Zlatno doba televizije, kako mnogi (s pravom) nazivaju ovu deceniju, donelo nam je gomilu sjajnih serija, međutim, očigledno je da su neki žanrovi jednostavno bogatiji naslovima od drugih. Dobrih drama, sitkoma, naučne fantastike i superherojskih avantura ne manjka, dok su ljubitelji horora definitivno ostali uskraćeni kvalitetne zabave. Da, tu je nekolicina kvalitetnih naslova, ali nijedan od njih nije potpuno posvećen horor žanru: Walking dead je mešavina drame i akcije, American Horror Story je u ranijim sezonama brzo prerastao u dramu dok su novije najblaže rečeno eksperimenti, Stranger Things se pretežno oslanja na monster movie trope i nostalgiju, a Penny Dreadful je, khm, nećemo o tome. 


Channel Zero je prijatno iznenađenje i pravo osveženje žanra, a dolazi nam sa TV mreže od koje se ovako nešto nije očekivalo: SyFy kanala. Pre nego što zgađeno ugasite tab, pokušavajući da izbacite iz glave slike tornada u kojima se tumbaju ajkule, setite se da je ta ista mreža zaslužna i za kvalitetne serijale tipa Battlestar Galactica i The Expanse.
Channel Zero definitivno spada u bolje kreacije ovog kanala. Najzanimljiviji aspekat serije je njena premisa: svaka sezona (od po šest epizoda) je celina za sebe, i zasnovana je na creepypasta pričama, urbanim legendama nastalim na internetu. Ovakav koncept garantuje raznolikost, kao i određenu dozu originalnosti; ako ne provodite puno vremena na sajtovima poput reddit i 4chan, ove priče će vam biti potpuno nove. U doba gde je svaki drugi naslov rimejk ili adaptacija, sveža ideja poput ove je više nego dobrodošla.
Prva sezona pod nazivom Candle Cove (izašla 2016.) najviše podseća na dela Stivena Kinga: uspešni psihijatar/pisac, gonjen košmarima o ubistvima koja su se odigrala za vreme njegovog detinjstva, vraća se u svoj rodni gradić rešen da konačno sazna šta se desilo sa njegovim bratom blizancem, čije telo nikad nije pronađeno. Kopajući po prošlosti, on nailazi na brojna uznemirujuća otkrića; naime, svi koji su preživeli talas nasilja pamte kako su kao deca na televiziji pratili bizarnu lutkarsku emisiju pod nazivom Candle Cove, dok njihovi roditelji tvrde da ta emisija nije postojala već da je u pitanju obična dečija maštarija.
Već na prvi pogled je očigledno da je budžet ove sezone bio veoma ograničen. Scenografija i gluma su definitivno B kategorije, ali zato kostimi i efekti izgledaju kvalitetno i uverljivo. Serija se ne oslanja na jeftine jumpscare trikove, već postepeno gradi jezu koja se širi iznutra. Gotovo sve strašne scene se odigravaju u po bela dana, često u predgrađu ili u šumi, što izaziva posebnu vrstu strave koju moderni filmovi i ne pokušavaju. Najjača tačka ove sezone je sama lutkarska predstava Cande Cove. Nešto u dizajnu lutaka i njihovim replikama (Do you sense it? Something is coming … a strange vessel is heading for the Cove!) izaziva nelagodu i tera vas da pomislite kako ste i sami gledali nešto slično kao mali. Dizajn čudovišta je veoma kreativan i upečatljiv, tako da Tooth Child i Skintaker mogu ponosno da zauzmu svoja mesta u galeriji klasičnih čudovišta, koja je poslednji put pre ove serije obogaćena Sackboy Sam-om iz filma Trick'r Treat.
Druga sezona, koja je nedavno počela sa emitovanjem, nosi naslov No-end house. Priča počinje prilično neoriginalno: grupica prijatelja saznaje za tajnu kuću strave koja se svaki put pojavljuje na drugom mestu, i kroz čijih šest soba straha niko nije uspešno prošao. Naoružani sarkazmom, tinejdžeri ulaze u kuću nadajući se dobroj zabavi, i tu, naravno, počinje horor. Od trenutka kako uđu u kuću, serija postaje znatno zanimljivija. Za razliku od prve sezone, No-end house se zasniva manje na fizičkom i kosmičkom užasu a više na personalnim fobijama: strahu od gubitka člana porodice, strahu od neuspeha, bespomoćnosti... Još uvek je neizvesno u kom pravcu će se radnja odvijati, ali sve što smo videli do sada ukazuje da nećemo biti razočarani.
Produkciju serije potpisuje danas već poznati Maks Lendis (Chronicle, Victor Frankenstein, Dirk Gently's Holistic Detective Agency...) dok je ostatak ekipe pretežno nepoznat, sa izuzetkom Pola Šnajdera (Water for Elephants) koji je zvezde prve sezone.
Koncept serije je takav da svaka sezona donosi nešto novo (nešto divlje!), novu horor priču sa interneta koja garantovano nije ranije videla svetlo ekrana. Sa nestrpljenjem očekujemo nastavak druge sezone, kao i naredne dve (Staircases i Hidden Door) koje nas očekuju 2018. i 2019. godine.  
Nenad Pavlović