Dugogodišnji san konačno je ostvaren: velika mi je čast što mogu da vam predstavim prvi broj serijala koji je sve samo ne tipičan Bonelijev strip. Iskusniji čitaoci sigurno se sećaju da je epizoda „Stakleno oko” nekada davno već bila objavljena na srpskom jeziku – proleća 1998. godine, u izdanju kraljevačke izdavačke kuće Maverick. Tada je ovaj strip koštao trinaest dinara, a drugi broj, iako najavljen, nikada nije stigao do publike kojoj je iskustvo čitanja začudne priče o zbunjenom detektivu zauvek ostalo snažno urezano u pamćenju. No, vremena prolaze i vrtoglavom brzinom se menjaju: Maverick odavno više ne objavljuje stripove, a ni stripovi ne koštaju onoliko koliko su koštali nekada. Štaviše, upravo od ovog broja bili smo prinuđeni da načinimo taj nepopularni potez i podignemo cenu svih naših izdanja. Nimalo nam nije drago što u ovim teškim vremenima moramo da pribegavamo takvim merama, ali nadamo se da ćete imati razumevanja i pre svega volje da nastavite sa čitanjem stripova...

Pridruživanje Napoleona drugim junacima sa police naših izdanja nekima od vas sigurno nije preveliko iznenađenje, budući da smo pre tačno godinu dana u sklopu trećeg broja popularne Biblioteke Obojeni program objavili psihodeličnu priču pod naslovom „Bagi”, u kojoj se na zanimljiv način upoznaju najnoviji član porodice Veselog četvrtka i veteran strave i užasa Dilan Dog. Upravo je ta epizodica na mnoge čitaoce ostavila jači utisak od celog broja i sve nas podsetila na tužnu sudbinu koju je ovaj junak doživeo na našim prostorima. Odlučili smo da nepravdu ispravimo i pružimo mu još jednu, ovaj put vrlo konkretnu priliku da se dokaže pred svima nama i postane već druga (uspešna?) edicija koja se izrodila iz Obojenog programa. Uostalom, kakav je to život ako povremeno ne rizikujete?

Najpre zamišljen kao prva Bonelijeva mini-serija od osam brojeva, Napoleon je nakon premijere u septembru 1997. godine toliko oduševio italijansku publiku da je izdavač već posle mesec dana rasprodao čitav tiraž prvog broja i uporedo sa drugim u novembru morao da objavi reprint. Čitaoci su potpuno pomahnitali i glas o neverovatnom tužnookom brandovskom istraživaču i istripovanom ljubitelju buba očigledno se ubrzo proneo i do tadašnje Jugoslavije. Legenda kaže da je pokojni Serđo Boneli toliko bio oduševljen originalnošću stripa i rezultatima prodaje da je Karlu Ambroziniju obećao da će serijal trajati koliko god autor to bude želeo, bez obzira na logičan eventualni pad tiraža u godinama koje će dolaziti. I bi tako. Napoleon je trajao 54 broja, od kojih je velika većina ocenjena najvišim ocenama publike i kritike (neke epizode su čak proglašavane za najbolje italijanske stripove u poslednjih deset godina), i među istinskim poznavaocima devete umetnosti ostao je upamćen kao najautorskiji Bonelijev serijal.

Ambrozini, po odličnosti poznat čitaocima Kena Parkera i Dilana Doga, autor je 44 epizode Napoleona i, naravno, predivnih naslovnih ilustracija svakog broja, a bio je dovoljno ljubazan da napiše i neku vrstu uvoda za naše izdanje. Kako bi izgurao ovu oniričnu krimi priču do kraja, oko sebe je okupio tim čuvenih talentovanih autora kao što su Đampjero Kazertano, Marko Nicoli, Đulio Kamanji, Emilijano Mamukari, Paolo Bačilijeri (nezaboravni crtač pomenutog „Bagija”), Dijego Kajeli i drugi umetnici koji su ostavili trag na serijalu. Rezultat je, kao što ćete se i sami uveriti, nešto neponovljivo u okvirima evropskog mejnstrim stripa.

Večito na maglovitoj granici nadrealizma i sumorne stvarnosti, prožet snažnim poetskim i filozofskim (pre svega Jungovim) nitima, duboko alternativan i na ivici avangardnog, Napoleon donosi neophodno osveženje domaćoj stripskoj sceni u ključnim trenucima njenog očiglednog uspona i jačanja ponude, koja je svakim danom sve šarenolikija. Ovo je naš mali i riskantan, ali, ako dopuštate, silovito hrabar doprinos tome, i nadamo se da ćete ga kao takvog i prepoznati, pružiti mu šansu i imati dovoljno strpljenja za tromesečni tempo objavljivanja. Nemajte straha, obećavamo da će ovoga puta „Bezimeni konjanik” ponosno dojahati na kioske blizu vas...

Dušan Mladenović, urednik Veselog Četvrtka