VA Oči U Magli - Tribute To Satan Panonski Vol. 2Sviđa ti se? Javi ostalima!

Satan, nesumnjivo najkontroveznija ličnost jugoslovenske underground scene u svakom smislu, jugoslovenski Dži Dži Alin. "Po narodnosti panker, po zanimanju prijatelj" je na kraju ipak završio u jedinicama hrvatske vojske, stradao pod nerazjašnjenim okolnostima i ostavio da se o njemu ispredaju mitovi i legende. Sve te priče će vremenom samo rasti pa i da je poživeo pitanje je da li bi iko ikada provalio one prave motive i porive zašto je radio to što je radio i živeo kako je živeo. Ne verujem da će se ikada ljudi složiti oko njegovih postupaka, da li je izdao sebe i/ili publiku.

Kako bilo, radi se o pojavi koju je teško izbeći i koja je ostavila traga na domaćoj sceni. U tom smislu tribute kompilacije nisu nešto novo ali se ne mogu setiti da je nekome priređena kompilacija u dva dela. Da, 2013. je Non Profit Recordings izbacio prvo izdanje kojim su i započeli svoj rad. Ovaj album krasilo je učešće hrvatskih underground bendova, uglavnom metal u punk usmerenja, manje-više poznatih na domaćoj sceni u to vreme. Iz čitave te plejade mislim da su danas aktivni jedino E.N.D i Zayn. Da je Satan ostavi traga i na neke naredne generacije dokaz je i drugi upriličeni album. Ima ovde i dobro poznatih veterana poput Bolesnog grinja, industrial benda MRT iz Srbije, metalaca Po metra crijeva, alternativnih i noise rockera Nokti. Tu je i mladi kompozitor Dimitrije Beljanski ali i par imena koje prvi put srećem.

Ne bih sada "ulazio u sitna crevca" i komentarisao svaku pesmu, nema to puno ni smisla a i nismo se zato okupili. Ovo je više poziv. Ukoliko vam ono što je Panonski radio privlači pažnju, poslušajte ovu kompilaciju i probajte da njegove pesme doživite na jedan drugačiji način, da ga sagledate iz jednog drugog ugla. Verujem da je upravo to i bila namera izdavača.

Miloš Pavlović
Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Vesti

10 najčitanijih

Arhiva