U jednom navratu sam pisao o sedam debitantskih albuma koji se odlično uklapaju u atmosferu jedne moje prosječne sedmice, nešto kao svojevrstan saundtrek. Ovaj tekst je malo drugačiji. Ovdje ćemo predstaviti muzičku sedmicu opjevanu poznatim hitovima popularnih izvođača, sedam pjesama koje su, na ovaj ili onaj način, posvećene jednom od sedam dana. Od depresivnog ponedjeljka do relaksirajuće nedjelje, svaki od ovih dana našao je svoje mjesto u tekstovima i motivima pjesama brojnih popularnih bendova. Pa neka raspjevana sedmica započne!

Ponedjeljak: New Order - Blue Monday

„And I still find it so hard to say what I need to say, but I'm quite sure that you'll tell me just how I should feel today.“

Blue Monday ima sve – malo alt rocka, malo synthpopa, malo new wavea i malo post-punka, upakovanih u pjesmu dugu preko sedam minuta. Upravo ova kombinacija post-panka osamdesetih i elektronskog zvuka čini New Order jedinstvenim. Blue Monday, kao i veliki broj drugih pjesama ovog benda, predstavlja savršen muzički most između vesele disco muzike 70ih i hladnijeg Kraftwerkovskog zvuka. Ovaj čudni hibrid je svojevrstan prototip koji čak ni do danas nije naišao na sličnog sebi. Posebnu draž pjesmi daje i greška nastala prilikom snimanja, gdje imamo suptilan nesklad između melodije i ritma. Članovi benda su odlučili da pjesmu ostave takvom kakva jeste, smatrajući da ovako Blue Monday poprima interesantniji zvuk, što je svakako istina. Naziv pjesme je inspirisan crtežom iz knjige Kurta Vonegata Doručak za šampione koji možete pogledati ovdje. Blue Monday je bio veliki klupski hit prije nego što je uopšte dospio na radio, a pjesma je bila toliko popularna kod publike da je oprema bila automatski programirana da pjesmu pušta na bis.

Utorak: Lynyrd Skynyrd – Tuesday's Gone

„Tuesday, you see, she had to be free. But somehow I've got to carry on.“

Tuesday's Gone je pjesma sa prvog studijskog albuma benda Lynyrd Skynyrd, i odmah nakon objavljivanja albuma postala je instant hit zbog svog laganog tempa uronjenog u južnjački sentiment. Pjesma odiše melanholičnom atmosferom, a tekst je inspirisan potpisivanjem ugovora sa izdavačkom kućom i spoznajom frontmena benda da se njihov život koji su do tada poznavali završio. Utorak je u pjesmi simbol sigurnosti poznatog i svakodnevnice koja će se uskoro okončati. Pjesma je doživjela brojne obrade, s tim da je ona od Metallice najpoznatija. Veliki komercijalni uspjeh i prepoznatljivost prate ovu pjesmu i danas. Pored popularnih serija u koje je uvrštena (One Tree Hill, My Name Is Earl), pjesma je bila i dio igrice Guitar Hero. Ono što je posebno interesantno kada je u pitanju Tuesday's Gone jeste upotreba ovog termina u žargonskom govoru, naročito među studentima na koledžima zapadnih saveznih država SAD-a. Tuesday's Gone je termin koji označava kraj žurke zbog toga što je sav alkohol popijen.

Srijeda: Gorillaz – Feel Good Inc.

„A melancholy town where we never smile, and all I wann hear is the message beep.“

Savršena pjesma za tzv. Hump day (dan u sedmici kada se završava uspon a dalje proticanje dana je dosta brže). Feel Good Inc. je pjesma sa drugog studijskog albuma planetarno popularnog benda Gorillaz, a od strane brojnih muzičkih portala je proglašena jednom od najboljih pjesama sa početka vijeka. Jedino je možda Clint Eastwood popularniji od Feel Good Inc.  Ova pjesma je savršen primjer spektra sa kojim Gorillaz rade, uključujući dosta elemenata alternativnog hip-hopa ( u pjesmi čijemo rep američkog tria De La Soul) u kombinaciji sa drum and bassom i funk rock prizvukom. Tekst pjesme se bazira na anksioznom osjećaju izolacije u destruktivnom ponašanju, kao i pokušaju da se prevaziđu takva osjećanja. Zbog konstantnog ponavljanja riječi „Feel good“ stiče se osjećaj slabog pokušaja ubjeđivanja samog sebe da se sreća može doseći. Sva ta repetitivnost stvara provaliju duboke depresije u kojoj odzvanja eho ponavljanih riječi, dodatno naglašavajući tešku stvarnost zamaskiranu prividom sreće. Upravo zbog toga volim Gorillaz i njihovu muziku koja tjera na razmišljanje i koja nikada nije onakvom kakva se čini.

Četvrtak: Pet Shop Boys – Thursday

„It' Thursday night, let'g get it right, I want to know you're gonna stay for the weekend.“

Pjesma Thursday od Pet Shop Boysa je odličan uvod za vikend, razdrmavajući vas svojim electro-pop zvukom. Boysi na numeri sarađuju sa britanskim reperom Exampleom, stvarajući tako jednu donekle neočekivanu, ali solidno izvedenu kombinaciju. Originalna pjesma je sadžavala sempl repa Niki Minaj (vatafak?), ali je (srećom) na završnoj verziji pjesme završio Example. Pokušavam da zamislim tu fatalnu kombinaciju sa kreštavom Minaj i kežual fazonom Pet Shop Boysa i zahvaljujem se svim božanstvima koja su nas poštedila te patnje. Example je bio rad da sarađuje sa Boysima, s tim da je tražio više mjesta u pjesmi od planiranog (gdje je trebao da ponavlja samo stih Thursday, Friday, Saturday, Sunday). Čitav album nije baš prošao najbolje, poredeći ga sa nekim od prethodnih, ali je Electric hvaljen od strane kritičara kao jedan od najboljih pop-dance albuma te godine. U svakom slučaju, Thursday je keči pjesma i odlična kao instant doza super raspoloženja.

Petak: The Cure – Friday, I'm In Love

„I don't care if Monday's blue, Tuesday's gray and Wednesday too. Thursday I don't care about you. It's Friday, I'm in love.“

Pjesma Friday, I'm In Love je jedna od onih pjesama za koje ne znate da ih znate, jer se već preko 20 godina vrzma po filmovima, serijama i sl. Sa svojim taman toliko sladunjavim zvukom da ne bude ljigava, pjesma je stekla svojevrsnu bezvremenost i privlači slušaoce već godinama. Ovo je druga po uspješnosti numera The Curea – odmah posle Lullaby, a Robert Smith je za ovu pjesmu izjavio da je oda ljubavi u pop fazonu koja će se uglavnom dopasti ljudima koji nisu fanovi The Curea. Tokom pisanja pjesme, Robert je bio ubijeđen da je nesvjesno ukrao melodiju koja mu je zvučala veoma poznata. Paranoičan, pozvao je svakog koga se mogao sjetiti da posluša Friday, I'm In Love, ne bi li neko prepoznao melodiju. Međutim, to se nije desilo. 1992 pjesma osvaja MTV nagradu za najbolji spot. Početak pjesme ( I don't care if Monday's blue) je referenca na pjesmu Blue Monday od New Ordera.

Subota:  Soundgarden – Black Saturday

„Don't wait 'til tomorrow, kill me right away if I start to listen the voices telling all the mouths what they need to swallow.“

Pjesma Black Saturday od Sondgardena donosi pozamašnu dozu melanholije tako nesvojstvene suboti (naročito meni, kome je subota zenit sedmičnog postojanja). Ova pjesma je sa albuma King Animal iz 2012., snimljenog nakon 15-ak godina pauze. Album je prošao otprilike kao i većina sličnih njemu kada se bend nakon dugo vremena vrati u studio – generalno su prihvaćeni ali „fali tu još nešto“. Pjesma Black Saturday je nastala kao prva sa albuma. Gitarista Chris je na probi, prije nego što je bend uopšte i bio siguran da će snimiti novi album, svirao neke nove melodije, povremeno se isključujući i svirajući bez razmišljanja. Tako je nastao začetak onoga što će se prvo nazvati Black Saturday a potom i čitav King Animal. Pjesma mu se dopala, a za nju je i sam rekao da se sama brzo napisala, donekle podsjećajući na fazon Soundgardena a donekle egzistirajući samostalno. Prema Chrisu pjesma Black Saturday je „molba ljudima koji shvate da ste krenuli pogrešnim životnim putem koji će vas jednog dana odvesti u propast da vas upozore“.

Nedjelja: Faith No More - Easy

„I know it sounds funny but I just can't stand the pain. Girl I'm leaving you tomorrow.“

Easy od Faith No More je zapravo kaver istoimene pjesme od Commodoresa (benda u kome je, između ostalih, bio i Lionel Richie) iz 1977. Originalna pjesma je bila veliki hit, tako da ne iznenađuje činjenica da je i Faith No More verzija bila popularna . Easy je svojevremeno bila napopularnija pjesma ovog benda u Velikoj Britaniji i Australiji, dok je u SAD-u bila njihov posljednji singl na Bilbord top 100 listi. Takođe, ono što je interesantno vezano za ovu pjesmu jeste da je u skoro svim državama osim u SAD-u, Japanu i Australiji puštena pod nazivom „I'm Easy“, a u Njemačkoj je izašla kao specijalno izdanje „I'm Easy Cooler Version“. Obrada dosta odstupa od standardnog Faith No More stila, sa dosta smirenijim i staloženijim zvukom, što je u svakom slučaju u skladu sa pjesmom i njenim tekstom (I'm easy like Sunday morning). Tekst je o rastanku i pomirenju sa krajem loše i donekle destruktivne veze iz koje se izlazi bez imalo kajanja i žaljenja.

Ingvar L