Double Feature (V): Abel FerraraSviđa ti se? Javi ostalima!

New York, New York

Američki režiser Abel Ferrara (1951) se kod nas najviše proslavio svojim delom iz prve polovine devedesetih, naročito remek-delom krimi-žanra Bad Lieutenant (1992) sa maestralnim Harvey Keitelom, ko i odličnim crno-belim horor filmom The Addiction (1995) sa Lili Taylor i Christopherom Walkenom. Pomenuti filmovi su ustoličili Ferraru kao hrabrog autora koji uprkos tome što ima mejnstrim distribuciju i poznate glumce u svim svojim projektima, nikada ne odstupa od svojih smelih zamisli po pitanju (često filozofskih) tema koje će obrađivati u svojim pričama to jest scenarijima, ili po pitanju uvek legendarnih glumačkih izvedbi (setite se Keitela u Bad Lieutenant) ili pak samog arthaus pristupa snimanju svojih filmova (na primer upravo vampriski The Addiction pamtimo kao mračni, crno-beli film koji deluje dosta hermetično). Dakle Abel Ferrara je hrabar autor, autor koji izaziva svoje gledaoce (neretko izaziva zgražavanje, što je sasvm razumljivo jer mnoge teme koje ovaj autor uzima zdravo za gotovo su zapravo i u svoje vreme i dan-danas su jako kontraverzne). Kao smeo i plodan autor (dešava se da ima i dva projekta godišnje) Ferrara je još uvek aktivan kao režiser ali nažalost više nije toliko u centru pažnje šire publike kao devedesetih ...


Za ovaj Double Feature želeli bismo da vam ukažemo na dva rana – to jest prva prava – celovečernja filma Abela Ferare. Bolje i prijemčivije ostvarenje na koje želimo da obratite pažnju je rape/revenge film iz 1981. pod nazivom Ms.45. Radi se o krimiću sa elementima horora, glavni lik je jedna nema devojka, mirna i stidljiva krojačica Thana koja jednog dana na povratku sa posla ima tako lošu sreću da joj se desi da bude dvaput bude silovana! Prvo je maskirani silovatelj napada usred bela dana na ulici a onda u svom stanu nailazi na provalnika usred krađe. Provalnik je naoružan i napda Thanu, siluje je ali se Thana nekako snalazi, dohvata neke kućne predmete i odbija provalnika od sebe. Uspeva nekako da ga onesvesti, ubija ga i uzima njegov pištolj. Posle nekoliko dana koje provodi u šoku od dvostrukog napada, Thana uzima pištolj, izlazi u grad i kreće da se sveti! Ms.45 je veoma efektan film koji vas prvo dobro potrese i šokira ali onda vas ispunjava nekim skrivenim zadovoljstvom koje osećamo svi kada gledamo kako negativci dobijaju zasluženu kaznu ... Ali, ko su sve negativci? Kao što bismo i svi mi u jednom momentu izgubili pojam o tome, tako i Thana gubi orijentaciju i počinju da stradaju i nevini ... Dakle, iako je ovakvih rape/revenge filmova bilo puno (napoznatiji je naravno serijal Death Wish sa Charles Bronsonom) ovo rano ostvarenje Abela Ferrare ipak ima neku dubinu.

Prvi pravi Ferrarin film – pre toga je snimio jedan pornografski film i neke kratke filmove – je delo The Driller Killer i ovaj horor film je ostvarenje koje govori baš o tome o čemu i piše da govori – o serijskom ubici koji svoje jadne žrtve ubija bušilicom. No, na svu sreću, ovo je ipak Abel Ferrara i glavni lik ima široku i duboku priču iza sebe i nije baš da samo ide naokolo i ubija ljude. Naime, glavni lik je Reno Miller (ulogu tumači sam Ferrara), slikar koji se nalazi u nekoj vrsti stvaralačke krize – ne uspeva da završi i potom proda jednu svoju sliku, nego mu se iz dana u dan čini da je slika nedovršena i da joj još uvek nešto fali. Nesrećni slikar Reno u stanu živi sa još dve žene – ne zna se koja je više na svoju ruku - u jendoj neurednoj i neuglednoj zgradi u kojoj stan iznajmljuje i ceo jedan njujorški post-punk bend koji tu održava svoje probe koje počinju da izluđuju i onako već dobrano poremećenog slikara. U filmu dakle imao razrađenu celu jednu malu umetničku scenu u kojoj obitavaju sve sami granični slučajevi. Ali, sa druge strane, oni jedni druge počinju i da prepoznaju kao takve - pevač benda ceni slikara, angažuje ga da mu naslika portret i poziva ga na koncert svoje grupe (klipovi sa koncerata u filmu su veoma dobri inače). Na kraju – ali tek negde u drugoj polovini filma - Reno ipak poludi i počinje da ubija ljude oko sebe, nasumično ali najviše gradske probisvete, marginalce i polusvet (pijance, beskućnike, narkomane, nasilnike). Zašto je od svih pomagala odabrao baš bušilicu pojma nemamo ali su bar sve te scene ubistava veoma zanimljive ...

Ono što oba navedena filma čini posebnim je činjenica da sa velikim uspehom na filmsko platno prevode atmosferu života u Njujorku krajem sedamdesetih i na samom početku osamdesetih. Oba filma govore o vremenu kada je ovaj grad bio preplavljen kriminalom i nasiljem svih vrsta, drogom, kriminalnim bandama, marginalcima, siromaštvom. Dakle radi se o filmu koji govori o periodu kada je vodeća svetska metropola doživljavala svoje najmračnije dane.

Upoznajte se večeras sa Abelom Ferrarom i pogledajte ovaj uznemirujući Double Feature: Ms.45 i The Driller Killer. I zaboga, ponovo apelujemo na vas, nemojte pre toga nikako jesti masne hrane ni piti alkoholna pića obilno!

A noćne more, one su kao i uvek - i sada zagarantovane!

Janko TakačSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Vesti

10 najčitanijih

Arhiva