Izdavač: Croatia Records
Datum Izdavanja: 12.10. 2013.
Produkcija:  Nikša Bratoš
Dužina Trajanja: 105 minuta
Žanr:  RNR
Ocena: 3

Teška industrija su petočlani sastav, poreklom iz Sarajeva, već četiri decenije star. Album koji imam pred sobom sadrži 32 kompozicije, i nosi naziv „XL NAPOKON!“ Sadrži pregršt hitova, i stoga ga posigurno možemo nazvati povratničkom kompilacijom hitova, uz određene tehničke i druge iskorake.
Neki ovo nazivaju „pastirskim rokom“, ali to svakako nije tačna tvrdnja. Žanrovski, ovo svrstavam u simfonijski rok, sa Džetrotalovskim tendencijama. Dva diska imaju na sebi pregršt hitova, od kojih izdvajam “UFO”, staru dobru “Život Je Maskenbal”, “Ho-Ruk” i, od pesama, sa drugog diska „Takvi Kao Ti”. Pesme su prijatne na uho, i lako mogu zamisliti publiku kako đuska uz ove melodije.
Drugi disk je jedno veliko negativno iznenađenje. Na njemu se nalaze sve same nove pesme, koje odlikuje pre svega nežan vokal Lee Mihajlović, i moderna produkcija. Na žalost, novi hitovi nisu ni prineti onim starim, što moram sa velikom tugom primetiti. Digitalna revolucija je učinila svoje, a nov, tj. drugi disk bukvalno ničemu ne služi. Za jedno jeste dobar. Za slušanje po radio stanicama okrenutim rock-u, i nadam se, pored slabog kvaliteta pesama, da će se poneka od ovih i čuti na domaćem radijskom nebu.
Treća pesma sa drugog diska, Takvi Kao Ti, doduše odudara od proseka, što ne mogu pokuditi, sve i da znam kako. Posle toga se jasno vidi kako se Lea uhodava, ali to nije ono što je ime Teške Industrije zaslužilo. Ne moderni, već stari dobri hard rok. U ovoj, već odavno uhodanoj igri, nadam se da se nisu izgubili. Oni, ruku na srce, zaslužuju i bolju ocenu, ali šta je-tu je.
Teška Industrija je jedan istorijski poduhvat. Zaista treba imati herca i snimiti novi album, kada znamo da se diskovi slabo prodaju, u svim zemljama našeg regiona. Bend zaslužuje divljenje, ali ništa ne mogu reći protivno prethodno izrečenom stavu. Stari hitovi su zaista vrhunski, ali novi nisu ni prineti istima. Doduše, možda i budu imali prođu kod mlađe publike, mada, teško je reći kada će se to desiti. Možda već Februara iduće godine, kada objavljuju novi album za sada nepoznatog naziva.
Uopšteno govoreći, uživao sam slušajući ovaj dvodisk, zaista vrhunski opremljen, i sa jednostavnim, ali efektnim omotom. Naravno, disk će se prodavati u svim zemljama regiona, ali mislim da neće biti isuviše slušan, osim u okviru starije populacije rokenrol obožavatelja.

Ilija Đurđanović