Odmah da priznam, meni su romani poput The Fold stvarno guilty pleasure materijal, a to dalje znači da su mi takvi romani apsolutno savršeni za svaku božju priliku, to od plaže pa sve tamo do doktorske čekaonice. To vam je ona vrsta knjiga kakve stvarno treba uvek imati pri ruci, i to u oblinim zalihama, jer su najdragocene upravo kad treba anulisati razočarenje ili barem sitnu iritaciju koju za sobom ostave neki pretenciozniji naslovi. ;)

Dakle, The Fold: Leland “Mike” Erickson je zamoljen od strane starog drugara (koji je ništa manje nego glavešina Defense Advanced Research Projects Agency) da suptilno ispita šta se to tačno dešava sa ekipom naučnika koje DARPA finansira, a koji su - po svemu sudeći, u preko stotinu dobro dokumentovanih eksperimenata - uspeli da proizvedu funkcionalnu mašinu za teleportaciju. I mada je svima jasno da tako kapitalan tehnološki pronalazak podrazumeva slavu, pare i opet pare pa uz to još i ogromne, sama ekipa pronalazača kao da ne deli to mišljenje, i iz nekog čudnog razloga stalno odlaže famozni trenutak objave fenomenalnog otkrića. Mike se tu našao kao neka vrsta posrednika, prihvaćenog od obaju strana, to uglavnom zato jer je Mike skromni učitelj u jednoj još skromnijoj srednjoj školi.

Ali, naravno, Mike je sve samo ne običan: Mike ima eidetsko pamćenje, što dalje znači da sve, ali zaista sve što on ikada okrzne pogledom ostaje zauvek sačuvano u njegovoj memoriji, lako dostupno za kasnija proučavanja u najsitnijem detalju. Vrlo brzo nakon dolaska, Mike zaključuje da nešto ipak nije sasvim u redu sa teleport kapijama od milošte nazvanim “The Albuquerque Door”, iako su svi članovi ekipe pronalazača na desetine puta uspešno prošli kroz njih, preksačući tako razdaljinu sa jednog na drugi kraj kampusa. Jedan član ekipe (zapravo, Mikeov prethodnik, dakle nezavisni promatrač, a ne sam pronalazač) doživeo je krajnje traumatično iskustvo, mada se ono ipak nije moglo direktno povezati sa njegovim učešćem u eksperimentu: naime, po povratku iz kampusa, Ben Miles je doživeo nervni slom tvrdeći da je neko kidnapovao njegovu suprugu i zamenio je skoro savršenim klonom.

U naporu da otkloni sve nedoumice i ućutka sve glasine, DARPA od Eriksona očekuje nepristrasan i detaljan izveštaj po pitanju da li je teletransport kroz Albukerki vrata pouzdan i nadasve siguran eksperiment koji će iz temelja promeniti konvencionalni način putovanja.

Dakle, žanrovska premisa kakva se samo poželeti može, uparena sa odlično profilisanim likovima i ingeniozno smišljenim zapletom. Šta reći nego – fenomenalno osmišljen i izveden saj-faj triler, a ujedno i hibrid sa odlično doziranim kingovskim elementima horora.

Poređenja radi, asocira me donekle na Kingovu “Maglu”, ali to samo na one zaista najbolje delove. Ne krijem da je film jedan od mojih favorita (to kad je reč o ekranizacijama Kingovih romana, naravno), tako da je ta asocijacija ipak moguće samo do mene. No bilo kako bilo, to ovde pominjem kao nesumnjiv kompliment.

Roman je zaista odlična razbibriga, i to od one vrste zbog koje čitav dan jedva čekate da poobavljate sve mundano smaračke obaveze i da se najzad dokopate slobodnog vremena za opuštanje uz dobru knjigu.

Lidija Beatović