“ Unutar svakog krupnog problema nalazi se mali problem koji se bori da izađe napolje”

Hasirov zakon krupnih problema


Kvadratna progresija problema poprima kolosalne razmere i nameće se kao osnovni problem modernih kompleksnih društava. Društvene institucije se sporo prilagođavaju dalekosežnim promenama društvenih struktura i odnosa, stari problemi ostaju nerešeni a opterećuju se novim. Evo o čemu se tu naime radi. Problemi dugo obitavaju sami pa ih usamljenost često pritiska. Zato kad se dva problema sretnu veoma se obraduju prekidu samoće. Odmah započinju sa neobaveznim čavrljanjem, situacija deluje veoma opušteno. Međutim, čim stignu do razlike u mišljenju, iz izokrenutih tvrdnji rađa se novi problem. Takav razvoj situacije probleme svakako raduje ali po čovečanstvo ispada veoma problematično.
Nidža je trebalo da donese jednostavnu odluku, onakvu kakva se svakodnevno donosi. Zbog visoko razvijenog sofističkog shvatanja realnosti uspevao je svaku pojavu da razmatra sa raznih strana. Izležavajući se na ofucanoj sofi iz čiste dosade je demagoški razmatrao svaku potencijalnu odluku sa svake moguće strane. Nakon izvesnog vremena od 14 rešenja zagonetke koju je sam stvorio uspeo je da izabere dve koje su mu delovale najzgodnije. Trebalo je samo izabrati! Međutim, kako je oduvek bio neodlučan, to „samo” mu nikako nije polazilo za rukom. Put do rešenja je delovao preterano zamršeno. Spokojno je rešio da odluku odloži dok mu se ne ohladi glava pa je skoknuo da kupi smoki u trafici sa šarenim krovom. Tad mu se u garsonjeri stvori problem sa purpurnim brcima i zelenom ćubom, na koju je bio izuzetno ponosan i brižljivo je negovao.
Problem se neko vreme dosađivao šetajući se po niskom plafonu a onda je pozvao tršavu problemčicu koja je na susednom spratu hvatala zjale. Započeli su neobavezno čavrljanje, situacije ja delovala veoma opušteno. Međutim ubrzo je došlo do razlike u mišljenju. Iz izokrenutih tvrdnji rodio se novi problem. Nastupilo je doba kvadratne progresije problema.
Dok se Nidža vratio kući već se nakotilo 16 problema. Osetio je nelagodnost u predelu pupka (što stručnjaci uzimaju kao pouzdan pokazatelj prisustva problema), pobledeo u licu, ispustio smoki koji je ostao da leži kraj iskrzanog tabureta, pa pobegao od kuće glavom bez obzira.
Štancovanje problema je nastavljeno. Ceo događaj počeo je da poprima oblike izvrsne zabave. Orio se smeh, neke grupice su pevale, neke bile ozbiljne. Igralo se, skakalo, ludovalo, tuklo, gađalo, padalo, smejalo i tugovalo… kako koji a svaki po svojoj volji. Problem 52 je već stigao da se izbljuje po belim pločicama sa slikom pecaroša u klozetu, čime je stvorio novi problem. Problem 4 je vodio pridošlice u obilazak atrakcija Nidžine garsonjere što se pokazalo kao unosan posao. Na terasici su vršene probe hora.
Nidži se nije vraćalo kući, ipak nije imao kud. Svuda pođi, kući dođi. Mogao je videti da sad problema ima svakojakih: tačno određenih, debelih, visokih, niskih, mršavih, širokih nazora 29 santimetara, okruglih, veselih, neodređenih, zelenih i plavih, romboidnih sa celulitom i bez njega, tužnih, šarenih i izubijanih, uskih nazora 29 santimetara, krezavih, kombiniranih, kudravih, kratkih… Uhvatio se za glavu pa počeo da očajava.
Priča se da je kvadratna progresija problema prvi put zabeležena još davne 986. godine. Tada je zbog hleba izbila tuča između dva, od tad veoma popularna problema, Karanđoloza i Polonice, koja je proizvela 70.489 problema kojima, na sreću vlasnika pekare i uopšte celog čovečanstava, nije bilo do pravljenja problema pa je svaki krenuo svojim putem.
- Zašto mi pravite probleme?- naivno upita Nidža problem 84.
Nažalost taj problem nije imao vremena za ćaskanje pošto je kasnio na probu pozorišne pretstave koja se odvijala u kuhinjici. Uspeo je samo da progunđa:
- Bura goni, vrag se ženi, pa projuri kao furija kraj njega.
Nidža je bio očajan. Emocije nagrđene strahom i nervozom naterale su ga da redom poziva prijatelje i priupita ih za savet. Svi su mu govorili približno isto, nešto kao:
- Budi odvažan, zauzmi stav pa ih smelo poizbacuj napolje. Nidža je, međutim bio kukavica. Jednom, još dok je bio klinac, neki zločesti dečak mu je oduzeo kliker jednoperac. Tada je zauzeo stav, hrabro je tražio kliker jednoperac nazad ali je umesto toga poplaveo od udaraca. Od tada mu nije bilo do zauzimanja ikakvih stavova.
Ugledao je Nidža neki problem sa pljosnatim nosom kako u uglu sedi sam. Delovao mu je nekako dobroćudno. Odmah se stvorio kraj njega pa počeo sa žalopoljkom: Tako i tako, pa ovo ne može više ovako. Kad je bilo onda bilo je dobro, a desilo se to, a sad vidi ti ovo. Bili smo eto… i sve u tom stilu. Problem ga je slušao, slušao, slušao pa počeo besediti o svojoj muci. Naime, problem 92 se zagledao u problemčicu 6, odavno on to zna, a ta se problemčica sviđa njemu. I, obrni okreni, ispriča joj neki vic pa se od tad cerekaju eto već pola dana. Nidža promisli dobro pa ga posavetova da i on ispriča koj’ vic. Problemu se momentalno suzio nos - ispostavi se da je lepši i zlobniji, pa otrča zadovoljan. Kako to, mislio je Nidža, a usluga za uslugu… Ispostavilo se da su problemi (što je opšte poznato među učenim ljudima, ali on o tome nije znao ništa) veoma neodgovorni i samoživi. Kad problemu središ probleme postaje jači i još problematičniji.
Došlo je do toga da je Nidža izgubio svaku nadu da postoji ikakva mogućnost da se reši svih tih problema. Rađala mu se misao o poslednjem izlazu, samoubistvu. Pošto je bio kukavica ta ga je ideja plašila. Ipak kako je vreme prolazilo ta misao je dobijala na težini i delovala sve bliža.
Problem 1, onaj sa zelenom ćubom i purpurnim brcima se isuviše osilio. Imao je 4 telohranitelja, problema koji su obimom zauzimali neobično veliku površinu, i gomilu obožavateljki. Dobijao je sve što bi poželeo. Na koju god stranu da se okrene ukazivalo mu se poštovanje, pokloni, ispunjenje. Pa on je bio najzaslužniji za ovu urnebesnu zabavu. Naleteo je na smoki koji je Nidža ispustio kraj tabureta još onda kada se preterano uplašio nagomilanih problema pa pobegao iz kuće glavom bez obzira. Despotski raspoložen u prostoru gde se toliko odomaćio da se smatrao gospodarem verovao je čvrsto da sve pripada njemu. Sladio se smokijem.
Kad ga je Nidža ugledao kako proždrljivo ždere njegov smoki proključala je u njemu krv junačka, koja nije ključala od detinjstva. Bio je spreman na sve, pa čak i da ga neko oplavi.
- Marš napolje bando pokvarena!- prodrao se tako strašno da je svaki problem promenio boju.
Kakav je samo problemski stampedo nastao. Tutnjao je ceo sprat, komšije pomisliše zemljotres. Tako je zakrčenje na vratima nastalo da su mnogi skakali sa terase i iskakali kroz prozor. Žalosno je bilo i pogledati te, do malopre samouverene likove. Strašno! Napunili su više od pola ulice Georgija Ostrogoskoga pa su napravili saobaćajni problem. Stajali su zblanuti, tupavi, ne shvatajući šta se to zbilo.
- Pa taj Nidža baš ima nekih problema- konstatovao je problem 1. Začulo se negodovanje pa je usledio razlaz. Svaki je krenuo svojim putem.
Nidža je zadovoljno jeo preostali smoki i to sve mljackajući.

Temišvar, 07.12.99.


Damjan Pejović Rođen 1977 u Beogradu. Osnivač književnog društva “Dimitrije Tirol”, mladih pisaca Srba iz Rumunije 1995. godine. Objavljuje pesme u zbirci “Ninuli ne bih ćutnju oprostio” koja se pojavljuje 1999. godine. Objavljuje priče i pesme u novinama: “Naša reč”, “Književni život”, “Književna reč”, “Zeleni konj”. Trenutno se bavi privatnim poslom i uređivanjem književnog fanzina “Zeleni konj”.