Najpoznatiji logo koji je neki (hardcore) punk bend ikad imao jest i onaj najjednostavniji. Četiri crne trake koje predstavljaju stiliziranu zastavu — radi se naravno o Black Flagu.


Bend je osnovan 1976. u Kaliforniji od strane gitarista Grega Ginna. Upravo je njegov brat, samouki umjetnik Raymond Pettibon, zaslužan za dizajn ovog ikoničnog loga ali i osmišljavanje samog imena Black Flag. Iako je logo u početku predstavljao bend, ubrzo se proširio i postao simbol cijele hardcore punk scene Los Angelesa, predstavljajući buntovnost, otpor, umjetnost, mlade, DIY etiku. Danas u Americi vjerojatno ne postoji salon za tetoviranje koji nema Black Flag logo u standardnoj ponudi.

Osim loga, Raymond je dizajnirao i veliki dio CD covera i flyera Black Flaga koji su često bili prilično provokativni i poigravali se sa raznim tabu temama.

Black Flagov logo je odličan primjer dizajna koji je izašao izvan granica neke subkulture te postao poznat širom svijeta predstavljajući iste vrijednosti danas kao i prije 35 godina. Ono što me potaknulo na pisanje ovog članka jest nažalost vijest da Greg Ginn tuži svoje bivše članove benda zbog korištenja loga. Naime, dio članova se ponovo okupilo pod imenom Black Flag, dok dio djeluje pod FLAG koristeći logo veoma sličan Pettibonovom. I dok se to možda čini kao legitimna odluka, budući da se radi o bendovima koji djeluju i poistovjećuju se sa vrijednostima hardcore punk scene (koje nikako nisu tužbe i pokušaji bogaćenja), Ginnov potez djeluje krajnje neočekivano.

Više o samom bendu, logu i umjetniku koji ga je dizajnirao, možete vidjeti i u dokumentarcu The Art of Punk – Black Flag – Art + Music, u produkciji Youtube kanala MOCA TV.


Izvor: FBL