Novosadski krosover sastav Sputñik upravo je, nakon višegodišnjeg rada, auditorijumu predstavio svoje debitantsko izdanje, EP „In Between Worlds“ i set od čak četiri prvoklasna video singla sa njega. Ovaj materijal je najava objavljivanja njihovog albuma prvenca, a sve pod okriljem najstarije nezavisne kuće u Srbiji – Take It Or Leave It records.

Ovo izdanje nosi 5 pesama, 4 singla koja su izdata tokom 2014. i 2015. (The Drinkable World, A Parallel (soundtrack za animirani film “Heart”), A Perfect Mistake i It Is All The Same And Yet It Is Not), kao i spora verzija ove poslednje pesme, “You Know You Live In Between Worlds”. EP počinje i završava se suštinski istom pesmom, samo počinje brzom verzijom (“stvaranje sveta”) a završava sporom, nadahnutom Nickom Caveom, Leonhardom Cohenom i The Sisters of Mercy, koja simbolizuje “raspad sveta”.

„In Between Worlds“, kao i predstojeći album, planiran za proleće, koji je u fazi poslednjih snimanja ovog januara, govore o večitom sukobu dihotomija, kao jin i jang, što je vrlo dobro manifestovano na omotu ploče.

O svom prvom diskografskom "čedu", muzičkim uticajima, lirici i smislu postojanja lider benda Žikica Milošević podrobno objašnjava:
- Što se tiče muzičkih uticaja, bend je želeo da napravi „crossover“ i mešavinu synthpopa i guitar popa, ‘80-ih, ‘90-ih, ali i svega onoga što je karakterisalo ‘00-e godine. Nikako nismo mogli da se odlučimo da li da napravimo elektronski bend ili gitarski bend pa smo “privenčali” te dve vrste muzike u Sputñiku, nadam se na dobar i suptilan način, u „braku“ gitara i sintisajzera! Zaprepašćujuće je malo bendova to radilo. Često definišem ukratko muziku Sputñika kao „Depeche Mode sreće Placebo“ ili „New Order sreće Suede“ ili „synthpop sreće gitarski britpop“. Okidač je do sada  upalio dvaput, uz The Killers i „Mr Brightside“ i uz miks „Enjoy The Silence“ od Depeche Mode sa Linkin Park gitarama, rad Mikea Shinode. Možda bi u budućnosti pravac bio ono što su radili The Cure '80-ih i Republica kasnih '90-ih. Vreme je došlo da se decenije pomire i spoje, i kao što su The Killers jednom rekli, možda su se Duran Duran i The Smiths međusobno mrzeli '80-ih, možda su se i njihovi fanovi mrzeli, ali nama novijim generacijama je savršeno kompatibilno slušati i jedno i drugo, i hedonizam i neprilagođenost. Uzori su, pored navedenih, npr. Spandau Ballet, The Cure, Bauhaus, David Bowie, Oasis, Pet Shop Boys, Franz Ferdinand, Nick Cave, PJ Harvey, The House Of Love, Coldplay, Radiohead, White Lies, Hurts, The Sisters of Mercy, Simple Minds, Interpol, Editors, The Mission... Lista je gotovo beskonačna.

U lirici, kao kod Coldplaya, reč je o poetskom samopreispitivanju zbog ljubavi. Pošto je ljubav uvek oko lepih žena, i pošto je svaka pesma istinita i proživljena, logično je da se one pojave na omotima i u spotovima. Želimo da izgledamo, i da zvučimo, kao da nismo sa ovih prostora i budemo estetski dosledni. Recimo da je makar jednako važno kao i muzika, ako ne i važnije. Odrastao sam na bendovima koji su umeli da te “ubiju” tekstovima i čiji su tekstopisci bili pravi pesnici: Radiohead, The Smiths, Depeche Mode, The Cure, Suede, pa i The Doors na kraju krajeva. Tekstove pišem uglavnom ja, dok je “Dry Mouth”, drugi singl, napisao klavijaturista i kompozitor Domagoj Kršić i zapravo se odnose na halapljive političare diljem sveta, mada se može tumačiti i kao pesma o ljubavnoj pohlepi. Često su tekstovi vrlo teški, a ukomponovani su sa plesnom muzikom, pa onda uspemo da “prevarimo” slušaoca koji poželi da skakuće dok sluša teške i depresivne reči. Štos i jeste u kontradikciji.


Bend Sputñik je nastao u jesen 1999. u Sremskoj Mitrovici i činili su ga Žikica Milošević (vokal, tekstovi), Aleksandar Cvijetinović (bubanj, bas), Srbislav Petković (bas, gitara), Nebojša Milinković (gitara), Zoran Panić (bubanj) i Marko Sić (klavijatura). Nakon snimljena dva demo snimka i jednog nastupa i neslaganja unutar benda oko pravaca kojima se treba kretati, u januaru 2002. je otišao “u kriogeno zamrzavanje”. Ime je nastalo tako što su Aleksandar i Žikica bili fanovi ruske avangarde a ime “Sputnjik” kao prvi satelit je bilo istovremeno i retro (starinski satelit) i moderno (kosmičko plovilo), a i sugerisalo je da je bend iz istočne Evrope i bilo je opštepoznat pojam koji se lako pamti. Posle nekoliko pokušaja obnavljanja od 2009. nadalje, Žikica Milošević je obnovio bend u Novom Sadu 2012./2013. godine sa gitaristom Slavoljubom Blagojevićem “Cakijem”, producentom i gostujućim klavijaturistom Vladimirom Moritzom i basistom Ivanom Kostadinovićem. Bend je doživeo puno personalnih promena u međuvremenu i sada ga, posle 4 singla i 5 snimljenih pesama (EP-ja) čine Žikica Milošević (vokal, tekstovi, muzika), Anamarija Tumbas a.k.a. Anne Marie (vokal), Marko Maletin (gitara), Kiril Bojko (gitara), Vladimir “Vovka” Čudinov (gitara), Veljko Ćućuz (klavijature) dok je “dopisni član” Domagoj Kršić. Na albumu i pesmama koje se nalaze u okviru EP-ja gostovali su još i Dejan Toškov (bend Gift, gitara), Miloš Rašković “Raša” (Ex-GBB, gitara), Milica Svirac (violončelo), Valerijan Buila (gitara), Nemanja Velimirović (bas). Bend peva na engleskom jeziku. Produkciju i miks potpisuje Valerijan Buila. Novi bubnjar grupe je Nikola Pacek – Vetnić. 

Video albumThe Drinkable World, A Parallel, A Perfect Mistake, It Is All The Same And Yet It Is Not.