Da odmah rešimo stvar - ko ne voli vesterne može da se iščlani iz kluba heteroseksualnih muškaraca. Slobodni ste se pojaviti pred komisijom za šest meseci, gde će molba za ponovni prijem biti razmotrena. Sad za nas koji smo ostali:

Vestern je vremenom postao meta-žanr. Služi autorima da promišljaju istoriju američkog filma, pa i uopšte američkog društva, a da ostanu u okvirima gledljivog (dakle filma gde neko bude brutalno ubijen na svakih par minuta). Svaki zamisliv narativ (afro američki, feministički, homoseksualni, „indijanski“, ekološki, antiratni...) provučen je kroz formu „kaubojca“ i uspeo je nekako da u njoj nađe svoj mesto.

Danas vam predstavljamo nešto drugačije vesterne iz takozvanog weird west podžanra, dakle vesterne sa primesama svega od stimpanka do irskog folklora.


The Half Made World

Roman Feliksa Gilmana odvija se na divljem zapadu koji nije samo nepokrena granica Amerike, već i granica sveta u nastajanju. U pozadini priče o psihološkinji koja odlazi na Zapad da osnuje mentalnu bolnicu odvija se prastari rat. S jedne strane je tenhološki razvijena civilizacija, izratito korporativistička (sa supersoničnim vozovima i laserskim oružjem), a s druge divlja banda sastavljena od oslobođenih ubica i lopova koja ne preza od ekstremnog nasilja.
Ovaj neobičan spoj Kormaka Makartija i Ursule Le Gvin, pokupio je nekoliko nagrada, nekoliko pohvala i zaslužio dosta slabiji nastavak.

Territory

Ema Bul, je i pre ovog romana bila poznata po mešanju žanrova (konkretno noara i fantazije), pa je ovaj put nešto slično uradila sa vesternom. Radnja se odvija u Tombstonu u Arizoni 1881. godine. Ovaj gradić je uglavnom poznat po obračunu kod OK Korala, pa se tako svi očekivani junaci obračuna pojave i u teritoriji (Vajat Erp, Dok Holidej, Džoni Ringo). Ipak glavni junaci su „obični“ stanovnici grada, Džesi Foks (krotilac konja) i udovica Mildred Bendžamin (koja piše palp kaubojske romane dajući tako mogućnost autorki da se podsmeva žanru u kome se našla). Magije ima (i ispostavlja se da Džesi nije jedini sa moćima), ali se koristi vrlo retko i odlično se uklapa u atmosferu kaubojskog obračuna.

The Sixt Gun

Tokom američkog građanskog rata (vesterni se uvek dešavaju neposredno pre ili neposredno posle građanskog rata, jer je sam rat formativni događaj, ali suviše važan i kompleksan da se direktno prikaže - pomalo kao Kosovski boj u srpskoj epskoj poeziji) mračne sile vezale su se za šest koltova. Njihovi vlasnicni vezani su za pištolje večno i dobijaju moć specifičnu za svaki pištolj. Radnja stripa, Brajana Hurta počinje nakon rata, kada nedužna tinejdžerka nasledi jedan od ukletih pištolja od svog dede. Po pištolj dolaze vlasnici preostalih, neumrli konfederacijski generali i bića znatno starija od američkog konflikta. 
Dijalog je prilično savremen i uzbudjiv, a crtež evokativan za vestern, dakle pomalo melanholičan. Verovatno se zato već neko vreme priča o seriji, po ovom grafičkom romanu

Six Gone Snow White

Kratki roman Ketrin Valente je upravo ono što ste pomislili iz naslova - vestern verzija bajke o Snežani.
Ispričan autentičnim glasom, sveznajućeg naratora (dakle pomalo kao priča koja se ponavlja uz logorsku vatru), roman ima sve što se očekuje od Snežane - lepu devojku bele put, zlu maćehu, proročanstvo, ogledalo... Takođe tu su i drevna indijska plemena (Snežanina majka, je indijanska princeza Pištolj koji peva), obračuni na sred prašnjavog druma i jahanje kroz pustinju.
Ovakvo poigravanje sa stereotipima, može da deluje malo veštački, ali Valente uspeva da izvuče stvar, jer je sve vreme svesna da ne priča originalnu priču, samo se igra sa dobro poznatom.

Zepelins West

Ako ste voleli Ligu izuzetnih džentlemena (a ako niste nemojte čitati dalje, ugasite sajt i nemojte više dolaziti) dopašće vam se i ovaj kompllikovani, a opet nepretenciozni roman Džoa Lanslejda.
U alternativnoj stim pank realnosti, svi velikani divljeg zapada su na okupu, selebritiji su, putuju po svetu i potpisuju autograme (Bil Kodi je glava u tegli kao u Futurami). Tokom turneje po Japanu, cepelin u kojem su naši junaci biva oboren, ali ih spašava podmornica Kapetana Bema (jer za Nema postoje autorska prava) i odlaze na ostrvo gde doktor Momo (opet autorska prava) ukršta životinje i ljude.
Ipak poređenje sa Murovim stripom, zasniva se jedino na sličnom konceptu, Mur koristi svoje britanske junake da kaže ponešto o imperijalnoj engleskoj politici, a bogami ponešto i usamljenosti, rodnim odnosima i religiji. Lenslajd nema takvih ambicija, Zepelins West je čista palp zabava.

Jan Kanja