Zoon politikon, podgorički rok bend, objavio je video spot za pjesmu „Pu, spas!“, koja se nalazi na aktuelnom EP-ju ovog benda, „Pu, spas za sve nas!“, izdatom u decembru 2015. Tvorac spota je Mladen Ivanović, mladi režiser koji je sa ovim bendom već sarađivao pri stvaranju video spota za pjesmu „Čovjek pas“, sa njihovog albuma „Rupe u glavi“, 2013. godine.

Ivanović potpisuje mjesto režisera, kamermana, montažera, glavne glumačke uloge i idejnog pokretača novog ostvarenja. Ovo je prvi spot Zoon politikona koji je snimljen van granica Crne Gore, i to u San Francisku (SAD), te se u spotu mogu prepoznati znamenitosti poput mosta Golden Gejt i ozloglašenog zatvora Alkatraz.

Video spot za pjesmu „Pu, spas“, četvrti je spot benda Zoon politikon, koji je osim spotova, za četiri godine postojanja, objavio isto toliko izdanja, a sva su dostupna za besplatno preslušavanje i preuzimanje na sajtu www.bucanpas.com. 

“Video spot donosi priču o jednom samoubistvu za koje se motivacija gradi na izgled apsurdnim, ali učinkovitim sredstvima. Glavni lik suočen je sa nepoznatim ljudima koji kao da odbrojavaju njegovo vrijeme, i to koristeći znakove koji su u našem društvu konotirani nacionalnim, vjerskim i političkim podjelama.

Tekst pjesme „Pu, spas!“ savršeno se uklopio u zadati kontekst i podržao priču bez pretenzije da se u par stihova pruži banalan odgovor na postavljeno pitanje. Ovom temom smo se bavili zato što podaci do kojih se može doći, nedvosmisleno ukazuju na to da je stopa samoubistava u Crnoj Gori mnogo iznad evropskog prosjeka i da se radi o ozbiljnom društvenom problemu. Dugujemo veliku zahvalnost svima koji su pomogli u izradi ovog spota koji je izrastao iz ogromnog Mladenovog entuzijazma i posvećenosti. Imali smo čast da sarađujemo sa čuvenim nikšićkim glumcem Mirom Nikolićem, koji je govorio odlomak iz “Poslanice Katunjanima”, Petra I Petrovića Njegoša, kojim se video spot otvara i zatvara.”

Reditelj spota, Mladen Ivanović, došao je u žižu interesovanja crnogorske javnosti, nakon što je osvojio nagradu za najbolji debitantski film na New Balkan Film Festu u Štokholmu za dokumentarni film “Između rijeke i ljudi”. Film se bavi problemom deponije u Beranselu.

Podaci o stopi samoubistava u Crnoj Gori: “Stopa samoubistava u Crnoj Gori duplo je veća od evropskog prosjeka. Samoubistvo je drugi najčešći razlog smrti adolescenata i mladih do 24 godine starosti. Svaki treći dan u Crnoj Gori neko sebi oduzme život. Od 2010. Godine nadležnost nad informacijama o uzrocima smrti prenijeta je na Institut za javno zdravlje i od tada nemamo zvaničnih podataka o suicide jer je Zavod za statistiku izgubio pristup njima. Posljednji zapaženi novinski članci koji se bave ovom temom su iz 2013. godine. Brojni stručnjaci i mediji upozoravaju da je ovaj problem alarmantan i u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a pri tom sve tri države imaju manju stopu suicida od Crne Gore.”