Svojim novim filmskim ostvarenjem Oslobođeni Đango (Django Unchained) , Kventin Tarantino uspeva da  nemilosrdno i brutalno prikaže istoriju američkog robovlasništva. Iako je ovaj proslavljeni reditelj i scenarista već ranije postao sinonim za scene nasilja i crnog humora u filmovima, u ovom ostvarenju kreira novi pristup filmskom nasilju.


Film predstavlja duboku američku priču o osveti baziranoj na rasnim pobudama u 19. veku, pre ukidanja ropstva u Americi. Godine 1858, dve godine pre Američkog civilnog rata, počinje priča o životu, slobodi i traganju za osvetom američkog roba Đanga, čiju ulogu tumači oskarovac  Džejmi Foks. Kada  plaćeni lovac na glave, nekada bivši zubar, doktor King Šulc (Kristof Valc) , kupi Đangovu slobodu s namerom da ga obuči za svog zamenika, njih dvojica sklapaju dogovor. Đango se dogovorom obavezuje da pomaže doktoru Šulcu kao zamenik, dok  mu sam doktor nakon uspešo izvršenog zadatka mora vratiti njegovu slobodu. Na početku oni tragaju Amerikom kao plaćeni lovci na glave. Međutim, kada uspešno obave prvi deo ugovora, doktor Šulc odlučuje ne samo da pokloni zasluženu slobodu Đangu, već i da mu pomogne u potrazi za njegovom ženom koja je sumnjivim sredstvima postala posed najozloglašenojeg i najnemilosrdnijeg  vlasnika plantaža u Misisipiju, Kelvina Kendija (Leonarda Di Kaprija).

Pored zadivljujućeg scenarija posebnu pažnju gledalaca privlače inzvaredni glumci, od kojih su mnogi i ranije imali prilike da sarađuju sa Tarantinom. Leonardo Di Kaprio, u čije umeće da tumači lik nemilosrdnog i brutalnog zlikovca su svi sumnjali, dokazao je da svojim neprikosnovenim glumačkim umećem može uspešno pristupiti bilo kojoj ulozi i tako ipak zadobiti delić pažnje. Samjuel L. Džekson, koji je ranije imao čak četiri prilike da sarađuje sa rediteljom, ponovo je svojim jedinstvenim i cenjenim glumačkim sposobnostima u ovom ostvarenju uspeo da prikaže svoj neprikosnoveni talenat.

Ovim špageti vesternom, koji poseduje scene nasilja zasnovane na istinitim događajima, Tarantino nas opet vraća osvetničkom potencijalu, sa kojim se susrećemo u mnogim njegovim ostvarenjima. Napetost je u filmu zbijena do te mere da eksplodira nasiljem i razgovorom. Zbog krvavih scena koje se u filmu odražavaju kao jedan vid razgovora, film je u medijima nazivan krvavom žurkom sa Kristofom Valcom.

Iako se reditelj već suočavao sa mnoštvo kritika zbog upotrebe politički nekorktnog izraza kojim direktno vređa pripadnike crne rase u svojim ranijim ostvarenjima, to nije omelo ovog kreativnog genija u naumu da u njegovom novom  filmu politički nekorektni termin niger odjekuje čak 38 puta.

 – Snimali smo na svetom mestu, ovo je zemlja naših predaka, njihova krv je tekla po ovoj travi, ostaci njihove kože još se nalaze na kori drveća – rekao je Tarantino.

Jelena Milivojević (Zabavište)