KC GRAD, subota 23. februar
Lagali bismo kada bismo rekli da je ceo put od objave konkursa do knjige koju sada držimo u rukama bio lak, izvestan, blag i bez pogrešnih skretanja, ali na to smo svi mi koji želimo da se bavimo borbom sa vetrenjačama navikli.
Čast i zadovoljstvo nam je saopštiti vam da je promocija... Ne, ne valja, sreća, ponos, leptirići, osmeh oko glave... To je ono što osećamo kada se setimo promocije Trablmejkerove zbirke kratke priče "Kako sam ubio ljubav", održane u subotu 23. februara u KC GRAD.

Poslednjih nekoliko nedelja, od kada je knjiga dobila svoj konačan oblik i izašla iz štampe, bili su nam obojeni plavom bojom korica, osvetljeni treperavim monitorima ekrana i zatamljeni svim problemima na koje smo usput nailazili. Zato je videti prepunu salu KC GRAD u subotu bila nagrada za sav naš trud i još jedna potvrda da je ono što radimo prepoznato i podržano od strane onih zbog kojih i postojimo.

Lagali bismo kada bismo rekli da je ceo put od objave konkursa do knjige koju sada držimo u rukama bio lak, izvestan, blag i bez pogrešnih skretanja, ali na to smo svi mi koji želimo da se bavimo borbom sa vetrenjačama navikli. Drugačije nismo ni očekivali, drugačije ne bismo ni znali, a i ime nas je preodredilo za stvaranje u vreme nevolja.

Zato nam je puno srce kada shvatimo da je naša četvrta po redu knjiga uspešno predstavljena na drugoj po redu promociji koju smo organizovali.

O tome ko smo mi, odakle smo došli, gde smo sada i kuda idemo na promociji je govorio Nenad Novković, jedan od osnivača i zastupnik UG Trablmejker i jedan od urednika nove knjige.

"Udruženje građana Trablmejker je osnovano 2006. godine sa ciljem promovisanja alternativne kulture i pomoć neafirmisanim umetnicima. Za nešto više od 6 godina smo napravili brend, izgradili web portal, objavili nekoliko knjiga, organizovali nekoliko žurki, i nismo zaradili ništa novca. Ali smo zato puni ljubavi! :) I iz te ljubavi rodila nam se želja da održimo još jedan konkurs za knjigu..."

Podsećamo vas da je konkurs za kratku priču pod nazivom "Kako sam ubio ljubav", koji je rezultirao istoimenom knjigom, pokrenut pre tačno godinu dana. Za dva meseca, koliko je konkurs trajao, prijavilo se 265 autora sa 316 priča. Selekcijom urednika, koji su priče ocenjivali po kvalitetu, originalnom stilu i ideji, došlo se do broja od 49 autora i 51 priče koje su ušle u knjigu.

Zločin nad ljubavlju pokazao se kao beskrajno inspirativna tema, o čemu Tamara Lujak, takođe jedan od urednika knjige, na promociji rekla sledeće:

"Kada se spomene tema „Kako sam ubio ljubav“, svako uvek pomisli na priče pune krvi, na jezive scene, čist horor. To nije slučaj sa našom zbirkom. U njoj ćete naći priče koje govore o nesrećnim ljubavima prema sinu, ženi, životinji, biciklu, mužu... ispričane toplim jezikom, neke na šaljiv, dovitljiv, intrigantan način." - rekla je Tamara i dodala:

Ono što smo hteli da postignemo ovim konkursom – postigli smo. Govoreći o bolu i nesrećnim ljubavima, osvestili smo sebe i druge da se za ljubav, uprkos svemu, vredi boriti.
Našu priču možemo zaključiti rečima Jelene Štetić, jedne od autorki čija se priča našla u zbirci: „Neka ova naša zbirka bude naš auto-put kojim će proći duše željne reči.“

Zatim su, nakon kratkog predstavljana Trablmejkera i njegovog novog čeda, podeljene knjige autorima koji su bili u prilici da prisustvuju promociji, dok su donatorima koji su bili u prilici da nam pomognu da dođemo do još jednog ostvarenja svojih želja, dodeljene zahvalnice.

Sa rečima zahvalnosti završićemo i priču o još jednom uspešno dostignutom cilju koji smo sebi zacrtali.

VELIKO HVALA:
Svim ljudima koji su pomogli izdavanju zbirke: Urednicima Tamari Lujak i Nenadu Novkoviću, Marku Đorđeviću, Snežani Ristić, Dragoslavu Banaševiću, Anji Divković, Jovanu Šikanji, Slobi, Milanu B. Popoviću, Jeleni Ljubić, Branki Ličini, Ani Jovanović, Bojanu Lazareviću, Braci i Dani Novković i mnogim drugima...
Svim medijima koji su najavili i ispratili promociju: Televiziji Studio B, Radio stanicama Studio B, Radio 202 i Radio 3, listovima Blic i 24sata, web portalima Wannabe magazin, Mojavest.com, Stazenezele.rs, Dnevnenovine.rs
Petru Pavloviću, fotografu koji je nam je sjajne trenutke sa promocije svojim objektivom zaledio za večnost.
Kulturnom centru GRAD za sjajan prostor i svu pomoć koju su nam pružili.

Svim autorima koji su poslali svoje priče. Nekih od vas sećamo se i iz "Junaka urbane bede", naše prve knjige koja ja izašla pre 4 godine. Drago nam je da ste ponovo bili tu i nadamo se da ovo nije kraj naše saradnje i međusobne podrške.

Najveća ljubav ide za sve autore, saradnike i prijatelje koji su u subotu bili u KC GRAD, ostanite sa nama, obećavamo da ćemo mi za vas uvek biti tu.
Najveća zahvalnost ide onima koji su prepoznali naše težnje i imali dovoljno otvoreno srce da nam pomognu da ih ostvarimo.

Naši donatori:
Diamond Heads – audio, video produkcija i dizajn
Rock Corner – muzički instrumenti i oprema
Krojač – web dizajn
Doga – digital i ofset grafika
Verzal - štamparija
Ništa manja zahvalnost ide i svim anonimnim donatorima.

Do nekog sledećeg druženja - Keep on troublemakin'

Raportirala: Ateh
Fotografije: Petar Pavlović