Pesma po pesma: Dawn of Creation - Self-Destructive MattersSviđa ti se? Javi ostalima!

Dawn of Creation je nastao krajem sada već davne 2011. godine, ali je jedino izdanje koje predstavlja taj najraniji period samoizdat EP iz 2014. godine pod nazivom "Masquerade Poetry". Tada je bend bio pod jakim uticajem poljskog death metala, naročito bendova Decapitated i Vader. U godinama koje su usledile nastajale su nove pesme kojima je pravljen otklon od tog zvuka, iako je muzička osnova i dalje bila moderan death metal sa jakim gruvom. Početkom 2019. konsolidovala se postava benda koja je i dalje aktuelna: Nikola Kostić (gitare, vokali), Miloš Đorić (bas) i Dejan Pavlović (bubnjevi). U leto 2021. započeli smo snimanje prvog dugosvirajućeg izdanja kod Igora Lončara u studiju Wave, a koje je konačan oblik dobilo početkom tekuće godine, i ponelo naziv "Self-Destructive Matters". Album sadrži osam pesama; iako svaka od njih ima neku svoju priču, sve one zajedno formulišu jednu unikatnu celinu koja za temu ima različite aspekte samodestruktivnosti ljudske rase. Da krenemo redom:


1. Armageddon Manifesto
Uvodna numera sa albuma nastala je u leto 2015. godine i gotovo od samog početka se nametala kao jak opener. Iako među sporijim a težim pesmama na albumu, ona nosi jak energetski naboj koji na najbolji način uvodi u priču celog albuma. Tematski se bavi post-traumatskim stresnim poremećajem iz perspektive osobe koja je prošla strahote rata. Nažalost, zahvaljujući ovim traumama razum ove osobe je pomućen, te ona teži ka kompletnom uništenju svoje okoline kao jedinom načinu na koji može da se nosi sa svojom neurozom.

2. Fuck Your Blood
I onda - BUM! "Fuck Your Blood" predstavlja kovitlac blastbeatova i brzih picking pasaža na gitari i basu u kojoj se gotovo konstantno menjaju ritmovi. Kao sušta suprotnost prethodnoj numeri, ova pesma prikazuje sve tehničke aspekte našeg benda u svega četiri minuta. Tekstualno je prošla kroz nekoliko faza, ali finalna verzija govori o hipotetičkom božanstvu koje posmatra na koji način uništavamo planetu i okruženje oko sebe. Jedino rešenje je, pogađate - kompletna destrukcija svega što postoji kako bi se ljudski "virus" uklonio, a univerzum sačuvao svoj ekvilibrijum.

3. I, God
Ova jezgrovita pesma se bavi zavisnošću u najopštijem obliku. Lik iz čije perspektive su pisane strofe nema mogućnost da pomogne sebi i spasi sebe iz kandži svojih demona; s druge strane, njegov demon "progovara" u refrenu, osiguravajući dominaciju nad sopstvenom žrtvom. Muzički, nastavljamo u sličnom maniru - u pitanju je jako brza numera sa dosta zakucavanja, ali i izlomljenim ritmom u refrenu koji čini pesmu dinamičnom. Pored toga, ovu pesmu naš frontmen Nikola Kostić otpevao je u duetu sa Stefanom Milanovićem iz benda Mud Factory, te je i u vokalnom pogledu ova pesma jako specifična.

4. Walking Hatred
Udarni singl i spot sa našeg albuma je ujedno i najmlađa pesma od svih, nastavši sredinom 2021. godine, malo pre snimanja albuma. U ovom trenutku se na albumu vraćamo na jak gruv, čak i sa tribalnim elementima, ali u kombinaciji sa dvojkama, dok na samom kraju gitarski rifovi poprimaju disonantan karakter. "Walking Hatred" govori o osobi koja je razočarana svojom okolinom, te za nju ima samo reči i poglede gađenja. Shodno tome, želi da se potpuno izoluje i živi u svom svetu natopljenom mržnjom.

5. Walls
Fade-out prethodne pesme se postepeno pretapa u ovaj neobičan instrumental. Clean gitare sa dosta efekata i bez ritam sekcije označavaju kratak predah na polovini albuma. Iako bez teksta, atmosfera koju bi ova pesma trebalo da dočara jeste onaj trenutak posle ponoći kada ležite na krevetu, pritisnuti svim svojim brigama i teskobom. Divan osećaj, zar ne?

6. Damned
Nakon blago psihodeličnog intermeca prelazimo na najsporiju pesmu na albumu. Gotovo doom atmosfere, ova numera se turobno vuče i pritiska, što dodatno podcrtavaju vokali sa jakim efektima. Kao suprotnost tome stoji refren koji poseduje i određenu himničnu notu. Personi koja izgovara reči ove pesme se čini kao da je doslovno ukleta - kao da uporno čini pogrešne poteze i da sve što čini u životu dolazi na naplatu.

7. Deformed
Kako slušalac ne bi zaboravio da je Dawn of Creation prevashodno death metal bend, u ovom trenutku dolazimo do jako brze i efektne numere sa jakim old-school uticajem. Kratka, brza ali sa obaveznim groove breakom, "Deformed" je kao stvorena za nastupe i šutke ispred bine. Pesma govori o osobi koja zbog svojih nedostataka, što fizičkih, što mentalnih, ne uspeva da se uklopi u svet oko sebe i zbog toga nailazi na oštru osudu okoline.

8. Ghost to the Machine
Na samom kraju albuma stoji jedan groove monolit kojim već nekoliko godina zatvaramo svirke. Ova pesma je nastala vrlo brzo po izlasku našeg prvog EP-ja, ali je u međuvremenu prošla kroz nekoliko promena, te vrlo malo zajedničkih tačaka ima sa originalnom demo verzijom. U ovoj numeri dolazi do sučeljavanja klasičnog death metala, groove metala pa i malo industrial zvuka. Kao pesma sa (uslovno rečeno) najpozitivnijom porukom na albumu, ona govori o tome kako nas ni najotrovnije osobe ni najteže okolnosti u životu neće sputati, već ćemo ih poput jake mašine zgaziti i nastaviti dalje kao pobednici.

Na kraju bismo spomenuli da je za omot albuma bio zadužen Nenad Tasić. Omot predstavlja hibrid bebe i buba-švabe, svojevrsni biološki hibrid koji pokazuje da će, uprkos svim tendencijama ka samouništenju, ljudska rasa naći način da opstane, ali sa određenom cenom - gubitkom svih ljudskih vrednosti i osećanja.
Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva