Nezirović Senahid: Zarubljenost priča(nja)Sviđa ti se? Javi ostalima!

(Jelina Đurković: „Zarubice“, priče, „Svet knjige“, Beograd, R. Srbija, 2017.)

Sudbina ljudska je Tajna Božija. Uverih se, u istinitost ove misli, pre nekoliko dana u Tuzli, kada sam susreo dr Đurković Jelinu, koja beše gost programa posvećenog Filipu Višnjiću i Vukovim guslarima. Prošlo je tridesetak godina od naših razgovora u njenom bišem okruženju, samo jednoj od mnogih srednjih škola opštine Tuzla, gde je doživela zulum i odakle je početkom rata morala izvlačiti živu glavu. Oboje radosni  zbog ponovnog druženja vraćasmo „film“ naših susreta, slažući se oko svega!
Za tri decenije, Đurkovićka je doktorirala, nastavljajući karijeru kao univerzitetski profesor u Istočnom Sarajevu. Objavila je tri zapažene knjige iz oblasti naučne i stručne delatnosti i dve knjige pesama: „Pečati“ (1996) i „Vilina vlas“ (2001), dok su desetine poetskih tekstova i kratkih priča prevođene na makedonski, bugarski i engleski jezik. Ona je i Glavna urednica eminentnog časopisa – glasila SPKD „Prosvjeta“ iz Bijeljine – „Srpska vila“.
Tolike godine i decenije od Tuzle do Bijeljine, u njoj se taloži(lo) gorko životno iskustvo koje pronalazi svoje prečice u književnim tekstovima... Profesorka Đurković uvek ima na umu čuvenu misao Antuna Barca koji je, pišući o borbi oko izraza tvrdio: „da su za umetnički izraz dobra sva sredstva koja stvaraocu pomažu da iznese ono što hoće kazati; ali da će između najrazličitijih sredstava koja može upotr(ij)ebiti – najbolja biti ona koja će mu omogućiti da svoj doživljaj iznese na što jasniji i zbijeniji način; i napokon, da tajna velikih umetnika i jeste u tome što je u njih kratko i jasno izneseno mnoštvo životnih sadržaja. I životne mudrosti stečene iskustvom.“ (Krunoslav Pranjić: „Jezik i književno djelo“, „Školska knjiga“, Zagreb, SR Hrvatska, SFRJ, 1968. Str. 8)                                                                                            
 „Zarubice“ sačinjava trinaest proznih tekstova različite dužine i tema. Knjiga se otvara pričom „Bjegunica“, o uvek aktuelnim muško ženskim odnosima iz ugla jedne prijateljice. Nastavlja se „Pepeljugom u Parku“ i „Tisućljetnom povijesti prljavih čarapa“, koje svedoče o tome kako ljudska sećanja, često, mogu biti sačuvana lepa i neizbrisiva.
Humor se ogleda u priči „Propast prve Eskimske zajednice“, a glavni junak Toša Sunđer je predmet ismevanja zbog neslušanja žene Stake u politici. Naratorka matricu priče „Baba u šipcima, vuk među volovima“, izmešta u basnu, uvodeći protagoniste: Babu, Vuka, Nebojšu, Mekošu, Tvrdošu, dok sa Duškom Dugouškom i mišom Džerijem, ironizuje slično modernom Ezopu.
Sloj sarkastičnog je prisutan u priči „Strategija drekavca“ gde ima dosta i analitike i politike, a natopljena je i gnomičnim izrazom. Ogorčenost je zastupljena u nešto dužoj priči „Hodiš li zemljom,, Gospode?“ Đurkovićka predstavlja bračni par Mirka i Dragicu, koji teško žive sa konsekvencama muževljevog boravka u nekom od mnogobrojnih sarajevskih ratnih logora za Srbe.
„April nad Bijeljinom '94“, Anno  Domini 2004“i „Novi protektor“, su tri priče posleratne zbilje, uzročno-posledično vezane kao beba za pupčanu vrpcu kad izlazi iz nabreklog trbuha majke. Ove proze treba razumeti kao svojevrsno upozorenje i ruganje zulumćarima koji prvi bacaju bumerang!
Tri, zadnje, uvrštene priče: „Roditeljski sastanak“, „Minus protein“ i „Mrešćenje šarana“, zanimljive su jer naratorka Đurković uvodi novi lik druga ĆIĆU sa kojim ulazi u bogougodne razgovore kako bi čitalac što više saznao o epizodnim akterima. Socijalno – moralna dimenzija priče naslovljena po poznatoj pozorišnoj predstavi, ostavlja utisak gubitnika: „Samo se ti peci na svojoj ljubomori, a oni zaista jesu evropski tipovi. On ti je zbrisao odavde čim je rat počeo, jer to nije bio njegov rat, a ona ostala sve sa svojim narodom da podijeli“(str. 74)
Prozni prvenac Jeline Đurković efektnog naslova: „Zarubice“, ostaće zapamćen po lepim opisima, uverljivim dijalozima i monolozima u kojima njeni junaci bivaju svesni svog identiteta kroz zarubljenost priča(nja).Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Najčitanije

Arhiva