LjubavSviđa ti se? Javi ostalima!

Premalo se piše o ljubavi. Premalo se ljubav živi.

Posmatram svoju mladu sestričinu koja je prva godina srednje škole. Tek kročila u svet odraslih i, kao i svako dete njenih godina, ona veruje da je taj svet već prepešačila. Posmatram mlade ljude oko sebe. Posmatram zaljubljeni svet koji se ne ponaša kao da je zaljubljen. I dok su vekovima unazad muškarci i žene pisali kapitalne pesme i romane o ljubavi, danas je ljubav nešto čega se treba stideti. Niko ne želi da pokaže ljubav a svi je očekuju i traže zauzvrat. Ljubav je postala slabost, kao virus kojim je telo inficirano. Srce koje treba zalečiti.

Danas je ljubav još jedna veština koju treba savladati. Nesrećno zalutala u nestvarnom tehnološkom svetu među društvenim mrežama. Sakrila se pod jagodicama prstiju modernog sveta koji smelo kuca iza hladnog ekrana. Nestala je hrabrost koja je njen verni pratilac, pritajila se ludost – njen verni sluga. Nema muškog viteštva da osvaja, nema ženske nežnosti da rečima i rukama miluje. Razmenjuju se fotografije umesto reči, umesto pogleda. Ipak, hoće li virtuelni zagrljaj zameniti onaj old fashion, pravi srčani stisak? Onaj koji spašava.

Nema više nespretnih, slučajnih susreta. Kada srce ušeprtljano ritmički preskoči. Nema stidljivosti, rasterala je golotinja. Dostupnost svega na klik, na korak od nas. Dosada se prišunjala polako i podmuklo. Ljubav se umorila od tipkanja, kliktanja, skrolovanja...

Zar Ti ne vidiš da se ljubav ugasila?

Jesen me uvek nekako podseti na proleće. A šta je proleće ako ne Ljubav? Takva sam. Ponosni romantičar. Iako cveće ne miriše, iako se život vani ne budi već gasne, ipak, miris jeseni ume da probudi neku posebnu, nedokučivu lepotu življenja. Noć brže pada i opominje nas da život jurca prašnjavim tabanima. Da život brzo prolazi.

Ljubav treba oživeti. Ponovo doživeti. Van internet okvira, onako filmski patetično. Što da ne, do srži? Vratiti joj smisao koji smo joj nepravedno oduzeli. Vratiti se korak nazad gde je ljubav iskrenost. Poštovanje. Hrabrost i nespretnost. Nesavršenost. Spontanost i upornost.

Ljubav je osmeh, dodir, osećaj.

Ljubav nije reč. Ljubav je ponašanje.

dr Nataša DimitrijevićSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva