Upornost i istrajnost vrline su koje se svuda cene, naročito u književnosti. Art Anima je sajt posvećen promociji književne fantastike i kreativnom pisanju, koji je prošle godine navršio deset godina postojanja – hvale vredan jubilej. Svojim radom nastavlja, produbljuje i proširuje tradiciju sajta slične koncepcije, sa daleko dužim vekom trajanja – Pogledom iz svemirskog broda – koji je ove godine navršio 25 godina postojanja.

Sajt Art Anima pokrenut je sredinom maja 2006. godine. Do sada je nekoliko puta menjao svoj izgled i (manje-više) sadržaj, kao u ostalom i Pogled iz svemirskog broda. Istrajnost urednika sajta, Dragoljuba Igrošanca, za svaku je pohvalu. Veličina i sveobuhvatnost njegovog rada mogu se sagledati „kratkim“ pregledom sajta.

Ne treba zaboraviti činjenicu da iza jednog i drugog projekta (AA i PISB) stoji (po) jedan čovek – kada se sagleda količina i ozbiljnost njihovog rada, obilje informacija i uticaj koji su izvršili na domaću scenu – ostaje nam samo da poželimo još takvih pojedinaca – jer je njihov uticaj nemerljiv. Mladi naraštaji koji su stasali pod njihovom kapom, autori koje su promovisali, intervjui, eseji, prikazi koje su objavili... Sve je to uticalo na ukus, razvoj i ozbiljnost domaće (naučno)fantastične scene, još kada se uzme u obzir saradnja sa zemljama u regionu (BiH, Crna Gora, Hrvatska), ozbiljnim izdavačkim kućama (Čarobna knjiga), te organizacija konkursa za kratku priču i Festival fantastične književnosti (AA) – uticaj prevazilazi okvire ovog teksta.

Godine 2014. pokrenut je Festival fantastične književnosti „Art Anima” čiji je osnovni cilj podizanje interesovanja stručne i široke javnosti za ovu vrstu literature. Počasni gost prvog Festivala bio je prof. dr Zoran Živković, kome je poslednjeg dana manifestacije uručena i simbolična nagrada „Art-Anima” za doprinos popularizaciji fantastične književnosti na našim prostorima. Tokom trodnevne manifestacije (2016. Festival je trajao čak četiri dana), ugledni pisci, profesori, teoretičari književnosti i kritičari (Goran Skrobonja, Slobodan Ivkov, Dejan Ognjanović, Zoran Živković, Mladen Milosavljević) govore o književnoj fantastici, njenom razvoju, društvenom uticaju i važnosti u kulturnom i intelektualnom pogledu.

Iste godine (2014), u saradnji sa izdavačkom kućom „Čarobna knjiga” Art Anima pokreće almanah „Književna fantastika”, štampanu verziju sajta (ne istovetnu, razume se), u kojem osim proznih tekstova najpoznatijih i najkvalitetnijih domaćih autora fantastike, čitaoci mogu da pročitaju i teorijske priloge i eseje vrhunskih domaćih proučavalaca ove vrste književnog stvaralaštva. Almanah izlazi jednom godišnje i nudi uvid u aktuelnu domaću i svetsku produkciju fantastičnih književnih ostvarenja. Do sada su izdata tri broja („Književna fantastika 2014“, „Književna fantastika 2015“ i „Književna fantastika 2016“).

Na sajtu se mogu pronaći i biografije i radovi svih poznatijih domaćih i stranih pisaca (naučne)fantastike (Darko Tuševljaković, Adnadin Jašarević, Dinko Osmančević, Ilija Bakić, Aleksandar B. Nedeljković, Jovan Ristić, Aleksandar Marković, Anto Zirdum, Miroljub Todorović, Darko Suvin, Slobodan Škerović, Zoran Pešić Sigma...), prikazi (Ivana Milaković, Davor Šišović, Bojan Bogdanović, Vladimir Kolarić, Ratko Radunović, Zoran Stefanović, Mirko Grdinić, Pavle Zelić, Ivan Bevc), intervjui (Dušan Vidaković, Đorđe Bajić, Dragoljub Igrošanac, Sonja Žugić, Pavle Zelić, Ljudmila Danjiluk) i eseji (Boris Nad, Branimir Bošnjak, Esad Jakupović, Ferid Muhić, Jovan Savin, Mihajlo Vitezović, Milena Benini, Miodrag Milovanović, Radojica Tautović, Ranko Pavlović)...

Nakon ovog kratkog pregleda možemo samo da ponovimo želju da postoji još ovakih sajtova i urednika, kako bi nam scena bila još jača i bogatija, kao i onih koji će pratiti i podržavati njihov rad.

Tamara Lujak