Izvandredna istinita priča koja datira iz perioda najvećih borbi u Drugom svetskom ratu, a prati život i rad Alana Tjuringa (maestralno glumi Benedikt Kamberbač) u tom periodu. Alan Tjuring kao priznati i kreativni matematičar sa grupom prijatelja počinje da radi na dešifrovanju tajnih kodova koje su razmenjivali članovi nemačke vojne komande, a čije je presretanje na kraju, ispostavilo se, a i istorijskim činjenicama je potvrđeno, skratilo trajanje Drugog svetskog rata za 2 godine i smanjilo je broj žrtava za svakako, veliki broj ljudi (uglavnom nevinih).

Pored velikog broja zanimljivih priča u ovom delu koje je snimano na velikom broju lokacija u Ujedinjenom Kraljevstvu pod režiserkom palicom Mortena Tildama, predstavlja ne samo istinitu priču povodom dešavanja u ratu, već je i svojevrsna biografija matematičara Tjuringa, u priči koja prati i njegov ljubavni život.

Još jedan bitan deo priče, koja nekako  na kraju dobija svoju težinu i tek na samom kraju se predstavlja je to da je Tjuring bio gej, a da je u posleratnom periodu Zakon Kraljevine bio takav da je kazna za pripadnike gej populacije bila ili 2 godine zatvora ili 2 godine tretmana sa injekcijama esrogena (hemijska kastracija), a u ovom ostvarenju, a prema istinitoj priči Tjuring se odlučio za drugu kaznu, kako bi mogao da nastavi da obavlja redovne aktivnosti.

Tragičan kraj filma prikazuje emotivno, psihički, pa i fizički uništenog čoveka, kome nije bilo dozvoljeno da voli, da radi onako kako se oseća, pa i da prihvati to, tj. da bude osuđen zbog toga.

Ovo filmsko ostvarenje, kada se gleda sa jedne druge pozicije, a ne samo sa pozicije pripadnika bioskopske populacije, koju sam od milošte nazvao - KTKK (Kokice - Tortilje - Koka Kola), navodi na razmišljanje i na zaključke da svakome treba omogućiti pravo na slobodan izbor, slobodnu ljubav, a povrh svega i na slobodan život. Samo treba imati u vidu da je taj jedan čovek, Alan Tjuring, skratio trajanje svetskog rata za 2 godine, dovoljan je dokaz i obaveza da mu čovečanstvo bude zahvalno, bez izuzetka u odnosu na rasu, pol, usotalom, bilo koju pripadnost.

Stefan Zarić