Ihsahn - AmrSviđa ti se? Javi ostalima!

Ihsahn ili po matičnim knjigama Vegard Sverre Tveitan, Norvežanin rođen u Notodenu pre 42 godine je po meni glavna figura black metala uopšte. (Ovde počinju pljuvanja svih trve black metalaca sveta jer svako ima svoga favorite i svoje argumente ali neka, ja ostajem pri izrečenom).

Čovek koji je sa 19 godina snimio “In The Nightside Eclipse” (album kome se u tehničkom smislu ima što-šta zameriti, ali se ne može poreći njegov uticaj na kompletnu black i underground scenu), a sa nepune 22 odsvirao i komponovao gotovo ceo “Anthems To The Velkin At Dusk”, remek-delo simfoničnog black metala. Ihsahn kao deo Emperora koji je iznedrio još dva vanvremenska albuma i jednom žanru koji je hteli-ne hteli, sazdan od klišea, udahnuo novi život i svojim progresivnim pristupom otvorio vrata gomili novih bendova praveći novi podžanr ekstremne muzike. Posle deset godina postojanja Emperor je prestao sa radom i povremeno se okuplja radi sporadičnih koncerata i učešća na festivalima.

U svojoj tridesetoj godini Ihsahn je izdao svoj prvi solo album „The Adversary“ koji je u sebi imao zvuk Emperora ali je bio nešto blaži i imao i nekog retro šmeka. U sledećoj deceniji je izdao još pet albuma, koji su  bili vrlo kvalitetni i koje je i publika i kritika pohvalno ocenila. Novi album „AMR“ je zvanično izašao za Candlelight Records, britansku izdavačku kuću koju je osnovao bivši basista benda Extreme Noise Terror, Lee Barrett i kojoj je Ihsahn  veran od samih početaka. Naime, svi albumi Emperora i njegovih, evo već sedam solo albuma, su izdati za Candlelight!

Ne mogu reći da sam iznenađen gotovim proizvodom i ne mogu reći da nisam očekivao još veću upotrebu sintisajzera koja je bila prilično velika i na prethodne dve ploče „Das Seelenbrechen“ i „Arktis“. Više me je iznenadila prva pesma na disku „Lend Me the Eyes of Millennia” koja bi se komotno (da izuzmemo sinitisajzere) mogla naći na bilo kojem albumu Emperora. “Arcana Imperii” ima progresivni rif i skoro Karpenterovski sound i komotno bi mogli jedan njen deo upotrebiti za soundtrack nekog horor filma. “Samr” je prelepa balada sa prizvukom osamdesetih i više je synth-pop nego što ima veze sa (bilo kakvim) metalom, “One Less Enemy” diže tempo i harsh vokalima, space atmosferom i odličnim rifovima vraća album u Emperor vode. Sledeća “Where You Are Lost And I Belong” je klasičan dark rock u stilu Depeche Mode ili Faith And The Muse, mračne atmosphere, pulsirajućih bubnjeva i sjajnog clean vokala, “Rites Of Passage” je nešto energičnija i u njoj Ihsahn prepliće čiste i grube vokale a sintisajzer koji je očigledno njegova nova omiljena igračka ima solo deo u središnjici pesme i delom podseća na elektro-goth scenu sa kraja osamdesetih. “Marble Soul” sa sjajnim refrenom bi mogla postati radijski hit, a zato “Twin Black Angels”  jeste hit jedan kroz jedan i ta pesma je “highlight” celog albuma. Ništa mudro, ponovo synth-pop, prepleteni clean i harsh vokali, odličan gitarski solo i zarazna melodija. Album se završava pesmom koja opravdava svoj naziv –“Wake”, i svojom energijom nas budi i podseća na Ihsahnovo nasleđe. Zujeće gitare i dupla pedala grade prvi deo pesme koja se u refrenu vraća u manir celog albuma, da bi fantastičan gitarski solo priveo kraju i pesmu i ovaj fantastičan album.

Biću dosadan, ali ova godina zaista obećava i već nam je donela nekoliko pravih „bisera“ u ekstremnoj muzici, a „Amr“ to svakako jeste!

Zoran PopnovakovSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva