalnih kulturnih dešavanja. Iako je teško izboriti svoje mesto u bogatoj festivalskoj ponudi, čini se da je Tribe na pravom putu.
U želji da vam približimo čitavu priču oko ovog festivala i pre svega njegov značaj za lokalnu zajednicu i mlade, porazgovarali smo sa ekipom koja stoji iza čitave priče.


Ćao ljudi, ako se ne varam festival je nastao iz prošlogodišnje radionice „Udruženja mladih Ćuprije“. Radionice su pratile večernje žurke i to bi se moglo smatrati pretečom, nekim nultim ili pilot izdanjem festivala. Danas pred sobom pak imamo konkretnu priču pod nazivom „TRIBE“. Koliko dugo se ova priča razvijala i kako su tekle pripreme?

Tako je. Prošlogodišnji projekat koji je Udruženje mladih Ćuprije sprovelo u saradnji sa Opštinom Ćuprija, Omladinski kamp 2017, mogao bi se smatrati nultim izdanjem festivala. Tada smo već polako krenuli da uvodimo priču o festivalu, a i sam kamp je bio delimično izbrendiran TRIBE logotipom. Sama ideja javila se neposredno pre otvaranja naše omladinske organizacije, dakle nešto više od 2 godine, a smatrali smo da je omladinski kamp jedna dobra platforma za početak konkretnih radova na festivalu. U samu organizaciju TRIBE-a uloženo je dosta truda, energije, volje, neviđeno puno rada i planiranja, pa i nakon svega toga provuku se određene komplikacije koje, doduše, spremni već dočekamo.

Ćuprija do sada nije imala festival ovog tipa, i same žurke su bile retkost. Šta mislite, kako bi festival mogao da doprinese mladima u našem gradu i čitavoj zajednici?

Mislimo da je sada malo bolja situacija što se tiče žurki, u smislu da ih ima više, posebno tokom akademske ili školske godine, ali je sve to mnogo manje u odnosu na okolne gradove, a o većim i da ne pričamo. Ako još pogledamo tematiku i muzički pravac tih žurki, onda se može slobodno reći da je to sve isto, a naravno znamo koji su to muzički pravci u pitanju. Ćuprija se polako budi, postoje lokali, odnosno manji klubovi, koji organizuju određene tematske večeri i gde se svira ili pušta druga vrsta muzike, ali je sve to dosta manje nego što bi trebalo. Izbor je sužen. TRIBE bi trebao da uvede novi pravac muzike u Ćupriju - na velika vrata. Želimo da to bude jedan starting point delimične promene i unapređenja kulturne ponude našeg grada. Mladima festival donosi dosta iskustva, poznanstava i mogućnosti volontiranja i oprobavanja u nečemu novom. Lokalna omladina će imati prilike da ove godine, usled održavanja TRIBE-a, sarađuje sa mnogim vršnjacima, ne samo iz zemlje, nego i regiona. Što se tiče lokalne zajednice, otvaraju se mogućnosti za razvoj kulture, muzike, kao i turističke ponude. Smatramo da će festival doneti dobre promene i koristiti samoj zajednici u njenom napredovanju.

Poslednjih godina naš grad se polako budi u smislu kulturne ponude. Uz tradicionalne manifestacije bioskopske projekcije, predstave, izložbe su česte. Moto skup je već postao događaj koji okuplja veliki broj ljudi, a evo sada ste i vi tu. Kako vi vidite trenutnu situaciju u gradu i šta mladima ovde još uvek nedostaje?


U pravu ste. Ćuprija polako postaje grad koji se budi iz uspavanih trenutaka prošlosti, koji baš nisu bili sjajni. Naravno, za neke konkretnije stvari potrebne su kapitalne investicije kako bi se sve to dovelo na jedan zavidan nivo. Moto skup je manifestacija koja je Ćupriju stavila na mapu Srbije u tom smislu. Naš moto klub je ekipa koja naporno radi cele godine i priprema se za sledeću, a rade kao pravi profesionalci. Mnogo smo uspeli da naučimo od njih. Poenta TRIBE-a nije „poništavanje“ drugih manifestacija ili izdizanje od njih, ne želimo da pravimo nikome konkurenciju, već samo smatramo da je potrebno uvesti neki dodatni muzički pravac, za koji na lokalnom nivou imamo dosta zainteresovanih. Uvek smo bili spremni za saradnju i bićemo i nadalje. Cilj nam je što više kvalitetnih manifestacija koje Ćuprija može da ponudi mladima i starijima sa različitim muzičkim ili kulturnim ukusima.

„Tribe“ je festival elektronske muzike. Koji nas sve pravci čekaju ove godine?

Uh, veoma teško pitanje. Suštinski, većina naših izvođača ima različite pravce i radi ih zajedno u jednom setu, ali pravci koji će svakako postojati su techno, minimal techno, tech-house, house, trance, tribal, trap... dakle različiti vidovi elektronske muzike.


Kakvo je interesovanje publike do sada?

To je jedna stvar koja nas posebno raduje. Razvili smo, izgleda, pravu priču i napravili pravi hype za naš festival. Izuzetno nam je drago da imamo ljude, ne samo na lokalnom nivou, već i sa strane koji planiraju da posete naš festival. Za pravu zvaničnu godinu stvarno smo zadovoljni, ali je naravno sve to veoma nezahvalno pričati sve do samog festivala.

Nakon festivala aktivnosti se nastavljaju kampom. Koje aktivnosti očekuju učesnike?

Aktivnosti koje će učesnike „sačekati“ krenuće na samom festivalu. Pored naravno muzičkog (festivalskog) dela moći će da učestvuju u mnogim sportskim i rekreativnim aktivnostima, kao što su joga i salsa, zatim radionice u smislu studentskih razmena, predavanja na temu pisanja CV-a i omladinskih volonterskih kampova i još mnogo korisnih i posebno kamperskih aktivnosti.

U kom pravcu biste voleli da se ovaj festival razvija, gde ga vidite na primer za pet ili deset godina?

Smatram da je neophodno svake godine uvoditi neke novine. Festival i uopšteno manifestacije takvog tipa uvek se trebaju razvijati – update i upgrade. Moramo dosta još stvari da naučimo, da se iz godine u godinu sagledavaju greške, propusti, šta je potrebno ispraviti, izbaciti, uvesti kao novo. A gde vidimo TRIBE za 5 do 10 godina? Pa, videćemo se za 10 godina na velikom decenijskom obeležavanju od početka festivala ☺

Na kraju ovog razgovora recite našim čitaocima zašto bi trebalo da dođu na „Tribe“ a mi se vidimo na gradskoj plaži. ☺

Naš cilj nije samo uzdizanje festivalske kulture i kulture elektronske muzike kod nas. Festival će nam pružiti odličnu platformu, da pored osnovnog cilja, izvršimo i promociju određenih stavova i aktivnosti mladih. Želimo da se tih dana, kao uvertira za Međunarodni dan mladih (12. avgust) glas mladih najjače čuje i da taj najjači glas upravo krene iz Ćuprije. TRIBE nije samo festival. TRIBE je ideja i koncept oko koje se trebaju okupiti i koju treba podržati. Sve zone koje će postojati na samom festivalu, i koje će se iz godine u godinu proširivati i unapređivati, pružiće svim posetiocima jedno do sada neviđeno iskustvo čija je osnova, srž, muzika i muzička kultura. Nama će posebno biti drago da vas ugostimo i trajbujemo. Vidimo se u Ćupriji na gradskoj plaži već 10. avgusta.

Intervju pripremio Nenad