Postoje neke (sasvim arbitrarne) linije u životu, posle kojih nema nazad. Do juče si mogao sasvim komotno da trčiš go kroz kuću, da piškiš u gaće ili lupaš rukama o zemlju kad neće da ti kupe helikopter „koji leti sam“, a sad kad imaš dvadeset sedam godina iz nekog razloga ništa od toga više ne može. Jedna od najnepravednijih linija ovog tipa je ona posle koje životinje prestaju da govore, te ova aktivistnost ostaje samo ljudima.
E pa neće moći! Ovo su pet stripova u kojima su glavni likovi antropomorne životinje, a namenjeni su za odrasle. Skinite se goli i čitajte...



Mouse gard - David Petersen

Ako volite Igru prestola, političke intrige i miševe, a ne volite seks i nasilje (mora biti ljudi kojima odgovara baš ova kombinacija, ne znam gde su takvi ljudi, ali ima ih) - ovo je grafički roman za vas.
U mišijem kraljevstvu Lockhaven, mišija garda pokušava da razreši misteriju nestalog trgovca. Ono što počinje kao detektivska priča, smeštena u neobičan kontekst, postaje politički triler, sa kompleksnom mitologijom u pozadini. Tu je naravno izdaja, odanost, kralj uzurpator i legendarni miš Crna Sekira, za kojeg su svi mislili da je godinama mrtav.
Stil uspeva dobro da balansira između mračne srednjovekovne estetike i nevine dečije priče o miševima, što je čini dobro prevodivom na (crtani) film. Na žalost niko se još nije setio da to uradi.

Boris the Bear - Mike Richadson

Boris medveded, je zbirka nepovezanih i kratkih stripova, nastalih kao odgovor na popularnost Nindža Kornjača. Kornjače su inicijalno zamišljene kao znatno mračniji i ozbiljniji strip, sa mnogo više nasilja, ali su onda postale popularne i marketing ih je napravio mnogo pitomijim i prijemčivijim.
Sledstveno, prvi strip Borisa zove se doslovce: „Boris the Bear slaughters the teenage radioactive black-belt mutant ninja critters” To je otprilike i radnja tog broja.
Nasilje i kritika pop kulture, postaju sve intenzivniji u sledećim brojevima, pa tako Boris ubija Betmena, X mene, Transformerse i uopšte sve ikada i svuda. Zanimljivost je da je Kventin Tarantino bio fan ovog stripa, te da ga je isti inspirisao prilikom pisanja Kil Bila.

Maus - Art Spielgman

Spilgaman je odlučio da istinitu priču o tome kako je njegov otac preživeo holokaust, ispriča kroz strip u kome su nacisti mačke a Jevreji miševi.
Inspirisan navodnom Hitlerovom izjavom, da “Jevreji jesu zasebna rasa, ali ne ljudska”, autor stvara mračnu i mučnu atmoferu prigodnu težini teme kojom se bavi, ni na momente na upadajući u grotesku, zato što je likove pretvorio u miševe.
Maus je inspirisao gotovo sve savremene strip autore (osobito Alana Mura) i za sada je jedini grafički roman koji je dobio Pulicerovu nagradu.

Pride of Baghdad - Brian K Vaughan

Tokom američkog bombardovanja Iraka (drugog, za vreme Buša Mlađeg), pogođen je zoološki vrt. Slike lavova koji lutaju kroz razrušeni Bagdad (kao ispale iz Kusturicinog filma), inspirisale su Vaughana, da napravi ovaj strip.
Mužajk Zil, lavica Nur i štene Ali, pokušavaju da se snađu u novootkrivenoj slobodi, što je pogotovo teško jer ova sloboda ujedno znači glad, bombe, vojnike koji su spremni da ih ubiju na svakom koraku, a kako vreme pokazuje i Zilovu nezaboravljenu ljubav Nur.
Crtež je impresivan i izuzetno realističan. Vaughan uspeva, ne samo da svaku životinju učini prepoznatljivom, već i da pokaže njen karakter i emocije sa neobičnom uverljivošću i brutalnošću.

We3 - Grant Morrison

Životinje (konkretno zečevi, mačke i psi ) su genetski modifikovane, da bi se borile u ratovima umesto ljudi. Rezultat su “biorzi” koji imaju ljudske emocije i mogućnost govora, ali još uvek imaju životinjske instikte
Kada vlada pokuša da prekine ovaj projekat i ubije životinje, njihovi kreatori ih puštaju na slobodu i daju im priliku da se brane, što oni i čine na veoma nasilne i eksplicitno prikazane načine.
We3 nije samo parabola o ratu i čovečnosti, već krije i izuzetno toplu priču - naime jedan od pasa je pre svega ovoga bio ljubimac, i zbog toga hoće da se izmiri sa ljudima i postane pacifista (ili po njegovim rečima  “a good dog”).

Jan Kanja