EXIT 2017 – TREĆI DAN
PETROVARADINSKA TVRĐAVA – NOVI SAD
8.7.2017.


Treće veče Exit festivala 2017. obasjala je pank svetlost Explosive bine. Naime, ovaj stejdž je 8. jula postao punk prestonica na tih nekoliko sati koliko je trajao program.

Explosive binu otvorili su mlađani Negotinci, koje prati izuzetna koncertna aktivnost od svog osnivanja, Hurleur od 19:30, a nakon njih na bini su se našli Bečejci Fiskalni Račun, dobro poznat bend novosadskoj publici.

Od 21 čas Explosive stage je dočekao prvi inostrani bend te večeri. U pitanju su White Christ hardcore punk bend iz američke države Teksas. Ceo njihov nastup sam odslušao u bekstejdžu dok sam čekao članove dva od nekoliko velikih imena koje je Novi Sad te večeri ugostio ne bi li ih intervjuisao. U jednom trenutku mi se ukazala prilika da priđem bini sa bočne strane i bacim pogled na nastup. Potpuno odsustvo ukalupljenosti i uštogljenosti je ono što sam mogao da primetim kod ‘’Belog Hrista’’. Jedan u nizu primera koji bih izdvojio je pojavljivanje pevača Jack Persons-a na bini bez obuće.

Čini mi se da bi ovakvom bendu daleko više ležaoo neki klupski prostor gde bi njihova energija i konekcija sa publikom došla do pravog izražaja. Ovako, usled nekoliko metara razmaka između tridesetak ljudi u publici i benda, energija se nije u znatnoj meri transmitovala. Odsvirali su desetak pesama u svojih pola sata nastupa od kojih su se svojom melodijom i aranžmanom posebno izdvojile ‘’Sunny Florida’’, ‘’Don’t Leave Me Out’’ i ‘’Near-Death Experience’’, kojom su završili nastup.


Sledeći bend koji je izašao pred, ovoga puta, malo brojnijom publikom bili su Englezi Wonk Unit. O ovom bendu se puno pričalo pre Exit-a i mnogi su sa velikim očekivanjima došli na njihov nastup. Očekivanja su opravdana. Bend postoji oko pet godina i iza sebe ima nekoliko izdanja, a čine ga Daddy Wonk na vokalu, Tommy Wednesday na bubnjevima, Pwosion na bas gitari, za električnom gitarom Ben Dubz i trombonista kultnog engleskog punk rock benda Snuff, Oliver Stewart.

Na samom početku su publici nagovestili šta se može očekivati od njih. Daddy Wonk, pored toga što je pevač, on je ujedno i stand-up komičar benda. Svaka pesma je imala uvodni komični šou Daddy Wonk-a koji se sastojao od nekoliko rečenica, a na par pesama i od nekoliko minuta. Najveći deo publike se grohotom smejao njegovim pošalicama i doskočicama, a doslovno ih je bilo onoliko koliko su pesama odsvirali. Na repertoaru su se našle numere ‘’Horses’’, o radikalnim konjima, kako kaže Daddy Wonk, zatim ‘’Awful Jeans’’, o problemima sa uskim pantalonama, ‘’Plasterer’’i ‘’Depressed?’’. Publici najinteresantnija pesma bila je ‘’Rambo’’ koja je, jelte, opevala ovaj film i Silvesterovu ulogu u istom. Pevač je svoje zlatne sekutiće pokazao pevajući poslednje tri pesme ‘’I Love My Nagging Wife’’, ‘’I Told You So’’ i ‘’ King's Road Sporting Heroes’’ svog četrdesetominutnog seta. Jedan od boljih živih nastupa koje sam imao prilike gledati na ovogodišnjem Exit-u. Smisleni humor, bez zamaranja i sirovih fora, svakako je nešto što je obeležilo nastup ove melodične punk rock/ska ekipe iz Londona.

Nakon trideset i dve godine čekanja, Srbija je ponovo ugostila ovaj legendarni bend. O Angelic Upstarts ne treba puno trošiti reči. Ovaj bend je jednostavno lektira engleskog panka. Jedan od prvih bendova koji je otvoreno pevao o svojim levičarskim ideološkim pozicijama, jedan od prvih bendova koji se nije libio sukobiti se sa desnim neistomišljenicima i apostolima fašističkih i ostalih socijalno dekadentnih i političkih pogubnih ideologija i jedan od retkih bendova kod koga svaki album ima barem po dva, ako ne i više, hita.

U tačno jedan sat pre ponoći Angelic izlaze na binu. Vremešni Mensi se hvata mikrofona i kreće ludilo. Pesma kojom su se vratili punk i oi publici Srbije nakon tri decenije bila je ‘’Two Million Voices’’. Refren se orio publikom, baš kao i horski deo bridža naredne pesme ‘’Never ‘ad Nothin’’. Numere ‘’You’re Nicked’’, ‘’Safe Haven’’ i veličanstvena anti-ratna ‘’Last Night, Another Soldier’’, prethodile su pesmi-simbolu Angelic Upstarts-a ‘’Solidarity’’. Ovu pesmu su doslovno svi ljubitelji benda pevali od prve do poslednje reči i stiha. Mensi je jedini originalni član Angelic Upstarts-a, dok je njemu po godinama bliski Gaz Stoker iz Red London-a, odnosno Red Alert-a, na bas gitari, a ostala dva momka na bubnjevima, odnosno gitari su nešto mlađi i čini mi se da su samo za ovu priliku bili dostupni. Takođe, za dizanje atmosfere i kvalitetnu pomoć bek vokalima bila je zadužena jedna mlada devojka, koja je sve vreme sa ostatkom sastava uticala na stvaranje pozitivne reakcije publike. 


Sledeće dve pesme bile su ‘’Woman In Disguise’’ i ‘’I Understand’’ gde se na potonjoj primećuje veliki uticaj Joe Strummer-a i grupe The Clash, kako instrumentalno, tako i teksualno, ali i lično, što se dalo primetiti prema majici koju je Mensi nosio. Iduću numeru, Mensi je najavio kao ideološku esenciju postojanja Angelic Upstart-a. U pitanju je pesma ‘’Anti-Nazi’’, tokom koje su upaljene 3 baklje u publici, raspoređene u trougao, što je po svoj prilici bila poruka novosadske Antifašističke Akcije ili pak nekih drugih angažovanih slušalaca.

Negde na sredini nastupa odsvirana je ‘’Kids On The Street’’, a nakon nje tri stvari sa najnovijeg albuma ‘’Bulling Bastards’’ iz 2015. godine, odnosno splita sa bendom Crashed Out iz 2011. ‘’Tories, Tories, Tories (Out, Out, Out)’’, ‘’Give The Fox A Gun’’ i ‘’Red Flag’’. Mensi je lagano počeo da gubi energiju, pa su deonice nekih pesama više pevali gitarista i vokalistkinja, nego on. Takođe, moram da primetim dosta grešaka prilikom izvođenja pesama, čime se može delimično potvrditi moja teza sa početka o ‘’pozajmici’’ nekih članova benda. Pošto je energije ponestajalo, nastup se bližio kraju. ‘’Machine Gun Kelly’’, ‘’Teenage Warning’’ i ‘’Leave Me Alone’’ su nas doveli do poslednje tri pesme. Prva je bila ‘’Police Oppression’’, zatim ‘’Murder of Little Towers’’ singl koji je probio bend i deganžirao ih široj publici i za sam kraj ‘’I’m Upstart’’.

Prvi put u Novom Sadu, a posle 32 godine ponovo u Srbiji, Angelic Upstarts oprostili su se od nas, vernih fanova iz publike, nakon 70 minuta svirke. Uprkos mnogobrojnim greškama pri muziciranju ovaj koncert će definitivno biti jedan od nastupa za istoriju, ne samo Explosive stage-a, već i celokupnog Exit festivala.

Da je ovo veče punk i hardcore legendi, potvrdilo je i sledeće ime, ono koje nije ostavilo Upstarts-e u usamljenoj ulozi muzičke lektire ovih žanrova. Jedan od najuticajnijih svetskih bendova ikada. Bend koji svojim zvukom nije bivao uzor samo hardcore i punk bendovima i fanovima, već je veliki uticaj ostavio i na razne notorne metal izvođače (Metallica, Sepultura, Pantera...). Black Sabbath hardcore punk muzike. Govorim upravo o engleskom bendu Discharge.


Drugi put publika Exit festivala ima priliku da gleda ove muzičke ikone. Prvi put su svirali na Explosive bini 2011. godine u vremenima kada je Rat, pevač benda Varukers, imao ulogu glavnog vokaliste i uprkos velikoj euforiji koja je vladala povodom njihovog prvog nastupa u Srbiji, taj nastup nije opravdao opravdano ushićenje. Danas se na Rat-ovom mestu nalazi mladi Jeff ‘’JJ’’ Janiak, čijim dolaskom je Discharge povratio onu stvaru prepoznatljivu muzičku prljavštinu i dobio na novoj energiji. Poslednji album ‘’End Of Days’’, koji predstavlja prvi studijski album na kome peva JJ, označava povratak Discharge-a starom dobrom prepoznatljivom zvuku.

Oko pola sata iza ponoći na binu se popela petorka u sastavu JJ na vokalu, Terry Tezz Roberts, mozak benda i otac d-beat hc punk muzičkog pravca, na gitari, na basu kičma benda  Royston Rainy Wainwright, na drugoj gitari Anthony Bones Roberts, takođe čovek sa početka rada benda i na bubnjevima David Proper Caution. Pesma kojom su otvorili set bila je ‘’Blood Runs Red’’ sa prvog studijskog albuma iz 1982. godine pod nazivom ‘’Hear Nothing, See Nothing, Say Nothing’’. Ovaj album je lektira hc/punk-a i u skladu sa tim, repeotoar su većinom činile pesme koje se na njemu nalaze i to ‘’Nightmare Continues’’, ‘’The End’’, ‘’A Hell On Earth’’, ‘’Cries of Help’’, ‘’Protest and Survive’’ i naslovna numera.

U 1980. godinu Discharge nas vraća odmah na početku pesmom ‘’Fightback’’, a nedugo potom i u 1981. na EP izdanje ‘’Why’’ (koji neki fanovi greškom smatraju prvim albumom) numerama ‘’A Look At Tomorrow’’, koju je pevač JJ posvetio pokojnom Lemmy-ju iz Motorhead-a i ‘’Ain’t No Feeble Bastard’’. Sa petog studijskog albuma ‘’Discharge’’ odsvirane su pesme ‘’Hype Overload’’ i ‘’Corpse of Decadence’’, a sa poslednjeg, na kome je JJ originalno otpevao numere, ‘’Hatebomb’’ i ‘’New World Order’’. Na potonjoj je bilo blagih prozivki u vidu pantomime onima koji na koncertima ne prezaju da putem mobilnih telefona posećuju društvene mreže. Izuzetna energija je pristuna kod novog pevača što se manifestovalo stalnom fizičkom aktivnošću na bini, a kulminiralo silaskom pevača sa bine do fanova u publici. Vitlajući kabl mikrofona u pojedinim momentima je davao interesantan vizuelni doprinos nastupu. Sve ove pesme su odsvirane u nešto izmenjenom, da ne kažem bržem, aražmanu. Dobar deo publike je bio izuzetno statičan, dok se nekolicina pankera nedaleko od ograde, koja razdvaja parter i binu, svojski trudila da održi pogo i mosh pit živim tokom celokupnog nastupa. ‘’Never Again’’, ‘’State Violence, State Control’’, ‘’Realities of War’’ i za sam kraj ‘’Decontrol’’ bile su pesme kojima su se Discharge oprostili od fanova.

Pozorišni manir dela publike prikazao se u potpunosti na kraju nastupa, kada su Discharge sami sebe pozvali na bis. Tezz je zaustavio razlaz publike rečima: ‘’Vratite se, nismo još uvek završili.’’. Na bisu ‘’Accessories by Molotov’’, ‘’War is Hell’’, posvećena Siriji i dve pesme sa Fighback-a ‘’You Take Part In Creating This System’’ i ‘’War’s No Fairytale’’. Za konačni kraj ovog, daleko agilnijeg i interesantnijeg nastupa u odnosu na onaj 2011. godine, opet numera sa albuma prvenca ‘’The Possibility of Life's Destruction’’. Sat vremena energetske d-beat/hc punk eksplozije za još jedan dobar nastup na Explosive stage-u.


Rumunski punk rock bend Haos su nastupali sledeći. Haos postoji od 1991. godine i predstavlja najstariji aktivni rumunski punk bend. Dolaze iz Temišvara i predvodi ih harizmatični gitarista Andrei Racolta. Haos peva na rumunskom i svira neku melodičniju verziju klasičnog punk rock-a sa blagim izletima u hardcore punk. U svojih četrdesetak minuta nastupa malobrojnu publiku ispred sebe Haos je upoznao sa svojim dugogodišnjim radom. Meni se posebno dopala njihova verzija italijanske komunističke pesme ‘’Bandiera Rossa’’, gde su reč comunismo iz dela refrena zamenili terminom anarchismo. U publici su se uglavnom nalazili njihovi prijatelji iz Temišvara i još nekoliko entuzijasta, željnih punk rock zvuka na, za punk rock muziku, egzotičnom rumunskom jeziku. Poslednju pesmu koju su izveli bila je improvizovana punk rock stvar na srpskom jeziku gde se u tekstu pominje eurokrem, Lepa Brena, kikiriki i jaja. Poslednja dva stiha pesme su nam doslovno rekla ‘’hvala lepo’’ i ‘’laku noć’’ i na taj način su ovi rumunski pankeri otišli sa bine.


Sledeći bend koji je nastupao na Explosive bini bio je kragujevački hc/punk sastav KBO! Međutim, moja malenkost je propustila ovaj nastup. Zbog heterogene čitalačke strukture našeg sajta, a i samog festivala odakle ovaj izveštaj dolazi, moja malenkost se otisnula na stejdž Cockta Beats & Bass kojem je ovo prva godina Exit festivalu. Tamo su od 02:40 svoj nastup započeli zagrebački treperi Kuku$. U njihov nastup su nas uveli bratski im klan iz Novog Sada, Klika pesmom Hladnog ‘’Kizo ima Manjaču’’. Odmah na početku se videlo po reakciji publike da će nastup biti prepun pozitivne energije i da će emsijevi Goca R.I.P i Hilj$on Mandela, koji uz producenta Iso Mikija čine Kuku$, izneti nastup na odličan način.

Kuku$ su između ostalog deo šire (t)rep ekipe Triestri Bande koju pored njih čine još High5 i  nekoliko drugih zagrebačkih MC-jeva. U skladu sa tim jedna od prvih pesama je bila ‘’Konflikt’’, pesma koju je potpisala Triestri Banda. Potom je usledila pesma sa Shirom Robinom ‘’Mlade Kmice’’ i ‘’PVR€’’ sa Hladnim, a zatim ‘’Kaos’’ i ‘’Pobjeda’’. Publiku su sačinjavali isključivo fanovi, odnosno ljudi koji su namenski došli na Beats & Bass ne bi li slušali ove vickaste Zagrepčane. Na narednoj pesmi, koju su radili sa Hladnim i Žugijem, ‘’Spartanac’’ Mandela je pozvao publiku da se razdvoji na dva jednaka tabora ne bi li napravili wall of death. Ovo je prvi put u životu da sam prisustvovao wall of death-u na rep nastupu. Ali, da to može biti itekako zabavno pokazala je i ova situacija. Naravno, sve je bilo u službi dobre zabave, tako da povređenih i uvređenih nije bilo.

S obzirom na to da je ‘’Spartanac’’ probudio ‘’agresiju’’, idućom pesmom Mandela je opet pozvao publiku, ali ovoga puta na ljubav. U pitanju je bila numera ‘’Frend’’ gde je umesto wall of death-a, formiran neuspeli vozić/vlakić. Kuku$i nisu bili sami tokom nastupa. Stalno su im pomagali drugari iz ekipe i momci iz Klike, pa se tako stejdž pretvarao s vremena na vreme u drugarko mesto međusobne pomoći u zabavi. Silazilo se i do publike, skakalo se po razglasu, trčalo po bini i oko DJ-a. Goca R.I.P je pustio svoj vokal na pesmi ‘’Magic Johnson’’, a potom je usledila ‘’Pusti me na miru’’. Poslednja stvar Kuku$a posle pola sata izvođenja bila je nova pesma ‘’Napraviću scenu’’, za koju momci tvrde da će biti hitčina, a ako se po jutru/premijeri dan poznaje, onda potvrđujem. Nakon Kuku$a na binu su se popeli njihovi kompanjoni iz Novog Sada, međutim, mene su zvučni talasi nazad odvukli na Explosive binu gde se spremao poslednji bend večeri.

Meksičkom sastavu Acidez-u pripala je ta čast da zatvori ovo plodno punk veče u pola četiri izjutra. Za Acidez kažu da su meksička kopija The Casualties-a, međutim to nikako nije tačno. Prvo muzički, a onda i pristupom. Acidez sviraju street punk, ali ga vrlo vešto kombinuju sa thrash metalom, pa se tako jasno proizveli jedan hibridni crossover u dobrom delu originalan i interesantan. Takođe, ideološki su izrazitiji od svojih kolega iz Amerike i tekstovi su im daleko više socijalno-političke prirode. Njihov nastup obeležiće kvalitetna i uvežbana svirka, ali i sirovo i dosadno dobacivanje pojedinaca iz ionako malobrojne publike apropo njihovog geografskog porekla, pa se tako prilikom svake pauze između pesama moglo čuti uzvikivanje reči ‘’Burito’’, ‘’Tortilja’’ i ostalih ‘’referentnih’’ termina. Ipak, u publici je bilo više onih koji su zaista fanovi benda, pa je pozitivna atmosfera odnela prevagu. Doduše, ni pevač Tupa nije ostao imun na ‘’prozivke’’ pa je par puta izustio ‘’Carbrones’’ što jeste vulgarizam.

Najbolja i najburnija atmosfera nastala je tokom pesama ‘’Welcome To The 3D Era’’, ‘’Sin Control’’, ‘’Technology for Destruction’’ i ‘’Don’t Ask For Permission’’, gde je pevač Tupa poručio da pankeri ne treba da traže dozvolu za bilo šta. Za sam kraj nastupa, u četiri i trideset, njihova najpoznatija numera, ako je evaluirati prema gledanosti na Youtube-u, ‘’Camino al Infierno’’, pesma koja šalje snažnu kritičku poruku crkvi. Uz zahvalnost publici na istrajnosti i ostajanju do ranih jutarnjih sati Acidez je napustio binu. Bio je to poslednji bend večeri na Explosive stage-u, bend koji je zatvorio ovo fenomenalno veče Explosive-a.

Veče se sa Acidez-om nije završilo. Na Addiko Fusion Stage-u su od četiri i trideset svoj nastup otpočeli Sve Barabe. U pitanju je rep super-grupa sastavljena od Eufrata i Mikri Mausa iz Prti Bee Gee-a, Ajzaka i Timbeta iz Bad Copy-ja i Bvane iz Lagune. Publike je bilo daleko više od prethodna dva jutra kada su Fusion binu zatvarali Bjesovi i Zoster. Nastup je trajao sat vremena i na set listi su se našle između ostalih numere 43 zla ‘’1,2,Akcija’’ i ‘’3 pa 1’’, zatim Bvanin i Mikrijev hit ‘’Crno Vs. Belo’’ koju je cela Fusion bina pevala u glas, a onda i ‘’Esi Mi Dobar’’ Bad Copy-ja gde je publika otpevala Viklerovu deonicu. Dalje su se ređale numere ‘’Magla’’ Ajzaka i Bvane, zatim ‘’Rođeni u getu’’ Mikrija i Ajzaka, a onda nekoliko pesama Prti Bee Gee-a, od kojih su se izdvojile ‘’Klabing, Klabing’’, ‘’Air Max’’ i ‘’Panduri znaju’’sa Bdat Džutimom. Eufrat je negde negde pred kraj nastupa najavio nove pesme i album, tako da očekujemo još hitova poput onog koji su izveli na kraju ‘’Barabe na Adi’’. Ceo nastup je protekao u dobroj atmosferi i zbijanju šala jednih, na račun drugih članova ove super-grupe. Binu su napustili outro numerom ‘’Maradona’’ sa poslednjeg albuma Prti Bee Gee-a ‘’Petarda’’ na koju se nadovezao sempl pesme ‘’Gonna Make You Sweat’’ grupe C+C Music Factory. Njome se ekipa oprostila od publike i igrajući napustila binu.

Itekako subjektivno, ovo je po meni bilo najbolje Exit veče festivala do sada. Čeka nas još jedan dan, pa ćemo videti šta nosi nedelja, poslednji dan Exit festivala 2017.

Exit 2017 - 3. dan

txt: Nemanja Mitrović Timočanin