Održano: 04.02.2014. - UK Palilula

U utorak je, u okviru ciklusa književnih večeri kojima se najavljuje Festival fantastične književnosti "Art-Anima", u Ustanovi kulture Palilula održana promocija romana "Sva Teslina deca" Gorana Skrobonje. O knjizi su, pored autora, govorili pisci Pavle Zelić i Oto Oltvanji, a moderator je bio Dragoljub Igrošanac urednik sajta "Art-Anima".


Radnja romana "Sva Teslina deca" smeštena je na početak drugačijeg XX veka od onog kojeg poznajemo, donoseći alternativno istorijsku priču koja, hronološki gledano, prethodi događajima opisanim u Skrobonjinom romanu "Čovek koji je ubio Teslu" (2010).

U ovom delu, Nikola Tesla je jedini u stanju da rastumači slučajno naučno otkriće do koga je došao nemački nobelovac Maks Plank, a koje bi moglo u potpunosti da izmeni svet. Međutim, razni svetski centri moći žele da organizovanjem atentata na Planka spreče susret dvojice naučnika u Beogradu. Sa druge strane, srpska špijunka Anka Cukić dobija zadatak da osujeti sve takve planove i obezbedi da do susreta ipak dođe.

Iako Goran Skrobonja, po vlastitom priznanju, nije imao nameru da napiše ambiciozan roman, ovo delo je zavredilo ulazak u uži krug za NIN-ovu nagradu. 

"Nisam želeo da napišem nikakvo remek-delo ili neku duboko promišljenu knjigu, osvrt na našu istoriju ili nešto tome slično", rekao je Skrobonja. "Hteo sam da napišem dobar pustolovni roman, koji bih i sam voleo da nađem na nekoj polici, uzmem, pročitam i kad ga završim kažem: 'Uh, što je ovo bilo interesantno, je l' ima još?'"

"Prethodna knjiga je bila mnogo ambicioznija, drugačije zamišljena. Ova, 'Sva Teslina deca', je nastala kao rezultat igre, ali, eto, ispostavilo se da je nadmašila moja očekivanja", rekao je autor.

Direktna inspiracija za pisanje romana "Sva Teslina deca" bio je lik Anke Cukić, koja se prvi put javlja u "Čoveku koji je ubio Teslu" kao neka vrsta pratilje ili pomagača Mate Hari.

Upitan kako je jedan sporedan lik inspirisao pisanje nove knjige i zauzeo vodeću rolu u njoj, Goran Skrobonja je odgovorio da je želeo da produbi lik Ane Cukić i pokuša da pruži odgovor na pitanje kako bi jedna devojka iz Srbije s početka prošlog veka mogla da se preobrati u super-špijuna, kako i od koga bi učila streljačke, špijunske, borilačke veštine, ali i veštine zavođenja.

"Književni likovi imaju tendenciju da započnu sopstveni život", rekao je Skrobonja. "Nekako me je kopkao taj lik dok nisam napisao novelu za antologiju o vampirima ('U znaku vampira' - 2012), gde je ona dobila značajniju ulogu i tada je već poprimila svoje ključne osobine. Anka Cukić je svakako  interesantan lik i ja želim i dalje da pišem o njoj".

I Oto Oltvanji je u svom uvodnom izlaganju rekao da nije neobično da se junaci ponekad otrgnu kontroli i zauzmu mnogo značajnije mesto u delima nego što im je to prvobitno bilo namenjeno, i istakao da se na njegovo zadovoljstvo upravo to dogodilo sa likom Anke Cukić.

Kroz niz događaja koji ovu junakinju vode od predgrađa Beograda s početka 20. veka, do Evrope, preko okeana do Dalekog istoka i susreta sa ruskim bogatašima,  plete se mreža pustolovina u najboljoj tradiciji avanturističkih romana.

"Pustolovni roman je žanr koji se oslanja na čisto pripovedanje", rekao je Oltvanji ističući pristupačnost Skrobonjinog romana. "A pokazalo se u istoriji da je pripovedanje ona trajna vrednost koja se vraća. Usput može da vam se desi svašta, može da se desi postmoderna. Ali vi vašu pripovedačku sposobnost prikazujete samo u čistom pričanju priča."

Po uzoru na avanturističke knjige koje su nekada bile popularne i roman "Sva Teslina deca" poseduje ilustracije. Na stranicama ove knjige zastupljeno je petnaest ilustracija proslavljenog strip crtača Igora Kordeja, kao i tri foto-kolaža profesora Rastka Ćirića. 

Pavle Zelić je primetio da Skrobonjina nova knjiga ne ostaje samo na nostalgičnim asocijacijama za ranijim vremenima kada su mladi u čitalačke vode ulazili uglavnom preko avanturističkih romana na čijim stranicama su često bile štampane i živopisne ilustracije. Prema njegovim rečima Skrobonja ide i korak dalje nudeći književnoj kritici i publici mogućnost da u romanu prepoznaju visoke literarne kvalitete.  

"Ova knjiga u stvari počevši od te premise da je to stvar koja je trebalo da bude zabavna samo autoru, odjedanput doseže najdalje od svega što je Goran uradio do sada a svakako i u same vrhunce domaće fantastične književnosti", ističe Zelić.

Govoreći o stvaralačkom procesu Skrobonja je priznao da je u slučaju ovog romana, on bio krajnje specifičan.

"Moram da se osvrnem na jedinstveno iskustvo koje sam imao do sada u svom spisateljskom radu a to je izolacija radi pisanja. To je jedna posebna situacija koja je izuzetno blagotvorna po kreativni rad, a ja sam u nju dospeo sasvim slučajno..."

On je 2011. godine dobio nagradu "Jure Grando" koju dodeljuje istarska opština Kringa za najboljeg horor pisca. Nagradu je činio jednomesečni besplatni boravak u ovom mestu, a Skrobonja je ovaj radni odmor iskoristio za pisanje značajnog dela romana "Sva Teslina deca".

"Rezultat je takav da sam ja otišao tamo sa vrlo maglovitim predstavama o ovom romanu i sa napisanih prvih dvadesetak stranica, a vratio sam se sa preko 150 autorskih kartica napisanog teksta i sa potpuno definisanom strukturom knjige", rekao je pisac.

Otkrivajući buduće planove, Skrobonja je potvrdio da trenutno radi na pripremi romana "Teslino zaveštanje", kojim bi, uz još jednu zbirku pripovedaka i novela, mogao da zaokruži ciklus "Teslaverzuma". 

Takođe, najavio je da zajedno sa Kordejem priprema seriju stripova u kojima će glavni protagonista biti Anka Cukić. A jedna kratka strip epizoda od osam tabli, pojaviće se u antologiji stripova o Prvom svetskom ratu, koju priprema izdavačka kuća "System Comics".

Skrobonja i Kordej za tu priliku pripremaju strip u kome će biti prikazan jedan za nas važan trenutak u Velikom ratu, a glavni likovi će biti super-špijunka Anka Cukić i još jedan Skrobonjin omiljeni junak, Nikodije Marić.

Promocija romana "Sva Teslina deca" drugo je u nizu književno veče kojim se najavljuje Festival fantastične književnosti "Art-Anima". Festival će se održati od 15. do 17. maja 2014. godine u Ustanovi kulture Palilula, a pored ove ustanove organizatori festivala su i sajt za promociju fantastične književnosti "Art-Anima", kao i pokret za unapređenje i afirmaciju nauke, kulture i informacionih tehnologija “Punkt”.