Osamdesete se vraćaju na velika vrata. Možda je to najvidljivije u filmskoj umetnosti. Serije "Stranger Things", "Crno-bijeli svijet", film "To" nižu uspehe a ovih dana aktuelan je nastavak "Blejd Ranera". Ni muzika nije ostala imuna na ovaj "rivajvl". Istina, još uvek stidljivo i pre svega u elektronskom andergraundu o čemu smo nedavno i pisali. Čini se da ovu muziku stvaraju pre svega generacije koje nisu odrastale u 80-im, već su samo slušale priče o možda i najkvalitetnijoj muzičko-filmskoj dekadi. Jedan od predstavnika te generacije je i Isidor, momak koji dolazi iz Novog Sada i polako zauzima svoje mesto na sceni.


HC: Kada si napravio projekat Isidor, koja je tvoja želja bila i kakav smisao ima? Šta to tebi znači, a šta bi trebalo slušaocima?
I:
Sa prvim albumom sam hteo da vidim da li uopšte umem da pravim Synthwave, u neku ruku taj album je bio jedna vrsta experimenta koji ja naišao na veoma pozitivnu kritiku od strane stranih Synthwave slušalaca.

HC: Ako je tvoj muzički izraz synthwave - šta bi bila inpiracija koja zahteva ovakvu formu?
I:
Inspiracija mi je muzika iz 80-tih i 90-tih godina kao i futuristički filmovi poput: Tron, Blade Runner i Flash Gordon-a i Sci-Fi igrice poput: Fallout, Mass Effect i Deus Ex.

HC: 80-e se definitivno vraćaju na velika vrata, kako si uopšte ušao u čitavu ovu priču?
I:
Moj drugar Rastko Perišić mi je preporučio da poslušam album "Near Dark" od Dance With The Dead, počeo je naravno da mi objašnjava kako se ta vrsta muzike zove synthwave i da je siguran da će mi se svideti. Ja sam naravno dao priliku albumu, i mogu samo reći da je taj album najbolji album koji sam ikada odslušao. Sama činjenica da sam ga preslušao 2 puta za redom od početka do kraja nešto govori.

HC: Kaže jedan moj ortak "za sve to ti je dovoljan fruti lups i esid"... Šta koristiš u radu? Hardver, softver, gedćete…
I:
Pravim muziku isključivo preko softvera i to Cubase i većina zvukova koje koristim su zvukovi VST synthova. Esid i Fruti Lups su takodje ok softveri i iz njih čak moze da se izvuče neki solidan zvuk, pogotovo iz Fruti Lupsa pošto je ova novija verzija prilično dobra ali sam se ja odlučio da ću se upustiti u profesionalni softver te sam zato izabrao Cubase kao podlogu u radu.

HC: Danas je računar dostupan svima. Činjenica je da masa ljudi radi nešto po pitanju muzike. Da li smatraš da je ta dostupnost dobra, i to da svako može da radi muziku?
I:
To vam je mač sa dve oštrice, u jednu ruku je dobro, a u drugu i nije. Kao što vidite retko se ko istakne medju masom jer svi furaju isti fazon produkcije i svi koriste iste zvukove na isti način. Po meni je poenta da te iste zvukove koristite ali na drugačiji način i jedna jako važna stvar koju volim uvek da napomenem, a to je da 90% producenata ne pravi muziku nego pravi lupovane trake sa gomilom efekata, moj cilj je da pravim muziku, a ne trake.

HC: Jesi li razmišljao da nastupiš uživo? Kako bi zapravo mogao da izgleda tvoj nastup?
I:
Jako bih voleo da nastupim uživo ali ovo je specifična vrsta muzike pa moram jako dobro da razmislim šta i kako, za sada mi ostaje samo jedna opcija, a to je da nastupam samostalno kao DJ.

HC: Za kraj, koliko stižeš da pratiš dešavanja u ex yu, u smislu novih i starih imena. Ko ti je zanimljiv sa naših prostora (ne samo iz synthwave sveta jer scena i nije baš razvijena)?
I:
Što se tiče starih imena ne mogu da izdvojim nekog posebno, a što se tiče novih (nepoznatih imena) jako mi se svidja David Maxim Micic i njegov album “Who Bit The Moon” po meni nešto najbolje što je izašlo iz Srbije u zadnjih 10 godina!