Devedesete godine prošlog veka pamtimo po ratovima, razaranjima, ekonomskom kolapsu, srozavanju kulturnih i svih drugih vrednosti. Ni muzika nije bila pošteđena. Televizije, radio stanice, izdavačke kuće… prepoznali su komercijalni potencijal nadirućeg turbofolka, pa su u sadejstvu sa katastrofalnim političkim sistemom, širokim masama nametnuli jedan novi „kulturni“ obrazac, koji je u stvari bio anestetik za uspavljivanje i paralisanje čitavog naroda. Ipak, akteri tog vremena, koji su bili sa „druge“ strane, ističu kako su te godine zapravo iznedrile najjači otpor (ne misli se na onaj izrežirani) i bunt kroz medij kakav je rokenrol.

Izlišno je navoditi sva ona silna imena bendova koji su tada nastali u Beogradu, a koji i danas čine kičmu rokenrol scene u Srbiji. Međutim, iako medijski skrajnuta, ni provincija nije zaostajala. Setimo se samo imena kao što su Bjesovi, Goblini, Džukele, Trula koalicija… koji su uveliko prevazišli lokalne okvire i ostavili snažan pečat na nivou čitave nacije. Nažalost, veliki broj njih nije uspeo u tome, pa se iz raznoraznih razloga njihova priča završavala i pre nego što je započeta. Teška ekonomska situacija, nezainteresovanost medija za nekomercijalnu muziku, cenzura, mali broj izdavača… samo su neki od razloga zbog čega je većina bendova stacioniranih u unutrašnjosti ostala u anonimnosti. 


Nešto slično ovome doživeo je i Balkan Revival, bend iz Vlasotinca, gradića na jugoistoku Srbije. Sve je počelo veoma davno, kada su kao srednjoškolci iz Leskovca, Milan Calić i Miloš Petković pisali pesme i komponovali muziku, sa nadom da će jednoga dana imati ozbiljan bend, snimiti album i kročiti na veliku scenu sa ozbiljnim razglasom i rasvetom. Međutim, krizna vremena, ratovi i nemaština devedesetih godina, uništili su svaki entuzijazam, pa i njihov. Sveske sa neobjavljenim pesmama do samo pre nekoliko meseci stajale su u fioci starog ormana.

A onda se lavina događaja pokrenula i inspirisala nastavak započetog. Muzički festival Underground fest, čiji su organizatori sami članovi benda, bio je i prvi zvanični nastup benda ‘Balkan revival’. Posle samo dva meseca rada, sastav dopunjen mladim i perspektivnim bubnjarem Bratislavom Vukadinovićem i ništa manje talentovanim basistom Milošem Dimitrijevićem iz Vlasotinca, napravio je devet pesama koje su se našle na prvom izdanju. Njihova jaka želja urodila je time, da je kompletan materijal snimljen za samo četiri dana u ‘Psycho therapy’ studiju u Nišu. Radeći i snimajući materijal, bend je uporedo imao veliki broj nastupa na nekoliko festivala, u poznatim niškim klubovima, a kažu da im je najznačajniji nastup do sada bio na festivalu ‘Srbija Rocks’, gde su na velikoj sceni nastupili sa grupama Novembar, Samostalni referenti, Ničim izazavan i Marčelom.

Prvi spot za pesmu „Ponekad“, objavljen je pre par dana, a sniman je uz podršku BMW moto kluba iz Vlasotinca i njihovih gostiju sa čitavog Balkana koji su tada vozili tradicionalni Balkan reli i na svom putu posetili i Vlasotince.

Promocija albuma najavljena je za sredinu oktobra, nakon koga slede nastupi u Kosovskoj Mitrovici, Makedoniji i Bugarskoj. U toku je i priprema materijala za sledeći album kao i snimanje spotova za ostale pesme. Balkan Revival je još jedna potvrda da nikada ne treba odustati od svojih snova. Najveća nagrada ovim ljudima je publika, koja iako prvi put čuje njihove pesme, igra i skače u njihovom ritmu, kao i gromoglasni aplauzi i ovacije ne kraju nastupa.