Sagan je instrumentalni sastav iz Varaždina, mesta u severnom delu Hrvatske, nadomak granice sa Slovenijom. Nastali su 2009. godine, a naredne su započeli ozbiljniji rad i žive svirke. 2012. su snimili prvi demo album, koji tradicionalne post-rock elemente kombinuje sa alternativnijim i oštrijim prog motivima, koje su članovi doneli iz svojih ranijih bendova.

Kompletan zvuk na ovom demo izdanju je vrlo jednostavno koncipiran, priču vode aperđo gitare, koje vremenom prerastaju u sirove rifove, sa onim režućim Offspring distorzijama, dok druga gitara sve vreme nosi svoju visoku i oštru melodiju. Bubnjevi su najvećim delom potpuno alternativni, i utiču velikim delom na dinamiku pesama, nose pesme i doprinose podizanju i žarenju atmosfere. Povremeno se spuste u neke jazz ritmove, ali tu ostaju tek toliko da smire stihiju, i zatim se opet vraćaju u agresivne vode. Na sminku se čuje fretless bas, znači bas gitara koja nema pragove, već se svira kao violončelo, pa ona dodaje malo mutniji utisak, koji zvuk čini širim i rasprostranjenijim.

Ideje su jednostavne, ali lepo ukrašene i izvedene. Semplovi i klaviri povremeno upotpune i oplemene zvuk, a takođe utiču na atmosferičnost i svetliju boju ovog izdanja. Dupla pedala na pojedinim mestima dovodi do namernog šablonskog efekta marširanja. Ono što je najlepše na ovom izdanju je raznovrsnost, jer numera sa razarajućim rifom na kraju pada u klavirski pejzaž, da bi se završila solažom, ili se stakleno i tanko orijentalno razlaganje pretvara u olujni ritam.

Poslednja numera sadrži govor koji je pušten unazad, takozvani backmasking. Govor nosi crne misli i teške poruke, a njegove reči prosudite sami. Nakon polovine numere, sve opada u blagi klavirski deo uz gitaru (ili midi klavijaturu) čija distorzija podseća u mnogome na zvuk trube, a sve je to prekriveno bogatim perkusijama.

Horizons je odlično eksperimentalno izdanje, pokazuje nam da je bend siguran u onome što radi, znaju kakav zvuk žele i takav zvuk i donose. Poslednja aktivnost benda na zvaničnoj stranici zabeležena je sredinom 2014. godine, i nije poznato da li je i dalje aktivan, ili u prikrajku sprema neka nova izdanja.

Tihomir Škara