Režija: Terry Gilliam
Scenarij: Terry Gilliam, Tom Stoppard i Charles McKeown
Glumci: Jonathan Pryce, Robert De Niro, Katherine Helmond, Ian Holm, Bob Hoskins, Michael Palin...

Sama priča o borbi režisera Terry Gilliama i producenata studija Universala je možda podjednako interesantna koliko i ovaj film. Radnja Brazila posuđuje mnoge elemente Orwellove 1984, no njima se pristupa iz sasvim drugog ugla. Gilliam ga je htio nazvati 1984 i 1/2 po uzoru na Fellinija i njegov 8 i 1/2.

Baš kao i kod Orwella ovdje imamo alternativnu prošlost, sadašnjost i naravno budućnost. Film se dešava u vremenu koje podsjeća na naše, ali u njemu vlada drugačija tehnika, politika itd. Društvom upravlja jedna partija i građani unutar njega vode živote ispunjene paranojom i kontrolom. "Policija misli" vreba iza svakog ugla spremna da provali vrata, prozor, pa čak i plafon kako bi uhvatila prekršitelje zakona.

Heroj Brazila je Sam Lowry (Jonathan Pryce) očajan mali čovjek koji svoje dane provodi radeći za kompjuterom, a povremeno s kolegama vara svoje poslodavce tokom radnog vremena gledajući tv program dok šef ne obraća pažnju. Sam je svjestan svoje nezavidne i bespomoćne situacije, a jedini vid bijega iz jednolikog i totalitarnog društva mu predstavljaju svakodnevne maštarije. U njima je on vitez sa krilima nalik na Ikarova i uz to pokušava da spasi plavu ženu svojih snova od ogromne samurajske figure (homage Kurosawi).

Kroz film Sam upada u spletku koja uključuje plavušu iz snova ovaj put u stvarnom svijetu, najvišeg operatera društva (barem viđenog i spomenutog u filmu) i tajnu skupinu koja se bori protiv totalitarnog društva. Kao što je već rečeno, slično Orwellu samo s drugim pristupom.

Ono što odstupa od Orwella je činjenica da je ovo svijet stvoren od strane Gilliama koji još uz to nije imao finansijsku ograničenost. Tako da za rezultat imamo svijet koji više liči na psihodelične 60-te godine. Kroz film dominiraju specijalni efekti, senzacionalni izgrađeni setovi i pojedina apokaliptična eksplozija.

Vrijedna pohvale je isto tako gluma kako od glavnih protagonista tako i do onih najsitnijih poput Bob Hoskinsa ili Ian Holma. Isto tako nezaboravna kratka pojava Tuttera (Robert De Niro), ilegalnog inžinjera za grijanje koji prkosi vladi tako što vrši popravke umjesto njenih radnika. Sve u svemu gotovo savršen film koji MOŽDA traje duže nego što bi trebao.

Šime