Zašto baš „Flash Gordon“? Zašto ne jedan od prvih albuma, na primjer? Ili zašto ne jedan od klasičnih studijskih albuma? Dva su glavna razloga; kao prvo, jednostavno zato što je „Flash Gordon“ OST odličan album; i drugo, zato što pokazuje sav nevjerovatan talenat benda kao skupine ljudi, kao jednog tima, i svakog pojedinačnog člana. Zato je interesantan za analizu i malo priče. Krenimo od početka. 

„Flash Gordon“ je holivudski naučno fantastični film iz osamdesetih godina za čiju muzičku podlogu su Queen dobili posao. Film danas izvlači osmjehe sa svojim letjelicama od kartona i plastike, ali ga ta dječija naivnost, humor, grandiozna koreografija, te odlični glumci (ajmo reći odlična Carla Bruni :D) i besmrtna priča borbe između dobra i zla, čine ga favoritom i danas. Queen su dobili posao i sve su pjesme, sem „Football Fight“ i „The Kiss“ koje su već zaživjele tokom snimanja prethodnog studiskog albuma benda, „The Game“, nastale za potrebe filma. Pa što je sad to toliko specijalno i važno u vezi sa ovim albumom, muzikom za film? Pa to što ogromna energija izvire iz svake pore svake pjesme. Album je komponovan iz više djelova, sekvenci. Sve pjesme su pojedini djelovi filma, a slušan u cjelini je nevjerovatno kompaktan. Isto kao i film, ako se posmatra samo dio, ne može da se dočara ljepota kompletne cjeline. Pravo mini remek djelo modernog rock komponovanja. Pjesme su komponovane i oblikovane okolo radnje filma, i prate strukturu snimljenog video materijala, ali je njihovo komponovanje i spajanje tako dobro ispalo da čovjeka ostavlja u čudu kako su Queen to uspjeli. Na raskrsnici između konvencionalnog albuma, rock opere i filmske muzike, „Flash Gordon“ u krupnom planu izbacuje veliki talenat, prvo Brian May (gitarista), koji je komponovao veći dio albuma, i Fredie Mercury (ikonični pjevač) takođe zaslužan za neke od upečatljivijih pjesama. Čak i pjesme, tj. instrumentali poput „The Football Fight“, „The Kiss“ ili „The Wedding March“ sa djelovima klasičnih kompozicija, atmosferične sekvence iz filma koje muzički uobličavaju ono što se događa na platnu, ovdje, samo kao audio predstava, imaju svoju jačinu, naboj, nose sa sobom mnogo drame i uobličavajući kompletnu atmosferu. Naslovna „Flash’s Team“ je bila u vrhu mnogih svjetskih top listi nakon izlaska albuma i filma, nešto što se filmskoj muzici rijetko događa. 

Eto zašto „Flash Gordon“. Queen imaju impozantnu diskografiju, a svoju svestranost su u ovom i još par primjera (npr. za film Highlander gdje su takođe bili zaduženi za muziku) pokazali na najbolji mogući način. Za razliku od filma, danas prevaziđen u pojedinim djelovima, OST je i dalje vrlo efektan i krajnje upečatljiv. 

Nikola Franquelli