,,Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti. Zlo nosimo u sebi kao izvornu strast, a može postati pogubno ako se predstavi kao jedino dobro". 
Meša Selimović

Roman prvenac Mirjane Sušić ,,Krvava čestitka" upravo se bavi temom dobra i zla u ljudskoj prirodi, kao i temom čovekove potrebe za ljubavlju, razumevanjem i prihvatanjem.

Žanrovski ovo delo spada u psihološke drame i trilere sa elementima horora. Sadrži detaljne opise psihološkog stanja likova, ali i leševa i mesta zločina. Imaćete priliku da zađete u um, tj. način razmišljanja i sećanja ubice. Tu se postavlja zanimljivo pitanje - šta je to što vuče čoveka ka zlu i đavolu, šta ga nagoni na zločin nad drugim ljudskim bićem.

Dva jeziva ubistva su se dogodila u Zvorniku 2016.godine. Brat i sestra su ubijeni tako što su iskasapljeni do neprepoznatljivosti na dan svog rođendana. Ubica im je napisao krvavu čestitku sa simboličnim brojem sedam. Njegova duša je slomljena, skrhana, prošarana ožiljcima zbog drugih. Toliko je besan da gubi kontrolu, pa unakazuje telo žrtve. On vas u ispovesti poziva da čujete njegovu stranu priče, da razumete zašto je odlučio da hrani đavola u sebi.

Pratimo kako inspektor Goran Lazić istražuje zločine, dok se istovremeno bori sa sopstvenim unutrašnjim demonima. Nekada je učestvovao u ratu. Toliko se posvetio karijeri da je postao usamljen i nezadovoljan. Tu je i beskućnik Jovo, koji je svedočio jednom ubistvu na obali Drine. On je odavno "umro iznutra" i osudio sebe na prljavštinu. Osećao se krivim za smrt voljene žene. Ispostavlja se da ubijene žrtve nisu bile skroz nevine, već su imale svoje tajne i poroke. Da bi otkrio njihovog dželata, inspektor mora da kopa po prošlosti sa obe strane Drine.

Dopada mi se koliko je autorkino pripovedanje slikovito. Ima mnogo opisa, zanimljivih poređenja i metafora. Svako poglavlje započinje lepim citatom poznatih i nepoznatih autora. Iznenađena sam koliko ima pronicljivih komentara i filozofskih razmišljanja o ljudskoj prirodi i životu. Natera vas da se zamislite nad sobom i drugima. Jedino zameram spisateljici Sušić što je neke misli ponavljala ili varirala. Verujem da će takvu grešku ispraviti u sledećem romanu koji upravo piše.

Upozoravam vas da u delu "Krvava čestitka" nema mnogo dinamike. Možda vam se ne dopadne ako volite akcione trilere. Međutim, tu nam se postavljaju ozbiljna pitanja o ljudima, njihovoj razapetosti između dobra i zla, njihovim izborima i posledicama istih, uticaju detinjstva na odraslo Ja. Koliko smo odgovorni za naš život? Možemo li da zacelimo rane na duši i da krenemo napred? Kakva je to "smrt pre smrti"? Šta znači to živeti u "sopstvenom paklu"? Kao što dokazuje ova knjiga, svima nama treba ljubavi, bliskosti i razumevanja, naročito od najbližih.

Mirjana Dimitrijević