Nina Bulatovix je nastala kao otpor nebulozama lokalnih političara u vreme priprema za Evropsko mesto kulture Maribor 2012 i priprema na adaptaciju alternativnog centra Pekarna (www.pekarna.org, www.gustaf. si). U oba projekta je na prvom mestu stajao podcenjujući i perverzan odnos do samonikle i underground kulture. Nina je zbog toga udarila krikom nezadovoljstva, ogledalom praznom pričanju i gestikuliranju, zamašćenosti i ukalupljenosti misli. Juna 2009. je po prvi put nastupila na bini Gustafa u mariborskoj Pekarni, a već dan pre dobila prvu pretnju tužbom zbog uvrede.


Članovi benda su se upoznali u čarobnom i zavitom etru Mariborskog radija Student već godine pre, gde su radili ko muzički urednici, spikeri i autori emisija, a po najviše kao glasovi kreativnih muzika i ideja. Sarađivali su u koncertnom ciklusu napredne rokerske scene SolarPulseMusic i radili u Pekarni magdalenske mreže. Marko je za to vreme svirao u post-kraut-rok bendu Coma Stereo, Jure je bubnjao u indie bendu We Can’t Sleep At Night i u bratskom duetu Vortex Magnolia, Gregor je pre nekoliko godina pričao u melanholičko tripaškoj grupi Vojtiva 8 i kasnije u elektro-akustičnom impro kolektivu Trak47.

Bend je ubrzo pripremio tuce pesama, održao nekoliko koncerata u zemlji pa i šire i aprila 2010 na festivalu Scena snimio nastup, koji je kasnije izašao na cedeju Sirov i udarni snimak beleži osam pesama iz domaćeg političkog trezora: Svetniki, mestni svetniki (priča o stalnom pričanju, menjanju i odlučivanju), Boril se bom kot lev (priča o malim lažima velikih šefova), 180% (priča o promenama društvenog kursa), Ti jaz boš bom govorila sprehajal (intimni pogled u psihijatriju svakodnevnice), Duševne bolečine (ili o profitima advokata), Šiki miki (pesma o “lako ćemo” principu), Čolni in pavi (o progresu gradske rurale), Odločna (I šta nam je na kraju krajeva za činiti).

Trbuhom za kruhom, ritam sekcija je odlučila da krene za Ljubljanu, i tako je Nina počela, da umesto Pekarne vežba u Metelkovoj. Marko i Jure su u to vreme postali aktivni u sint-trash bendu Napravi mi dete i sa njim dosta nastupali; Marko je sa Coma Stereo pripremio i treći album. Gregor je odlučio reći dosta performansu, i na poziv mariborskog ustajničkog gradonačelnika otišao da radi u njegovom kabinetu. Za to vreme su skupljali material za nove Ninine događaje. Kada je bilo jasno, da je gradonačelnik  obmana, a Napravi mi dete preteklost, je Nina odlučila, da spremi novi album.

Album Jate donosi nastavljanje priče o (samo)obmani. Jedanaest pesama je bilo snimano u DIY studiju za dva dana u Pekarni u početku maja 2014. Album će izaći na vinilu i cedeju krajem godine kod izdavača Kapa records. Produkcija, miks i zvuk su delo Marka Lavrina (ex: We Can’t Sleep at Night, Vortex Magnolia, Napravi mi dete).

Jate zvuče ko poziv na ples u vreme granitnih kocaka, samokandidatura, grupisanja, pevanja tralala i grickanja žuljeva sa usana. Imena pesama kažu dovoljno: A A, V okove, Brecht, Gobci (foreva), Ljudmila, Z obema rokama, Pridi k skupini, Psihiatrija, Iz obrazov molčečih, Topla voda, Jate.