Nakon burnih dešavanja u Block out-u nastao je Čovek vuk - bend u čijim pesmama se prepoznaje energija i emocija nekadašnjeg Block out-a, po mnogima jedne od najboljih grupa sa ovih prostora. U nastavku sledi intervju sa Milutinom Jovančićem Mitom, osnivačem navedenih bendova koji su neminovno bili centralna tema našeg razgovora. Ali razgovarali smo i o stvaralaštvu, slikanju i inspiraciji...


HC: Šta je kod tebe podstaklo želju za stvaranjem muzike i da li možeš da se setiš tog nekog trenutka u kojem si shvatio da ćeš se u životu zasigurno baviti muzikom?
Mita:
Kad malo bolje razmislim, ja u stvari to nikada nisam ni planirao. To se jednostavno dogodilo. Nisam planirao ni da budem slikar i to se nekako samo po sebi desilo. Zapravo, bavljenje muzikom sam doživljavao, i dalje doživljavam, kao nekakvu kolektivnu disciplinu, kao neki ekipni sport. U slikarstvu je to drugačije, tu si ti i platno i verovatno je muzika morala da zadovolji potrebu da sa još nekim ljudima učestvujem u kreiranju zajedničkog umetničkog dela. Ne vidim sebe kao nekog ko bi potpuno sam pravio pesme. Kad mi dođe da radim sam, ja slikam.

HC: Od osnivanja nekadašnjeg benda Block Out pa do sadašnjeg trenutka u bendu Čovek vuk, šta je to što je za tebe ostalo uvek isto, nepromenjeno?
Mita:
Na ovakvu vrstu pitanja nekako se najlakše lepi fraza tipa “ljubav prema muzici” i slično. Promenilo se puno toga, promenio se svet u kojem živimo, pale su mnoge maske, vid nam se i razbistrio i zamutio. Kad je Block out počinjao, bile su izmešane razne emocije. Sa jedne strane iskrena želja da se dogodi kreativni susret sa nekim talentovanim mladim ljudima, a sa druge strane da se isprsimo pred burom i ludilom u koje nas je vreme povuklo zajedno sa svim ostalim ljudima oko nas. Sam Block out se takođe menjao kroz vreme. Čovek vuk je, recimo, šesta verzija Block outa i ona, čini mi se, najviše ima veze sa početnom emocijom.

HC: Da li je naziv benda Čovek vuk bio jedini naziv o kojem se razmišljalo ili je bilo nekih drugih predloga?
Mita:
Bilo je tu svakakvih kombinacija i kad je trebalo da se odlučimo za jednu, Miljko me pita: “Brate, a kada ćeš da mi ispričaš tu celu priču oko tebe i vukova”, a Hasa u tom trenutku izgovori: “Čovek vuk”. To ime nije ni bilo na listi. I eto, pošto smo morali da promenimo ime Block out, na omotu našeg albuma “Crna kutija”, stoji novo ime koje diskretno asocira na staro.

HC: Kad si već spomenuo album “Crna kutija”, zašto baš taj naziv?
Mita:
Pa jednostavno crna kutija je jedna stvarčica u avionu koja posle neke avionske nesreće služi istaražiteljima da ustanove razloge koji su izazvali tu nesreću. Na tom albumu se nalaze svi odgovori na sva ona pitanja koja su se pojavila u trenutku kad se sa bendom dešavalo to što se dešavalo.

HC: Jednom davno sam ti postavio pitanje za koje si naveo da je verovatno najteže pitanje koje si dobio do tada ako ne uzmeš u obzir pitanja sa ispita iz ONO i DSZ na prvoj godini fakulteta a sada ti postavljam možda još teže pitanje: kako bi sa po nekoliko reči opisao ostale članove benda?
Mita:
Dobri ljudi, a u vremenu u kojem živimo takvi najlakše stradaju pa u tom stradanju nekad prave i greške koje njih same najviše povrede na kraju. Ja njih sve puno volim i divim im se zato što su to što jesu, moji prijatelji.

HC: Šta u pesmama tvog benda obično prvo nastaje, tekstovi ili muzika?
Mita:
Uglavnom to ide ovako: napravim radnu verziju pesme sa tekstom koji uglavnom ima funkciju da definiše tu neku liniju pevanja. Podelim to sa ljudima iz benda i onda se nađemo na probi i isprobavamo razne ideje dok ne dođemo do finalne verzije. Kad to završimo, radim konačnu verziju teksta i to je otprilike to.

HC: Da li sebe smatraš dobro organizovanim i da li kada radiš voliš da imaš detaljan plan ili bolje funkcionišeš bez detaljnog planiranja?
Mita:
Vidiš, iako baš nisam naklonjen astrologiji i sličnim stvarima, ja kao Strelac sa podznakom Device trebalo bi da budem nekakav proračunati avanturista. Izuzetno poštujem trenutak koji se dogodi u sred neke improvizacije ili eksperimenta, a da bih taj trenutak uspeo da uhvatim, trudim se da prethodno sve dobro pripremim i organizujem.

HC: Ok, kao čovek koji voli da na neki način bude organizovan i dobro pripremljen za avanturu u smislu eksperimentisanja, kako bi reagovao kada bi ti bilo ozbiljno ponuđeno da prošetaš površinom Meseca, da kreneš sa pripremama za učestvovanje u nekoj novoj misiji sletanja na Mesec i kako bi na čoveka vuka uticala tolika blizina Meseca?
Mita:
Ja u svom svemirskom brodu uvek imam sve što je potrebno za put na udaljene destinacije. Obavezan deo opreme su štafelaj, boje i četkice. Sa jedne od ekspedicija doneo sam i sliku “Video me vanzemaljac”.

“Video me vanzemaljac”, Milutin Jovančić Mita
HC: Poznato je da si i slikar, šta te inspiriše u slikarskom stvaralaštvu?
Mita:
Trenutak u kojem ostaješ potpuno sam sa platnom. Znaš, svakakve ideje ti padnu na pamet, a onda kad staneš pred to platno sve to nestane, čini ti se nedostojnim za ono što treba da usledi.

HC: Koliko si svojih umetničkih slika, otprilike, poklonio prijateljima?
Mita:
Zaista ne znam koliki bi bio taj broj. Poklanjanje slike je jako osetljiv trenutak. Nikome nije svejedno da li će njegova slika stajati na radost i sreću na nečijem zidu ili će je zavući iza nekog plakara, tako da sam uvek pažljivo birao ljude kojima bih poklonio sliku. Ukoliko procenim da čovek jednostavno nije iz te priče, radije mu poklonim komplet šoljica za kafu.

HC: Šta je najoriginalniji poklon koji si u skorije vreme dobio?
Mita:
Sad pre neki dan mi drugar Neđa doneo iz Ljiga opasan sir i kajmak. Ne znam koliko je to originalno, ali me je poklon veoma obradovao.

HC: Šta je za tebe idealan odmor?
Mita:
Samo da sam negde blizu vode. Reka, jezero, more, šta god. Voda je čudo.

HC: Šta je trenutno aktuelno, na čemu u bendu trenutno radite?
Mita:
Radimo na nekim novim pesmama. Od izlaska albuma “Crna kutija”, izbacili smo pesmu “Brod”, i recimo da je to neka ideja u kom pravcu bismo mogli dalje da radimo. Snimimo pesmu, a zatim uradimo spot za nju. Nažalost, svesni smo činjenice da su vrata ovdašnjih festivala širom zatvorena za nas, ali šta da se radi, ili ćemo se opet isprsiti pred tom preprekom ili nas neće biti.

HC: Koji je tvoj savet za one koji tek počinju da se bave muzikom?
Mita:
Budite (i ostanite) dobri ljudi.

Intervju vodio Dragan Putnik