PULJP (punk uzivo za Ljubu punkera) je nastao kao memorijalni festival u secanje na naseg druga Milana Ljubica Ljubu koji je nastradao 12.12.2002. godine u Nišu. Kako je svojim odnosom prema svakodnevlju i postupcima pružao inspiraciju i energiju mnogima od nas, našli smo ovo kao jedan od nacina da ne dozvolimo da se i to tim tragicnim dogadjajem prekine. Ideja kojom smo se vodili bila je da se na jednom mestu skupe Ljubini prijatelji i svi oni koji se, kao i on, nisu osetili delom sveta kakav nam je nametnut. Festival je prvi put održan juna 2003. godine u Boljevcu, Ljubinom i rodnom mestu nas nekoliko njegovih bliskih prijatelja, pokretaca festivala. Od tada, opstanak i razvoj festa zavisio je i od mnogih poznanika i prijatelja iz najrazlicitijih krajeva zemlje.
Vremenom, fest je prerastao iz memorijalnog u znacajniji anokpunk punkt u zemlji i regionu. Za 9 godina odrzavanja na festivalu je sviralo preko 50 bendova razlizitih muzickih pravaca od crustpunk-a, hardcore-a, anarchopunk-a, do grindcore-a, sludge-a, stoner metala… što puljp sa muzickog aspekta cini jedinstvenim i jedinim u Srbiji.
Ideje ispred kojih puljp stoji jesu antiautoritarnost i autonomnost, jednakost na svim nivoima i antifašisticka borba. Puljp pociva na diy principima, na dobrovoljnosti i solidarnosti, nas koji ga organizujemo kao i bendova i posetioca festivala. Citav fest se zasniva na besplatnosti i kao takav je jedinstven u regionu.
Pored muzickog programa festival ukljucuje i besplatan kamp, besplatnju kujnu, radionice, izložbe, filmske projekcije, štandove muzickog i aktivnog izdavaštva kao i domace radinosti.
Puljp podrzava svaku inicijativu gostiju koja nije u suprotnosti sa nacelima festivala.
Do 2010 godine festival se desavao u Boljevcu, na raznim lokacijama u gradu. Kako više nijedna od njih nije adekvatna ni prici od koje smo krenuli niti trenutnim potrebama festivala, od prošle godine popriste desavanja je u samom podnozju planine Rtanj, na desetak kilometara od Boljevca. Pored originalnog imena festa, PULJP ce nadalje imati i aka ‘STONERIZER’ kojim smo pored memorijalnog karaktera probali da obuhvatimo i te šire razmere koje je vremenom festival zahvatio.
Kratak intervju koji smo uradili povodom prošlogodišnjeg festivala možete pročitati ovde.