Autor: Glass animals
Naziv albuma: Zaba
Trajanje: 45:31 minuta
Žanr: Psihodelični pop/indie pop

Pitate se kako upotpuniti savršenstvo lijenog dana, one savršene subote ili nedelje (najčešće) tokom koje ste potpuno imuni na svakodnevni život, probleme, rano ustajanje i obaveze? Kako pobjeći od svijeta a dodati još jednu dimenziju tom bjekstvu; kako izbrisati granicu između sna i jave? Jednostavno – neka soundtrack tog iskustva bude debitantski album benda Glass animals. U periodu kada indie bendovi niču kao gljive posle kiša (nestajući i podjednako brzo), Glass animals su uspjeli da se izdvoje iz gomile svojim hipnotičkim zvukom koji opija slušaoca i u potpunosti ga okupira.

Album je ime dobio po dječijoj knjizi  The Zabajaba Jungle a upravo i takav zvuk nosi sa sobom - pomalo divlji i neukrotiv, pomalo mističan i na trenutke haotičan, ali – poput džungle – u tom haosu postoji savršena usklađenost nevidljiva na prvi pogled. Čak je i slika omota svojevrstan omaž pomenutoj knjizi i slikoviti prikaz kompletne atmosfere albuma.

Prva pjesma, Flip stvara odličnu podlogu i pravi uvertiru za ostale koje će uslijediti. U suštini, Flip je album u malom – sadrži sve elemente koji će se pojedinačni susretati dalje svakom narednom pjesmom. Zvuk je organski, nesputan i iskidan, postepeno se uspinjući u krešendo savršeno upotpunjen tekstom i glasom glavnog vokala koji pri kraju pjesme nestaje u haotičnoj kakofoniji zvukova, stvarajući zajedno sa njima ambijent muzičke prašume. Na Flip se nadovezuje Black Mambo svojim dosta jednostavnijim ritmom sa primjesama džeza, spuštajući tako slušaoca i smirujući tempo nastao prethodnom pjesmom. Posljednjih 20-ak sekundi prepušteni su neizmjenjenom zvučnom zapisu u kome se čuju zvuci prirode – crvčci, ptice, žabe – noćna pozornica neukroćene divljine. Laganim, jedva primjetnim prelazom počinje treća pjesma Pools, noseći sa sobom živ i veseo ritam bubnjeva, neodoljivo podsjećajući na MGMT, čak i na Flying Lotus. Takva je i Walla Walla, peta pjesma po redu. Žao mi je samo što je pjesma Intruxx stavljena na 6. mjesto. Ona bi bila odlična uvodna numera koja, slikajući scenografiju, besprjekorno upoznaje slušaoca sa albumom. Na ovakav način je album jako nespretno presječen na dva dijela.

Najveći komercijalni uspjeh doživjela je pjesma Gooey, što zbog spota koji ima savršenu dozu čudnog i umjetničkog, što zbog bizarnog teksta u kome se riječi smjenjuju poput mantre koja djeluje kao trans („The jungle slang spinning 'round my head and I stare, while my naked fool fresh out of an icky, gooey womb“). Pjesme Hazey i Toes, zajedno sa Gooey, uzdižu slušaoca iznad krošnji, iznad prašumskog, organskog tla po kome smo gazili na početku albuma okruženi zvucima životinja i drvenih ritmova. Njima dominira dosta čistiji i mekši zvuk, zvuk kojim Glass animals uranja u vode trip-hopa suptilno nagovještavajući spektar sposobnosti ovog benda i njegovu višedimenzionalnost. Taj prelaz je još jednom uočljiv, u pjesmama Cocoa Hooves i JDNT gdje, sa velikom elegancijom i bez utroška energije dotičemo bluz i R'n'B. Ipak, nismo se daleko udaljili od početka i džungle čiji su zvuci uvijek tu oko nas, vješto nas prizemljujući i meastralno kontrolišući ovo putavanje, ovo iskustvo zvano Zaba koje u potpunosti opija.

Pojavljivanje benda na muzičkoj sceni bilo je popraćeno pozitivnim kritikama i odobravanjem, a samo jedno preslušavanje albuma bilo je dovoljno da uvidim i zbog čega. Sve pjesme (njih 11) uređeno je savršenim skladom u psihodeličnu simfoniju koja ne pušta slušaoca sve do kraja. Zaba je fenomenalno cjelovit album (ukoliko izuzmemo jedno, po meni, pogrešno pozicioniranje pjesme) i upravo taj kontinuitet predstavlja njegovu najjaču stranu. Samo vrijeme može pokazati kakva je putanja ovih staklenih životinja, ali ako održe standard postavljen ovim albumom, Zaba je početak jednog fantastičnog benda i korjen novog stabla muzičke džungle u kojoj su nikli.
Ingvar L