Slušam često u zadnje vrijeme taj jedan Digitalis, online radio koji se odlično slaže uz potragu i čitanje zanimljivih web stripova. U nedogled tu sviraju u prilično finom rasporedu, bez prekida reklamama i slično, melankolične, post-rock-glitch melodije. Obično je tiho i hladno veče ili kišno poslijepodne kad preletim lagano po omiljenim blogovima i webzinima gdje budu predstavljeni neki novi ili iskopani stari stripovi sa neta. Bude toga gomila obično. Sa svih strana svijeta dolaze priče u šarenim sličicama. Tu su često neki intimni, digitalni strip-dnevnici sa beskonačnim ongoingom, jeftine fantasy/SF sage, šašavi čiča-gliša nacrtani vic-kajiši ili romantično oslikane sentimentalne autobiogafije i fikcije o odrastanjima u malim američkim gradovima. Svemu dam šansu jer volim tu beskonačnu šarolikost prisupa strip formi. Web stripovi su zato dobar info kutak za otkrivanje novih formi ili starog sadržaja suvremenog stripa.

Inače, volim naravno još uvijek papirnata izdanja. Od djetinjstva skupljam stripove i čitam sve od Dylan Doga do Sandmana, od Crumba do Bilala. Obožavam Junji Ita, Chester Browna, Daniel Clowesa, Braću Hernandez i šta sve ne. Nego, o tim stripovima i autorima ima dosta toga napisano, iako se može još dota toga reći, pogotovo o autorima stripova u digitalnoj fomi s naših prostora, no to je tema za poseban tekst tako vratimo se web stripovima, tj. onima koji su mi bili najzanimljiviji u posljednje vrijeme.

Dosta toga sam pročitao pa ću u ovom tekstu više da predstavim nekoliko stripova koji su mi ostali duboko u sjećanju i potpuno dokazali koliko dobrih stvari ima potpuno legalno besplatno po web-svijetu. To su stripovi kojima naprosto možete “namirisati štamparsku boju sa ekrana”.
Kako očito najviše volim stripove s tom nekom cjelovitom storytelling formom ili limitirane serijale, počet ću ovaj kratak pregled sa stripom koji sam mjesecima pratio a koji uskoro treba da izađe u papirnatom izdanju za Fanagraphiscs. Radi se o već objavljivanom autoru Hansu Rickheitu i njegovom stripu “Cochlea & Eustachia” kojeg je sedmično postavljao po tablu na svome blogu.


Radi se o dvije simpatične bliznakinje/klonerice u nekakvoj multidimenzionalnoj kućerini i blesavom svijetu čudnih spodoba uokolo što ih ganjaju dok one pokušavaju da pronađu izlaz, smisao života ili štaveć. Već u početku priča uvlači jednostavnim klaustrofobičnim avanturizmom bez nekog previše teksta ali detalji iscrtani finim linijama hipnotiziraju. Kako priča odmiče, vidimo kako je sve ustvari jedan bizarni horor sa improvizacijskom plot-formom ali jednostavno predivno odrađenom i zabavnom.
Strip možete naći ovdje: http://www.chromefetus.com/archive.html


Stripovi Ryan Andrewsa su bili za mene jedno odlično otkriće. Prvo sam pročitao "This was Our Pact" kojeg je preporučio Scott McCloud na svome blogu pa onda i sve koje je Andrews stavljao na svoju stranicu. "Sarah and the Seed", „Nothing is Forgotten“ i "Our Bloodstained Roof", sve su u toj coming of age melanholiji pravi užitak na razmeđi „Calvin & Hobbesa“ jednog Bill Wattersona, Schulzovih „Peanuts“ ili „Blankets“ od Craig Thompsona. Andrewsov crtački stil nekako dosta i podsjeća na pomenute autore s tim da on ubacuje dosta boje, digitalnih layera od različitih skeniranih pozadina i razmazanih poteza akvarelom. Definitivno za pročitati sve, uključujući i neke nove kraće stripove na njegovoj stranici: http://www.ryan-a.com/comics/index.htm


"His Face All Red" od Emily Carrol se zapravo slabo sjećam priče ali crtež, boje i atmosfera je nevjerovatna. Uglavnom, pab, pivo, selo i šuma, misterije, horor i romanse.
http://emcarroll.com/comics/faceallred/01.html


Dylan Meconis i njegov strip "Outfoxed" na dvadeset i dvije stranice priča jako simpatičnu priču na temu starih folk bajki. Period je to nekih crvenih mundira i lovaca, sukob radničke klase/kmetova sa „kraljevskom perikom“ uz minimalne tonove, atmosferu i jako lijep dinamičan lettering.
http://www.dylanmeconis.com/outfoxed/


Napomenuo bih i „Sin Titulo“, koji je također pronašao put do objavljivanja za velikog izdavača. Cameron Stewart je ovaj odličan strip album objavljivao skoro svakodnevno po tablu od juna 2007. do oktobra 2009.  i sastoji se od ukupno stotinu i šezdeset stranica. Strip je rađen u jednom jednostavnom „indie-slice of life“ stilu bez pretjeranih detalja i likovne atmosferičnosti ali sa dobrim scenarijom se odlično nadopunjuje. Priča je ta da glavni lik istražuje misterije o svom preminulum djedu i to postaje sve više jedna luda avantura koja vodi u mind-bending ludilo na relaciji snovi-stvarnost i cyberpunk-noir.
Na ovaj strip sam nabasao kad je već bio završen pa sam ga pročitao u dahu i komadu.
Evo ga ovdje: http://www.sintitulocomic.com/2007/06/17/page-01/

Kako mi je ovo kratko „sjećostraživanje“ dovelo do toga da se sjetim gomile još drugih jako dobrih web stripova gdje bi lista bila u nedogled, završit ću ovaj tekst uz strip koji je vjerovatno nemoguće odštampati na papir.


Tako, dok su prethodno navedeni stripovi urađeni u prilično tradicionalnoj formi, Patrick Farley u svome projektu “Digital Sheep Comix” istražuje mogućnosti digitalnog stripa do njegovih krajnjih granica. Inače, web dizajner i ilustartor, Farley u web stripu “The First Word” http://www.electricsheepcomix.com/delta/firstword/, priča priču o prvim ljudima i utjecaju raznih halucogena na prve misli i riječi kroz dinamičnu, skoro unedoglednu web prezentaciju sa diskretno animiranim dijelovima. Ne prelazeći taj neki “prag stripa” ovaj zanimljiv uradak je konkretno odlična odiseja kako web strip može biti moćan medij i izvan klasične papirnate forme.

Na radiju Digitalis ide po ko zna koji put danas pjesma “Brennisteinn” od Sigur Rós. Očigledno je sad to veliki hit od ovog benda koji mi je uvijek lagano išao na živce. Napolju je kišno poslijepodne. Zeleni čaj je topao i ukusan. Sjedim ispred monitora u ugodnoj pletenoj fotelji i promatram, na polici iznad, nekoliko strip-knjižurina koje već mjesecima čekaju da ih krenem čitati.

Neven Misaljević