Iz francuskog podzemljaSviđa ti se? Javi ostalima!

Ne sećam se više kako sam došao u kontakt sa Nihilistic Holocaust izdanjima (inače, NH nije samo izdavač već i distribucija i vebzin). Siguran sam da su mi se motali njihovi flajeri po kući koji su stigli kao deo mnogobrojnih razmena sa ljudima iz andergraund scene koje su tada bila aktuelna. Znam samo da su oni tu negde, gotovo od početka HC priče. Što i ne treba da čudi jer je etiketa započela sa radom 1997. Verovatno smo nekom prilikom i recenzirali neko od njhovih izdanja, poslali im link i od tada, povremeno na našu adresu stižu njihova izdanja. I posle toliko godina u fizičkom formatu. Zato hajde sada da bacimo uvo na poslednja dva koja su pristigla na adresu redakcije.

Death Invoker je bend iz Perua. Uvek volim da čujem sastave iz "skrivenih" krajeva sveta. Iako nije baš tolika nedođija, priznaćete da je čitava Južna Amerika (sem možda Brazila) poprilična egzotika. Još kada je zvuk ovako old skul, utisak koji sam imao dok sam slušao "Necromancy, Damnation, Revenge" je kao da ponovo imam 16 godina i otkrivam metal. Nisam džaba pomenuo Brazil jer DI zaista i podseća na najčuveniji metal benz iz ove zemlje iz svoje "Morbid visions" faze. DI je negde između starih škola blek, det i treš metala, prilično sirov i naložen u svojoj izvedbi. Letimičnim pogledom na njihov sajt, vidim da se radi o prilično aktivnom bendu koji je našao svoje mesto na andergraund sceni i koji sarađuje dosta sa drugim učesnicima. 

Sledeće izdanje na meniju je split između bendova Silure i Feretro. Ostajemo još malo na južnoameričkom kontinentu i slušamo Feretro koji postoje od 2005. i dolaze iz zemlje neobičnog oblika koji podseća na kakvu ljutu papričicu. Da, Čile je u pitanju. Za ovaj bend bi mogla važiti slična priča kao za DI. S tim, što se Feretro drže staroškolskog det metala, onog koji se svirao početkom devedesetih, dok je još bio u tesnoj vezi sa treš metalom iz koga se razvio. Pošto govorimo o andergraund i diy izdavaču, nemojte očekivati neku fensi produkciju i takve bendove već sirov i iskren metal. Malo sam istražio i da, ime je odgovarajuće muzici koju sviraju... Sada se malo selimo na evropski kontinent, u zemlju iz koje dolazi i izdavač, dakle Francusku, odakle nam se javljaju Silure. Ovaj bend mi je subjektivno više legao ali se radi o prilično opskurnom sastavu o kome nisam uspeo da nađem previše informacija. Čak ni metalska "vikipedija" atoćereć enciklopedija metalium ne otkriva puno toga. Kako sam skontao, radi se o momcima koji tek dolaze. Ako je tako, sasvim fino su stupili na scenu.

Jedna mana ovih izdanja je što previše kratko traju te kao da se radi o uvodu u neko dugosvirajuće izdanje. No hajmo mi dalje jer ovde i jeste i nije kraj. Hajde da kažemo da je kraj prvog poluvremena jer smo završili sa NH izdanjima. No osoba koja stoji iza ove izdavačke kuće ima još jednu - Visceral Circuitry Records. Isprva sam mislio da se radi o etiketi koja je posvećena nešto drugačijem zvuku, bližem eksprimentalnijim, industrial i sličnim pravcima, no sa ove etikete dolazi i izdanje "Evil mass of putrid decay" benda Bloodfiend. Složićete se, ne zvuči baš industrial. I u pravu ste, ne zvuči. Kao da više odgovara NH etiketi tako da još uvek nisam ukapirao na koji način izdavač bira koji će bend ići na koju etiketu. Bloodfiend su takođe isčileli iz Čilela (ha!) i ne, nemojte se čuditi, postoji bend istog imena iz Argentine. Ovaj "naš" Bloodfiend neguje takođe sirov zvuk. A i teme su im takve: mizantropija, horor, gore teme i slično. Bend inače postoji čak 20 godina ali im je ovo tek drugo izdanje. I razlika izmeđju izdanja je velika, prvo se pojavilo davne 2001. a ovo o kojem govorimo 2018. Stičem ipak utisak da se radi o nekom sajd projektu.

Dolazimo polako i do kraja ovo osvrta posvećenom izdanjima iz francuske. Za sam kraj ostavili smo nešto drugačije zvuke. Pomenuo sam ranije industrial zvuke kada je reč o VC etiketi. Glaukom Synod sigurno nije nepoznanica našim najvernijim čitaocima jer smo o ovom projektu pisali u nekoliko navrata. Iako u opisu izdanja "Ectoplasmic Revelations" stoji i death metal odrednica, metalci, ne zalećite se previše jer GS je ipak više okrenut industrial osnovama i eksperimentisanju. Dakle, više je namenjem ljudima koji su nešto otvoreniji za poigravanja sa žanrovima. GS svakako spada u red opskurnijih projekata koji lagano i nepretenciozno gradi svoje ime na uvrnutijem delu andergraund eksperimentalne scene (još od 2005.). Ako sam dobro povezao stvari, ista osoba stoji iza GS ali i ovih izdavačkih kuća. Ako je tako, jasno je da autor vuče korene iz metala ali da je ipak svoj izraz okrenuo ka nečemu što bi se moglo nazvati (old school) industrial cyber grindom. Čak i ovako šira odrednica nije dovoljno široka da pokrije ono što se u zvuku GS-a može čuti. Ima tu i eksperimentisanja, buke, tehna, ebm-a, breakcore-a. Prilično mnogo odrednica za bilo koji projekat složićete se. No GS ipak uspeva da se dobro izbori sa svim uticajima i napravi dobar balans. 

I tako, lagano stigli smo do kraja ovog zajedničkog osvrta. Vama ostavljamo priliku da istražite sva ova izdanja koja se mogu i poslušati te se, ako vam se dopadaju, potrudite i da nabavite neko od njih. Au revior...
Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Vesti

10 najčitanijih

Arhiva