Bend Psihokratija idejno nastaje 1987. godine a prve snimke i koncerte započinje 1988.
Krstić Gorjan (klavijaturista) i Zoran Petrović (pevač), koji su i ranije svirali zajedno u bendovima gradskog-lokalnog karaktera i dometa, a sa kojima i ostvaruju prve koncerte po klubovima i nastupe na radio-stanicama, 1988. god odlučuju i odvajaju se - započinjući novi projekat nazvan Psihokratija.

Posle urađenih nekoliko snimaka, nastupaju kao duet po beogradskim klubovima a 1989. im se pridružuje i treći član - Weselly Karel (klavijature). U toj postavi 1990. dovršavaju i izdaju prvi album na kaseti pod nazivom „Album Mentalnih Fotografija“ uz malu pomoć ljudi iz belgijske izdavačke kuće. Svu muziku, tekstove i aranžmane je uradio Gorjan.

Tada kreću i sa medijskim nastupima, a kaseta im se prodaje po svim većim gradovima bivše Jugoslavije. Promotivni nastup održavaju u Beogradskom S.K.C.-u , a Gorjan započinje saradnju sa fanzinom D IKS iz Ljubljane i time postaju više zastupljeni na slovenačkim radio-stanicama.

U tom periodu počinju i rad na novim pesmama, ali dolazi i do raspada benda usled idejnih nesuglasica. Gorjan 1991. nastavlja započeti projekat sa potpuno novim saradnicima i dovršava drugi album, koncepcijskog tipa, pod nazivom „U Teatru Misterije“, usput radeći i muziku za pozorišne predstave. Novi album je ambiciozno zamišljen sa mogućnošću adaptacije kao pozorišna predstava. Dogovara se izdanje sa nezavisnim muzičkim kućama. Omot albuma rade akademski slikari a u planu je bila i knjiga tekstova/pesama. Već početkom jeseni 1991. sve se dovršava, a onda, usled izbijanja rata na prostoru SFRJ ceo projekat se stopira za izvesno vreme. 

Dvadeset pet godina kasnije, Gorjan Krstić oživljava i nastavlja bend uz pomoć novih saradnika. Povratak je najavljen objavljivanjem diskografije benda u izdanju PMK Records.